2-AB yolu göründü Moodys' notu 7 yıl sonra artırdı
Moody's Türkiye'nin yerli para cinsinden kredi notunu 1997'den sonra ilk kez AB yolunda atılan adımlar nedeniyle yükseltti.
Avrupa Birliği ile gelinen olumlu nokta, Türkiye'nin global arenada görünümünü de değiştiriyor. İki ay once Türkiye'nin AB'den tarih alma süreci 2-3 yıl sürer ve cari açık riski nedeniyle ciddi bir devalüasyon riski bulunuyor' yorumunu yapan Moodys' Türkiye'nin notunu yükseltti. Uluslararası derecelendirme kuruluşu Moodys, Türkiye'nin yerel para cinsinden ülke notunu ve yabancı para cinsi mevduat tavan notunu B3'ten B2'ye yükseltti. Ağustos ayında Reuters haber ajansının sorularını yanıtlayan Moody's Başkan Yardımcısı Kriston Lindow, açık nedeniyle ciddi devalüasyon olabilir' uyarısı yapmış ancak bu olumsuz açıklamalar piyasalarda temkinli karşılanmıştı. Lindow açıklamalarında özellikle Türkiye'nin borcunun gayrisafi yurtiçi hasılaya (GSYİH) oranına dikkat çekti ve 'maksimum devalüasyon'
ile bu oranlar yüzde 100'ün üzerine çıkabilir yorumunu yaptı. Moody's Türkiye'nin kredi notunu 1997 yılında Ba3'ten B1'e düşürmüş bugüne kadar görünümde oynamalar yaparak notta herhangi bir değişiklik yapmamıştı. Dünkü açıklama ile Moody's yerel para cinsinden ülke notunu B3'ten B2'ye yükseltti. Kuruluş, yazılı açıklamasında faiz oranlarındaki belirgin düşüşe ve döviz kurunun istikrara kavuşmasına dikkat çekti.
TARİH ALMA İHTİMALİ ETKİLİ OLDU Yabancı para cinsinen not tavanında gerçekleştirilen artış yakın gelecekte gelecekte B1 olan genel kredi notunda da artış olabileceği yorumlarına neden oldu. Dün not artışından sonra CNBC-e televizyonuna açıklamalarda bulunan Lindow not artışında AB'den müzakere tarihi alınacağı öngörüsünün etkili olduğunu söyledi.