|
|
|
|
|
|
Sezaryene 'Hayır' de!
Amerikalı 9 doktor Türkiye'de ağrısız normal doğum için sezaryene karşı kampanya başlattı.
Ağrısız doğum yöntemi "epidural"ı tüm dünyaya yaymak için Kibele adlı örgütü kuran ABD'li dokuz doktor, birçok üniversite hastanesinde bu yöntemi tanıtmaya çalışıyor.
Doktorun saatlerce beklemek istememesi ve sancı yakınması nedeniyle Türkiye'de yılda 80 bin gereksiz sezaryen yapılıyor. Epidural'ın bunu önleyeceği belirtiliyor.
Ölüm dahil risk var Sezaryende karın açıldığı için enfeksiyon riski var. Kan kaybı normal doğuma oranla daha fazla. İdrar kesesi ve idrar yolları zedelenebiliyor. Akciğerlerde rahatsızlanmaya ve zatürreye neden olabiliyor.
Kibele gibi 'doğal' doğum yaptıracaklar
Batı'lı doktorlardan oluşan Kibele adlı sivil toplum örgütü, yüzde 90 oranla sezaryeni tercih eden Türk anne adaylarına 'ağrısız doğum yöntemi'ni tanıtmak için Türkiye'ye gelip, gönüllü olarak çalışmaya başladı.
'42 yaşındayım ve iki çocuk annesiyim. Çocuklarımı sezaryenle değil, ağrısız doğum yöntemiyle dünyaya getirdim. Böylece doğumlarına tanık olduğum gibi, dünyaya geldikleri ilk dakikalarda onlarla göz göze gelme şansını yakaldım. Şimdi de dünyadaki tüm kadınların bu güzel duyguyu yaşaması için çalışıyorum; benim yaşadığım gibi..." ABD'deki Wake Forest Üniversitesi anestezi uzmanlarından Dr. Medge Owen, tıp deyimiyle 'epidural analjezi'yi yani 'ağrısız doğum yöntemi'in özelliğini işte böyle özetliyor.
GÖNÜLLÜ ÇALIŞACAKLAR Dünya tıp literatürüne göre sezaryenle yapılan doğumlarda annelerin ölüm oranının yüksekliğine dikkat çeken Dr. Owen, ABD ve İngiltere'deki doğumların yüzde 70'nin 'epidural analjezi'yle yapıldığını söyleyip, Türkiye'de ise bu oranın sadece yüzde 10'da kaldığını belirtiyor. Dr. Owen bu yüzden, yani ağrısız doğum yöntemini tanıtmak için, Türkiye'de bulunuyor. ABD'de kurduğu Kibele adlı sivil toplum örgütü aracılığıyla çalışmalara başlayan Dr. Owen, kendi gibi hekim olan sekiz arkadaşıyla birlikte Türk doktorlarına 'epidural analjezi'yi anlatmak istiyor. İki hafta süresince Türk hekimlere yardım ederek, kadınların 'doğal doğum'u tercih etmesini sağlamaya çalışacak olan Kibele grubu, İngiliz, İrlanda, Kanada ve ABD'li uzmanlardan oluşuyor. Toplam 20 bin dolara mal olan bu çalışmaya Wake Forest Üniversitesi, Dünya Anestezi Uzmanları Federasyonu gibi onlarca kuruluş mali destek veriyor.
AMAÇ YÜZDE 60 Okmeydanı SSK Hastanesi'ni pilot bölge olarak seçen Kibele, burada New England Medical'den Jessica Wolin ve Uzman Dr. Emine Özyuvacı ile birlikte çalışıyor. Wolin, hastanedeki doktorların bu yöntemi uygulamak için istekli olduklarını söylüyor. Amaçlarının uzun vadede ağrısız doğum yönteminin daha çok kadın tarafından tercih edilmesini sağlamak olduğunu belirten Wolin, "Sözgelimi ayda 300 doğumun gerçekleştiği Okmeydanı'nda ayda 30 'normal' doğum yapılırken, bu sayının yüzde 60 artırılmasını bekliyoruz" diyor. Peki Türkiye'de sezaryenle doğum neden bu kadar çok ilgi görüyor? Kibele ekibinin Türkiye'ye gelmesine ön ayak olan Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Şükran Şahin bu soruya şöyle yanıt veriyor: "Ağrısız doğumun uygulanabilmesi için hastanın, kadın doğum doktorunun ve anestezi uzmanını bu işin ne olduğunu bilmesi ve istemesi gerekir. Böyle bir istek yok. Üstelik ağrıdan kaçmak bahanesiyle anneler, gereksiz yere sezaryene yöneltiliyor." Araştırmalara göre Türkiye'de her yıl 80 binden fazla gereksiz sezaryen yapıldığını da sözlerine ekleyen Şahin, Kibele sayesinde bu sayının düşeceğini düşünüyor. İki hafta boyunca Türkiye'deki hekimlere ağrısız doğum yöntemini tanıtacak olan Kibele aynı amaç uğruna önümüzdeki ay Gürcistan'a, Kasım ayında ise Gana'ya gitmeyi düşünüyor.
Kimler ağrısız doğum yapabilir? * Daha önce normal doğum yapanlar.
* İlk kez doğum yapacak olanlar.
* Kanama problemi veya kan pıhtılaşması olmayanlar.
* Sırtta veya belde bir rahatsızlığı olmayanlar.
* Enfeksiyon riski bulunmayanlar.
|
|
|
|
|
|
|
|
|