|
|
|
|
|
|
Kahve ve çayı ne kadar içmeli?
Kahve ve çay, kafein içeriyor. Kahvede çaya oranla iki kat daha fazla kafein bulunuyor. Türk kahvesinde ise, hazır kahveye göre bir buçuk iki kat fazla kafein var. Kafein fazla alınırsa; çarpıntı, tansiyonda yükselme ve uykusuzluk yapıyor. Günde en fazla iki fincan kahve içilmesinde sakınca yok. Kahve idrar söktürücü olduğundan, kahve içildiğinde bol su da içilmesi gerekiyor. Espresso kahvenin kolesterol düzeyini artırdığı biliniyor. Kahvenin günde üç fincandan fazla içilmesi, osteoporoz denen kemik erimesini artırıyor. Çay da kahve gibi böbrek ve safra taşı oluşumunu ve mide kanserini önlüyor. Demir eksikliği olan kişilerin çay içimini hemen yemekten sonra değil, yemek aralarında yapmaları daha uygun. Yeşil ve siyah çay içenlerde, kalp hastalığı ve kanser riskinin azaldığı gösterilmiş. Çay içenlerde kemiklerin daha sağlam olduğu, diş çürükleri ve böbrek taşının daha az görüldüğü saptanmış. Çayın sağlığa faydalı etkileri, içinde bulunan 'kateşin' isimli bir madde sayesinde oluyor. Bu maddelerden epigallokateşin gallat (EGCG) isimli kateşin, kansere karşı koruma yapıyor. Bu kateşinler en fazla beyaz ve yeşil çayda bulunuyor. Çayın sütle karıştırılarak içilmesi, bu maddelerin antioksidan etkisinin kaybolmasına yol açıyor.
|
|
|
|
|
|
|
|
|