|
|
|
|
Belinizi bilgisayara kurban etmeyin
Saatlerce bilgisayarda oyun oynayan, chat yapanların yanı sıra, gün boyu ekran karşısında çalışanların çoğu genç yaşta bel, boyun ve sırt ağrılarından yakınıyor. Bilgisayar kullanırken, dikkat edilmesi gereken kuralları göz ardı edenler, bellerini, boyunlarını bilgisayara kurban ediyor...
İş hayatı birçok hastalığa davetiye çıkarıyor. Özellikle bürolarda masa başında hareketsiz çalışanlarda bel ve boyun ağrıları görülüyor. Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Profesör Doktor Turgut Göksoy, hareketleri kısıtlayan büro yaşamının risk taşıdığını, bir süre sonra kronik bel ağrısı şikayetiyle doktora başvuranların, çoğu kez geç kaldığını söylüyor. Zaman geçmeden önlem alınması gerektiğini belirten Prof. Göksoy'a göre bu riske sahip kişiler için egzersiz büyük önem taşıyor. Büro çalışanlarında her geçen gün bel ve boyun ağrıları şikayetlerinin arttığını vurgulayan Göksoy, sürekli oturarak çalışanların da bel fıtığı olasılığının daha yüksek olabileceğinin altını çiziyor. Göksoy sözlerine şöyle devam ediyor: "Sürekli masa başı çalışanlar veya bilgisayar ekranı karşısında oturmak zorunda olanlar, hem bel hem de boyun ağrılarına yakalanırlar. Stres ve yorgunlukla birlikte, bu ağrılar daha da çoğalır. Ancak 'her masa başı çalışanı bu hastalığa yakalanır' demek doğru değil. Çünkü sorunlar aslında yanlış oturmaktan da kaynaklanabiliyor. Sürekli oturarak çalışanlar, ancak egzersiz yaparak, yüksek olan riskleri azaltabilirler."
SAAT BAŞI MOLA ŞART! Bedende, nedenli veya nedensiz olarak ortaya çıkan bütün ağrılar ve sebepleri hakkında geniş bilgi içeren bir kitap hazırlığında olan Prof. Dr. Göksoy, bu kitapta ofis masasında doğru oturma kurallarını ve alınacak diğer önemleri de anlatıyor. Uzmanların, bilgisayar karşısında çalışırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini halka ayrıntılı olarak anımsatmaları gerektiğini vurgulayan Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Göksoy, bu kuralları şöyle sıralıyor: 1- Gözün bakış açısı 20 - 30 derece yukarıda ve ekrandan uzaklık ise ortalama 60 - 70 cm olmalıdır. Ekran tepe noktasının gözlerimizle aynı hizada olmasına dikkat edilmesi gerekir. 2- Oturulan sandalyenin yüksekliği, kalça gövde üzerinde dik açı ile duracak şekilde ayarlanmalıdır. Ayrıca, sandalyenin bel çukurluğuna gelecek şekilde ayarlanabildiği bir bölümü olması gerekir. Bu yoksa, beli içine alan ve iskemleye bağlanan bel yastıkçığının kullanılması gerekir. 3- Sırt, boyun ve bel dik tutulmalı, kambur oturmaya kesinlikle izin verilmemelidir. Oturma sırasında, kısa bir süre sonra devamlı kambur oturma meyli varsa, kişinin ileride oluşabilecek meslek hastalıklarından korunmak için sırtı dik konumda tutacak 'postureks' ismi verilen korselerden kullanması gerekir. Şüphesiz daha iyisi; kişinin korse kullanmak yerine düzenli egzersizler yaparak, adalelerini doğal bir korse gibi kullanmasıdır. 4- Dizler 90-110 derece arası bir açıda duracak şekilde çalışılmalıdır. Bunu sağlamak için gerekirse ayak altına küçük eğimli bir ayak tahtası konulabilir. Dizler, aynı pozisyonda uzun süre tutulmamalı ve fırsat buldukça hareket ettirilmelidir. 5- Dirsekler çalışma sırasında en fazla 90 derece bükülmeli, daha fazla bükülerek çalışılmasına izin verilmemelidir. 6- Ayak bilekleri dik açıda tutulmalı ve mutlaka yere temas etmelidir. 7- Uzun süre çalışan eller zaman zaman dinlendirilmeli, parmaklara germe egzersizleri yaptırılmalıdır. 8- Bilgisayarda çalışan kişilerin evrakları ve kullandığı diğer gereksinimleri yakınında bulunmalı, kontrolsüzce bunlara uzanıp, beli ve sırtı anormal şekilde döndürerek çeşitli risklere girilmemelidir. 9- Bilgisayar başında çalışanlar her saat başı ayağa kalkmalı, dolaşmalı, tekrar çalışmak zorunlulukları varsa 10 dakika kadar boyun, sırt egzersizleri yapmalıdırlar. Çok uzun süre oturan kişiler, aniden ayağa kalktıklarında başta omurga sakatlanmaları olmak üzere önemli tehlikelerle karşılaşabilmektedirler. 10- Ani hareketlerden kaçınmak, öne eğilirken bel yerine dizleri bükerek eğilmek, vücuda gelen yükleri her iki bacağımıza veya kollarımıza eşit şekilde dağıtmak, genel bel - sırt ve boyun ağrılarından kaçınmak için şarttır.
|
|
|
|
|
|
|
|
|