kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Nebil Ozgenturk @ SABAH
 

Bir günün hikâyesi...

Bazen 24 saatlik bir zaman dilimine öyle şeyler sığar ki... Yaşadığınız ülkeyle ilgili müthiş ipuçları yakalarsınız... Ya da bütün olup bitenler bir aynaya dönüşüp karşınıza çıkar; siz ona bakar bakar ülkeyi görürsünüz, kendinizle birlikte! Mesela ben.. Hafta içinde yaşadım bunu..
Öylesine hareketli ama birbirinden bağımsız durum ve olayların içine düştüm ki.. "Hangisi Türkiye?" diye sormak geldi içimden..
Çelişki ve mutlulukları aynı yumakta barındıran, hem cılız hem iri cüsseli, hem yoksul hem zengin; bazen bir yanardağ gibi patlamaya hazır, bazen durgun akan bir su.. Kimi zaman büyük umutlara yelken açan, kimi zaman da umutsuzluk fırtınasında boğulan bir yurt toprağı...
Şimdi, yaşadıklarımı, tanıklıklarımı sıralıyorum, siz de benimle birlikte bir yolculuk yapın, karar verin! Malum diziye benzetmiş olmayalım ama ortaya "24" diyesi bir film çıkıversin!

-75 YILA 60 KİŞİ!
Sabah erkenden kalktım, Harbiye Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu'na, Necdet Mahfi Ayral'la ilgili yapılacak "ilk tören"e katılacağım... Yol boyu bir başıma giderken düşünüyorum, daha doğrusu benim "ihtiyardelikanlı dostum"un "veda"sına ilişkin hayaller kuruyorum!
Üstad, son kez sahnede(!) olacak, tabutu çevresinde yüzlerce Şehir Tiyatrosu emektarı ya da sanatsever saygı turu atacak.
Kızı Jeyan Mahfi, başsağlığı kelimelerini işitmekten, el sıkmaktan helak olacak; hele hele ses ve hayat kattığı yüzlerce "siyah beyaz film"in "esas oğlanları, esas kızları"yla yüz yüze gelip bir de hasret de giderecek, az biraz kederi hafifleyecek!..
Necdet Mahfi bu, son nefesine kadar devletin ve milletin(!) tiyatrolarında toplam 75 yıl sahne almış.. Eeee, bu durumda "devlet" ya da "Belediye" de elbet orada ağırlığıyla olacak...
Sonuç; Tiyatro'nun salonunda, Teşvikiye'nin avlusunda, o öğle saatlerinde, 75 kişi dahi toplanmadı, toplanamadı! Her sahne yılına bir kişi dahi düşmedi, düşemedi! Bizim gazetenin man- şetine çıkan kefen parası, rehin tutulmaya ramak kalmış cenazesi bir yanaydı ama galiba "eski dostlar"ın bıraktığı yara, yeni dostların çektiği kura(!) ve "devlet-i Ali"mizin verdiği ara, daha ağır düşmüştü o salon ve avluya... Yakışıklı(!) olmadı kısacası!

-GALATASARAY'LI ÖĞRENCİLERLE... Avlu ve Cami'yi geride bırakıp yoluma devam ediyorum, Galatasaray Lisesi öğrenci ve öğretmenlerinin karşısında konuşmacıyım. Konu, "popüler kültür!" İçimi acıtan, dayatılan ne varsa sıralıyorum, yetmiyor, yüksek sesle bağırıyorum, taze örnekler vererek! "İyi şeyler" de anlatıyorum. Soru faslına geçiliyor, dinleyiciler konuşuyor bu kez..(!) Onlar benden daha dertli, benden daha öfkeli. Bir söyledim bin ah işittim yani!.. Aslında, şu son bir iki ay içinde konuşmacı olarak katıldığım her yerde durum aynı! Zevzeklikten, şımarıklıktan, cıvıklıktan, çivisi çıkan durumlardan, at izinin it izine karışmasından yakınmayan yok! Ama.. Sonuca ve çözüme gitmek için, el veren birileri de yok!. Neyse, her şeye rağmen umutlu ve yakışıklı!

- DOKTOR ARA GÜLER! Galatasaray'dan bi koşu ayrılıyorum. Şimdi de Yıldız Teknik Üniversitesi'ndeyim... Üniversite, Ara Güler'e "fahri doktorluk" ünvanı veriyor.. Yani "Onursal Doktora"yla ödüllendiriyor... Muhteşem; harika..
Fakat, garip ama gerçek bi durumu da aktarmam lazım.. Fotoğrafın bu büyük ustasını, 50'li yıllarda Fransız devleti, 60'larda Amerikan devleti, 1970'de İngiliz hükümeti, 80'lerde Batı Alman Üniversiteleri ve daha pek çok ülke defalarca ödüllendirdi, dünyanın yedi büyük fotoğrafçısından biri seçti de.. Bizim devlet, bi ödül ya da onuru uygun görmemişti hiç. (Ancak, iki üç yıl önce "devlette görevli "birileri" devlet sanatçısı listesi"ne önerdi de birdenbire! "derin bi biçimde" sümen altında kaldı öneri, o sonradan iptal edilen listeye giremedi Ara Güler. Hani Sezen Cumhur'ların, Müşerref Akay'ların da olduğu o uzun liste!) Sonunda, 2004 yılında nihayet bir devlet üniversitesi Ara Usta'yı taçlandırdı.. Olsun varsın, geç olsun, bilim hep var olsun, üniversitenin canı sağolsundu.. Ara Abi eşi Suna Abla'yla çok mutluydu o gün.. Rektörler, dekanlar saygıyla eğildiler karşısında.. Ve pek yakışıklıydı!

- BİR KİTAP FERYADI... Gazeteye geliyorum, telefon, mektuplar derken, e-mailler arasından "Bir öğretmenden dilek" rümuzlu bir feryat yükseliyor. "Ben Silivri'de branş öğretmenliği yapıyorum. Evimizde tüp patladı, canımıza bir şey olmadı ama 3000'e yakın kitabım yanıp kül oldu.. Çok üzgünüm. Çocuklarım ve öğrencilerimin kitapsız kalması anlamına da geliyor bu. Doğrusu kitap alacak, yani, hayattaki en büyük varlıklarımdan biri o kitapları tekrar toparlayacak gücümüz yok. Eğer mümkünse elinizde okuduğunuz ya da fazla kitaplardan yollar mısınız?. Derya Yılmaz- Alibey Mah. Hastane Cad. 19/4 Silivri.."
Tabii ki Derya Hanım, başım gözüm üstüne... Sen, yarışma programını arayıp, "lütfen yardım edin, Memedaliii Bey, araba alıcam!" diyenlerden değilsin ki... İstediğin bir ya da bin kitap.. Bundan daha onurlu bi feryat olabilir mi?

- MÜZEYYEN SENAR'LA 70 YIL.. Telefon trafiği, elektronik posta turu bitti, akşamın geç bi vakti arkadaşlarla montaj masasına kurulduk...
Ne güzel, başta Sezen Aksu, Müzeyyen Senar'ın gönül dostları bir araya geldi ve aylardır uğraşıp, didindikleri "Müzeyyen Senar'ın 70'inci Yıl Onur Gecesi"ni kotardılar... Mutluyum, bana da iş düştü, benim de tuzum oldu.. Açık Hava Tiyatrosu'ndaki gecede gösterilmek üzere "mini bir film" derledik .. Adını da Müzeyyen Abla koyduk.. Herkesin eline diline sağlık. 80'inci Yıl'da buluşmak üzere...Daha ne olsun? "Vefa" ve kadirşinaslığın en yakışıklısı!

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Unutulmaz ve vahim ekran öyküleri!   / 20-06-2004
 Hayatı ciddiye almak!   / 19-06-2004
 Bir kez daha Ahmet Kaya..   / 13-06-2004
 Bir günün hikâyesi...   / 12-06-2004
 Cihangir'deki dertleşme...   / 06-06-2004
 Bir İstanbul Masalı'ydı!   / 05-06-2004
 Aspendos'taki çınar ağacı   / 30-05-2004
 Anı yazmanın Türkçe'si!   / 29-05-2004
 Hayatı senaryo ve roman!   / 23-05-2004
 Athena'cılar birleşin!   / 22-05-2004
ERDAL ŞAFAK
Buna da şükür
Nasıl olsa ABD Başkanı Bush'un Ankara...
MANSUR FORUTAN
Engelleniyorum!
Artık büyüyorum galiba. Ufal da cebime...
MEHMET BARLAS
ABD Başkanı Bush da, aslında bir kader...
ALİ KIRCA
Başka işgal yok!..
Korkmaya gerek yok! Hepsi bu işte...
SAVAŞ AY
Hasan Pulur bir şey derse dinleyin!..
Hasan Pulur tüm...
NEBİL ÖZGENTÜRK
Attila İlhan'a dertleşme niyetine
Sevgili Attila...
REFİK DURBAŞ
Üç konu, üç soru...
Toplum yaşantımızda dikkatimi...
HINCAL ULUÇ
Polis otobüste bomba olduğunu biliyor muydu?..
Bugün de...
Futbolda deprem
Futbolda deprem
Ankara 24'üncü Asliye Hukuk Mahkemesi, hafta sonu yapılması gereken...
Zararı kulüplere olur
Zararı kulüplere olur
Futbol Federasyonu Başkanı Haluk Ulusoy, seçimlerin ertelenmesinin...
NATO'ya 'barış' mesajı
NATO'ya 'barış' mesajı
Sosyalist Enternasyonal zirvesi İstanbul’da başladı
NATO...
Memurların yargılanması kanununa Sezer'den veto
Memurların yargılanması kanununa Sezer'den veto
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Basın Kanunu ile özel güvenlik...
Köye gelen 'hayırlı' yolcular...
Köye gelen 'hayırlı' yolcular...
SABAH-TEMA işbirliği ile uygulanan 'kırsal alanların kalkınması' için...
'Tarihi bir fırsat yakaladık'
'Tarihi bir fırsat yakaladık'
Dışişleri Bakanı Gül, 46 ülkenin katılacağı NATO zirvesinin...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.