'Gün kurusu' nefis
Yavuz Donat, Malatya'dan yazıyor: Kayısıdan döner ve kola dahi yapmışlar. Yakın tarihe kadar kayısı benim için, 'düz meyve' 'meyve suyu' ve komposto olarak önemliydi. Bildiğimiz kuru kayısıyı ise kırk yılda bir yerdim. Geçenlerde bir arkadaş 'gün kurusu' ikram etti. Doğrusunu isterseniz ya hiç yememiştim... Ya da yemiştim ama tadını unutmuşum. 'Gün kurusu' bir tür kuru kayısı. Ancak güneşte kurutuluyor. Yani kükürtlenmiyor. Karamelize bir tada sahip. Nefis. Kadıköy Çarşısı'ndaki kuru yemişçilerden aldım. Normal kuru kayısıya göre pahalı. Ama değer! Çünkü şahane bir tadı var... Normal kuru incire göre, Tariş'in 'çukulat tipi' inciri nasılsa, normal kuru kayısıya göre, gün kurusu da öyle. Bir deneyin. Kayısıyı sevenler bunu daha da sevecek.
|