kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kenan Onuk @ SABAH
 

Genç bir piyanisti dinlerken

İlk konserlerini gayet iyi hatırlıyorum. 1993'te kurulan Borusan Oda Orkestrası, 6 yıl sonra senfonik bir orkestraya dönüştürülmüştü. Orkestranın Genel Müzik Direktörlüğü ve Daimi Şefliği'ne Gürer Aykal getirilmişti. İlk konser başarılı değildi. Orkestral bütünlük bir türlü sağlanamamıştı.

Ertesi konserde orkestranın yeni elemanlarla takviye edilmeye başlandığını görmüş, daha iyi bir konser izlemiştik. Orkestra her ay yapılan sınavlarla takviye edildi. Gerek senfoni yorumlarında, gerekse konçerto eşliklerinde performans yükselmeye başladı. Lang Lang'a Çaykovski 1. Piyano Konçertosu'nda çok iyi eşlik etti, orkestra. Aykal'ın çok yoğun bir konser programı var. ABD'deki El Paso Senfoni Orkestrası'nın da daimi şefi. Bir ay Borusan'a ara verdi. Bu ay verilen konseri konuk şef Guiseppe Lanzetta yönetti. Solist, 25 yaşındaki genç piyanist Dimitris Sgouros'du. İlk konserini 13 yaşında New York'taki ünlü Carnegie Hall'da M. Rostropovich eşliğinde verdi.

Konser sonrası ünlü çellocu ve orkestra şefi, Sgouros'un tanrı tarafından gönderilen bir müzik dahisi olduğunu söyledi. Sgouros, müzikteki sıradışı yeteneklerinin yanı sıra altı dili çok iyi derecede öğrendi ve Atina Üniversitesi Matematik Fakültesi'nden onur derecesi ile mezun oldu. Müzik bilgisini iyice geliştirdi. Londra Kraliyet Müzik Akademisi ve ABD'deki Maryland Üniversitesi'nden o güne kadar verilmiş en yüksek derecelerle mezun oldu. Bakın bu genç deha için ünlü piyanist Arthur Rubinstein neler söylemiş: "Ölmeden önce Sgouros'u dinleyebilmem için beni yaşatan tanrıya teşekkür ediyorum. Bu genç, ben dahil, dinlediğim en iyi piyanist."

Beethoven'in piyano konçertolarının sonuncusu ve pekçok eleştirmene göre en ihtişamlı olanı, mi bemol major op. 73, 5 numaralı piyano konçertosunun bazı bölümlerinde gözlerimi kapadım ve arşivimdeki birçok kayıtla karşılaştırmayı denedim. Rubinstein, Lupu, Arrau, Perehia, Ashkenazy, Kempff, Brendel; tümü dünyanın bu yüzyılda gördüğü en büyük piyanistler. Bunlar benim beğendiklerim. Kim bilir bugün müzik marketlerde bulunan 60 civarındaki kayıtlarda ne muhteşem yorumlar vardır. Sayın Asım Kocabıyık, çok iyi bir iş yaptı. İstanbul'a bu orkestrayı kurarak büyük destek verdi. Sponsor desteği olmasa, ne bu genç piyanistin hünerlerini görebilecek ne de böyle bir orkestranın gelişimini izleyebilecektik.

Akbank Oda Orkestrası, değerli Şef Cem Mansur yönetiminde her ay açıklamalı konserler düzenliyor. Ankara'daki Bilkent Senfoni Orkestrası da düzenli konserleri ve çıkardıkları birinci sınıf CD'lerle klasik müzik dünyamıza büyük katkı sağlıyor. İkili, üçlü sonatlar, quartetler, üç büyük kentimiz başta olmak üzere çeşitli salonlarda seslendiriliyor, her geçen gün daha da iyiye giden müzisyenlerimiz, büyük alkışlar alıyor. Opera ve Bale tahsisat eksikliğine rağmen, başarılı. Ama nereye kadar dayanacaklar? Kültür ve Turizm Bakanı, AB eşiğindeki Türkiye'nin en önemli bakanlıklarından birinin başında. ABD ve Avrupa'nın dünyaca ünlü müzik festivallerinden birini rahatlıkla organize edebilecek zengin insan gücümüz var.

Antalya Aspendos ve İzmir Efes, dünyanın en büyük uygarlıklarından bize kalmış iki dev eser. Neden, Aspendos Klasik Müzik Festivali ya da Efes Opera ve Bale Festivali yaz aylarında yapılmasın, bir festival haline getirilmesin? Kültür şölenleri hem halkımıza, hem de binlerce turiste sunulmasın? Ülkelerin imajları çok önemli. Sayın Erkan Mumcu'nun bu önemli avantajı kaçırmaması lazım. Günümüzde tüm sorunlar, yalnızca siyasetle çözülmüyor.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Kamelyalı Kadın'ın öyküsü   / 10-04-2004
 Büyük konser salonlarına ihtiyacımız var   / 03-04-2004
 Goldberg Çeşitlemeleri'nin öyküsü   / 27-03-2004
 Dev bir opera daha   / 20-03-2004
 En güzel hediye   / 13-03-2004
 Cazda iki yeni albüm   / 06-03-2004
 Genç bir piyanisti dinlerken   / 28-02-2004
 Bir büyük opera daha: Il Travatore   / 21-02-2004
 Giselle Balesi   / 14-02-2004
 Fazıl Say'ın Mozart yorumu   / 07-02-2004
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
AYŞEGÜL ALDİNÇ
Yazınızı nasıl alırdınız bugün?
Bazı insanlar hiç...
Tarantino'dan seçmeler
Tarantino'dan seçmeler
Quentin Tarantino'nun filmlerine meraklı olanlara "Bilgi'de Sinema"...
Ajanda
Ajanda
İstanbul Kültür Sanat Festivali'nin düzenlediği film festivalinin...
Eski bir Ankara evi yeniden hayat buldu
Ankara'nın sosyoekonomik yapısına uygun, sıcak ve sade bir mekan olan...
Sarayda beş yıldızlı yemek
Çırağan Oteli içindeki Tuğra Restoran'da Osmanlı mutfağının...
Gençliğin tehlikeli takıntısı solaryum
Bronz bir tene kavuşmayı tercih edenlerin sıraya girdiği solaryum salonları,...
Türkiye bitki cenneti
Bitki uzmanı Hüseyin Kemal Çağın, şifalı bitkilerden yararlanmak isteyenler...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.