kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erken teşhis hayat kurtarır
Erken teşhis hayat kurtarır

Sebze, meyve ve tahıllarda bulunan bitkilerin kendilerini savunma maddesi olan bitkisel kimyasallar insanda da DNA hasarını önlemekte ya da tamir etmektedir. Çok sayıda olan bu maddelerden etkisi ve yararı açıklanan en önemlilerini beslenmemize entegre etmeliyiz.
Sarı-kırmızı meyve ve sebze çeşitlerinde (domates, havuç, karpuz, kayısı) bulunan karotinoid'ler hücreleri serbest radikallerin zararından korur ve onarıcı enzimleri destekler.
Brokoli ve lahanada bulunan maddeler hücrelerdeki toksinleri temizlemektedir. Kuruyemiş ve baklagillerde bulunan maddeler hücrelerin DNA'sına zarar gelmesini önlemektedir. Bitkisel yiyeceklerde yüzlerce kimyasal madde bir arada bulunmaktadır.
Bu bakımdan çiğ ve az pişirilmiş bitkisel yiyecekler sağlık için önemli maddeleri eksiksiz almamızı garantiler. Tek başına alınan tamamlayıcı ise ideal değildir ve sağlıksız bir beslenmeyi sağlıklı bir diyet haline getiremez. Bitkiler içinde doğal hallerindeki kimyasal maddeler güçlü kanser önleyicilerdir. Amerika'da yapılan bir araştırmada haftada üç ya da daha çok sebze tüketen erkeklerde haftada 1 porsiyondan daha az yiyenlere göre prostat kanseri olasılığının yüzde 41 azaldığı saptanmıştır. Özellikle brokoli, lahana (beyaz, kara ve brüksel lahanaları) kereviz, ıspanak, kırmızı acı biber, turp, soğan, sarımsak, patlıcan, domates, elma, soya, tahıllar, üzümler, yer fıstığı, portakal, yeşil çay, mantarlar, balık yağı, zeytinyağı, otlar nane, maydanoz, dereotu, zerdeçal) kansere karşı etkin koruyuculardır.
Sportif aktiviteler riski azaltır. Düzenli egzersiz yapanlarda meme dokusunun östrojen hormonuna duyarlılığı daha azdır. Araştırmalar prostat ve kalın bağırsak kanserleri için de egzersizin kanserden koruyucu etkisini göstermiştir. Diğer kanser türleri için henüz çalışmalar eksikse de, düzenli, ölçülü bedensel aktivitenin kansere karşı çok etkin bir strateji olduğu anafikir olarak kabul edilebilir.
Çünkü hareket vücudun kimyasına ve böylece hücre metabolizmasına doğrudan etkilidir. Amerika Kanser Derneği düzenli ölçülü egzersizin kanserden koruyucu etkilerini broşürlerinde vurgulamaktadır.

YAŞAMIN GÜZELLİĞİNİ FARKEDİN

Sıkıntılardan uzak kalmak, stressiz yaşamak çok zor. Ancak canınızın kıymetini bilmek için hastalıkların kapınızı çalmasını beklemeyiniz. Sağlıklı uzun ömürlü insanlar lüks içinde olanlar değil, kalpleri huzurlu, kafaları salim, mutlu olanlardır.
Günün getirdikleri eğer sizde stres yaratıyor, huzursuz yapıyor ve enerjinizi tüketiyorsa bunları geri kazanmak için bir yol bulmalısınız. Bunun için en iyi yöntemler meditasyon ve yogadır. Doğayla barışık olun, yürüyüş yapın, güzel bir yere oturup dinlenin, duyarak derin derin nefes alın.
Gördüğünüz ve hissettiğiniz güzellikleri içinize sindirin. Hobiler (resim yapma vb.) edinin. Haftada bir gün mutlaka rutinin dışına çıkın. Her gün olanları unutun. Başka kanala geçin. Örneğin, müzik dinleyin, yüzmeye, masaja, saunaya gidin.
Check-up yaptırın. Çoğu kanser hastalığı erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilir. Cildinizdeki benleri cilt uzmanına kontrol ettirin. Kadınlarda yılda bir kez jinekolojik muayene ve 50 yaşından sonra 2 yılda bir mamografi yapılmalıdır. Yüksek risk taşıyan kadınlarda özel DNA check up olanağı vardır. Böbrek ve idrar kesesi kanserleri riski yılda 1 kez yaptırılan idrar muayenesi ile kontrol edilir. 40 yaşından itibaren yılda 1 kez dışkıda kan araştırılmalıdır.
50 yaşından başlayarak bağırsak kanseri erken tanısı için her 5 yılda bir kolonoskopi (kalın bağırsağın ucu dürbünlü, yılana benzer bir cihazla incelenmesi) salık verilmektedir. Erkekler 50 yaşından başlayarak yılda 1 kez ürolojik muayene ve PSA tahlili yaptırmalıdır.

DİĞER İYİ YAŞA HABERLERİ
 Ankara'nın rehberi
 Kent gürültüsü hasta ediyor
 Dans ederek iyileşin
 Sanatta soytarı figürü
 Anti aging için ölçülü egzersiz
 Tahran'da trafik ve din çelişkisi
 Ben küçükken hep...
 Metabolizmanızı yormaktan vazgeçin
 Gazeteciler her gördüklerini yazsa fırtınalar kopardı
 İki eski dost, iki ışık avcısı
 Meraklısı çok ama bir tek satıcısı var
 Erkeklik hormonunun önemi
 Benim oğlum şizofreni hastası
 Sağlığınıza önem verin kanserden korunun
 Baharla gelen depresyon
 Yüksek tansiyon kalbin düşmanı
 Acil durumlara hazırlık
 Sevdiğiniz yiyeceklerden vazgeçmeniz gerekmiyor
 Her gün yediğimiz fast food yemekler ve kalorileri
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
  » İyi Yaşa
ÖNCEL ÖZİÇER
Namusa leke çıkarıcı yok mu?
Şu 'namus cinayeti...
REFİK DURBAŞ
Roman kahramanı Dinamo
Geçen pazar "AKTÜEL PAZAR" da...
Çok iyi kol böreği açarım
Çok iyi kol böreği açarım
İlk olarak "Saldıray Abi" rolüyle tanınan tiyatrocu Settar Tanrıöğen,...
Sezer'in Erdoğan'la uyuşmadığı biliniyor
Sezer'in Erdoğan'la uyuşmadığı biliniyor
İktidarda istemediği bir başbakan gören ilk cumhurbaşkanı Sezer...
Kıyametin 3661 yıllık formülü
Mayalardan ve Babillilerden kalan bilgilere bakılırsa kayıp gezegen...
Bağlar kültür mirasıdır
Birleşmiş Milletler ve Unesco'nun bir kültür mirası...
Her damlası lezzet
Zeytinyağı sektöründe 70 yıldır hizmet veren ve Cumhuriyet'in ilk...
O aslında kul aşı çorbası
Eğer bu imparatorluğun mirasçısı bizsek, toplam kültürüne sahip çıkmalı,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.