kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sağlığınıza önem verin kanserden korunun
Kanserden korkmayın

Kansere karşı stratejilerin en iyilerinden biri düzenli beslenme. Besinlerdeki vitamin ve mineraller de yetiştirme, depolama tekniklerine bağlı olarak azalır. Bu bakımdan her gün bir multivitamin-mineral tableti alınmalı.

***

Sağlığınıza önem verin kanserden korunun

Kanser olgularının büyük bir oranı dış etkenler nedeniyle ortaya çıkıyor. Sigarayı bırakarak, beslenme şeklinize dikkat ederek günümüzün bu korkulan rahatsızlığından uzak kalmanız mümkün
Marco Tronchetti Prdar sana yakışır mı?" gibi laflar duymak istemiyorlar. Tabii uyanık

Çeşitli kanser türlerinin her birinin nedenleri ve oluşumu hala açıklığa kavuşmamıştır. Ancak hepsinin ortak bir özelliği, moleküler düzeyde normal hücre bölünmesi ve hücre yenilenmesi olayının bozulmuş olmasıdır. Yani tüm kanser çeşitleri genetik nedenlidir. Kökeni ya kalıtsaldır ya da sonradan edinilen DNA zararıdır. Kanser olgularının yaklaşık yüzde 90'ı dış etkenlerle oluşmaktadır. Yüzde 10'u kalıtımsal yatkınlığa bağlıdır. Çevre kirliliği, sigara, sağlıksız beslenme kanser olgularının artışından sorumlu tutulmaktadır. WHO'nun (Dünya Sağlık Örgütü) istatistiklerine göre tüm ölümlerin yüzde 38'i kanserden olmaktadır.

ÇEVRE FAKTÖRLERI ETKİLİ
İki yol vardır. Önce kansere yol açtığı bilinen etmenlerden kaçınız ve böylece kanser riskini azaltınız. İkinci olarak, bağışıklık sistemini ve gen tamir mekanizmalarını en iyi durumda tutmak için bol sebze ve meyve yiyip, koruyucu fitokimyasalları almalıyız. Böylece vücut kanser hücrelerini başlangıç döneminde yok eder. Yaşlılarda kanser türlerinin artması zayıflayan bağışıklık sisteminin göstergesidir. Kalıtımsal yatkınlığa ilave olarak, çevre faktörlerinin de etkisiyle hücrelerde meydana gelen genetik değişikliklerle her gün potansiyel tümör hücreleri oluşur. Sağlam bağışıklık sistemi bu hücreleri yok eder. İkizler üzerinde yapılan araştırmalar göstermiştir ki, yaşlılarda tümör oluşumunda kalıtımsal faktörler az, buna karşın çevre faktörleri büyük anlam taşımaktadır. Yaşlılarda bağışıklık sisteminin fonksiyonunun güçsüzleşmesinde yaşam tarzının ve çevre faktörlerinin rolü önemli ölçüdedir. Stres de bağışıklık sistemini zayıflatır. Yakınını kaybeden bir kimsenin bağışıklık sistemi hücrelerindeki eksiklik olaydan sonra 1 yıl sürebilir. Yoga ve meditasyon stresten kurtulmak için yararlı yöntemlerdir. Çok sayıda araştırma; düzenli meditasyonun depresyonu giderdiğini, hormon metabolizmasını stabilize ettiğini ve bağışıklık sistemini güçlendirdiğini kanıtlamaktadır.

SİGARAYI BIRAKIN
Kansere karşı stratejilerin en iyilerinden bir diğeri de sigarayı bırakmaktır. Sigarada hücrelerin DNA'sına zarar veren 400'den fazla madde vardır, bunlar akciğer kanserine yol açar. Her yıl bu hastalıktan dünyada 5 milyon kişi yaşamını yitirmektedir. Ağız, yutak bölgesi, idrar kesesi ve pankreas kanserlerinde de sigaranın rolü vardır. Ayrıca havadaki zararlı maddeler ya da çalışma ortamındaki çevre zehirleri ve elektrosmog (elektromanyetik alan kirliliği) da sürekli olarak hücrelerimizin DNA'sını bombalamaktadır. Böbrek, akciğer ve karaciğer yoluyla vücudunuzu düzenli olarak toksinden arındırmaya özen göstermelisiniz.
*Temiz havalı yörelerde tatil ve solunum egzersizleri vücudun toksinden arınmasını kolaylaştırır.
* Biyolojik beslenme ve yerleşimle toksin madde alımını azaltınız.
* Yılda 3 kez 8 haftalık silymarin (milk thistle) kürleriyle karaciğerin toksinleri atmasını çabuklaştırın.
*Sigarayı bırakmaktan başka kansere karşı en iyi ikinci strateji fazla kiloların verilmesidir. Birçok uzmanın görüşüne göre, yağdan zengin beslenme ve obezite (şişmanlık) meme, rahim kanseri oluşmasında önemli rol oynamaktadır. Yeni buluşlara göre sadece hayvansal yağlar değil, eskiden zararsız olarak kabul edilen ve önerilen bitkisel yağlardaki ve margarindeki omega 6 yağ asitleri de özellikle sakıncalıdır. Kanserden korunma amacıyla sadece zeytinyağı ya da kozla yağı kullanmalıdır. Amerika'da Minnesota Üniversitesi'nin bir araştırmasına göre tüm kanser olgularının yüzde 60'ı yanlış beslenme sonucudur. Fazla et, beyaz un ve şeker tüketiminin bazı kanser türleri riskini artırdığı kesin. Hayvan eti ateşte, yağda ve fırında pişirilmesi sırasında kanserojen etkili kimyasal bileşenler (Heterosikrik aminler) oluşur. Eğer eti tam terk etmek istemiyorsanız haftada 2 kezden fazla yemeyin ve hindi ya da tavuk etini tercih ediniz.

MULTİVİTAMİN TABLETİ ALIN
Yaşam biçimi özellikleri (günde birçok saat yoğun trafikte otomobil kullanmak, iş gereği endüstri atıkları ile yakın ilişkide olmak, tek yönlü beslenme, yetersiz uyku) vital maddeler gereksinimini artırmaktadır. Öte yandan besinlerimizin vitamin, mineral ve biyoaktif madde içerikleri de yetiştirme, depolama tekniklerine bağlı olarak azalmıştır. Bu bakımdan her gün bir multivitamin-mineral tableti alınız. Ek olarak günde 2 kez 250 miligram doğal C vitamini, 400 iu doğal E vitamini, günde 50 mcg selenyum ve 10 mg çinko ve 30 mg koenzim Q-10 alınız. Bir araştırmada meme kanseri olan kadınların yüzde 90'ında düşük selenyum düzeyi saptanmıştır.
DİĞER İYİ YAŞA HABERLERİ
 Ankara'nın rehberi
 Kent gürültüsü hasta ediyor
 Dans ederek iyileşin
 Sanatta soytarı figürü
 Anti aging için ölçülü egzersiz
 Tahran'da trafik ve din çelişkisi
 Ben küçükken hep...
 Metabolizmanızı yormaktan vazgeçin
 Gazeteciler her gördüklerini yazsa fırtınalar kopardı
 İki eski dost, iki ışık avcısı
 Meraklısı çok ama bir tek satıcısı var
 Erkeklik hormonunun önemi
 Benim oğlum şizofreni hastası
 Erken teşhis hayat kurtarır
 Baharla gelen depresyon
 Yüksek tansiyon kalbin düşmanı
 Acil durumlara hazırlık
 Sevdiğiniz yiyeceklerden vazgeçmeniz gerekmiyor
 Her gün yediğimiz fast food yemekler ve kalorileri
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
  » İyi Yaşa
ÖNCEL ÖZİÇER
Namusa leke çıkarıcı yok mu?
Şu 'namus cinayeti...
REFİK DURBAŞ
Roman kahramanı Dinamo
Geçen pazar "AKTÜEL PAZAR" da...
Çok iyi kol böreği açarım
Çok iyi kol böreği açarım
İlk olarak "Saldıray Abi" rolüyle tanınan tiyatrocu Settar Tanrıöğen,...
Sezer'in Erdoğan'la uyuşmadığı biliniyor
Sezer'in Erdoğan'la uyuşmadığı biliniyor
İktidarda istemediği bir başbakan gören ilk cumhurbaşkanı Sezer...
Kıyametin 3661 yıllık formülü
Mayalardan ve Babillilerden kalan bilgilere bakılırsa kayıp gezegen...
Bağlar kültür mirasıdır
Birleşmiş Milletler ve Unesco'nun bir kültür mirası...
Her damlası lezzet
Zeytinyağı sektöründe 70 yıldır hizmet veren ve Cumhuriyet'in ilk...
O aslında kul aşı çorbası
Eğer bu imparatorluğun mirasçısı bizsek, toplam kültürüne sahip çıkmalı,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.