|
|
Check-up Sözlüğü...
Check-up için bütün bu testlerin hepsini yaptırmanız tabii ki gerekmiyor. Ancak doktorunuzun size önerdiği check-up testlerinin ne ifade ettiğini öğrenmek istiyorsanız, bu tabloyu kesip saklayın.
* Akciğer grafisi: Solunum sistemi ve kalp hastalıklarının taramasında kullanılır.
* EKG: Kalpten çıkan elektrik akımlarının kağıda aktarılması, ritim bozuklukları ya da kalp damar sistemi ile ilgili hastalıkların değerlendirilmesidir.
* Total Kolesterol, HDL, LDL, Trigliserid: Kandaki yağların oranı olup, özelikle kalp damar hastalıkları yönünden önemli risk faktörleridir.
* Açlık kan şekeri: Şeker hastalığının tanısında yardımcı olur.
* SGOT: Kalp hastalıklarının tanısında kullanılır.
* SGPT, GGTP: Karaciğer fonksiyonunu yansıtır.
* Üre, kreatinin, ürik asit, BUN: Böbrek fonksiyonlarını yansıtır.
* Hemogram: Kan sayımını yansıtır.
* Lökosit sayımı, lökosit formülü: Bu değerler enfeksiyon hastalıklarında yükselir. Düşüklüğü bağışıklık sistemi ile ilgili hastalıkların delili sayılabilir.
* TİT (Tam İdrar Tahlili): Şekerde, böbrek hastalıklarında, üriner sistem enfeksiyonlarında ve böbrek taşında yol göstericidir.
* EFORLU EKG (Treadmill): Vücut efor kapasitesi, tansiyon, nabız, kalp ritmi, EKG değişikliklerini değerlendiren ve kalp hastalığında yol gösteren bir testtir.
* Ekokardiografi: Kalbin anatomik yapısının, kalp kasının ve kapakçıklarının fonksiyonunun değerlendirilmesidir.
* Sedimantasyon hızı: Kandaki partiküllerin çökme hızı olarak tanımlanan bu değer, enfeksiyonda ve romatizmal hastalıklarda yükselir.
* Tüm batın ultrasonografisi: Karındaki organların durumunu, böbrek, karaciğer, pankreas, dalak, aort, kadınlarda rahim, yumurtalık, erkeklerde prostat, idrar kesesi, üriner sistem, safra kesesinde ya da böbrekte taş oluşumunu göstermesi açısından önemlidir.
* HBSAG, ANTİ HBSAG, ANTİ HBC: Hepatit tanısında ve sarılığa karşı bağışıklık durumunun ve taşıcıyı olup olmadığının tespitinde kullanılan testlerdir.
* Egzersiz talyum sigtigrafisi: Kroner arter yetersizliğinin tanı ve tedavisinde kullanılan, tanı değeri yüksek bir yöntemdir.
* Anti HIV: AIDS hastalığının tanısında yardımcı olur.
* PAP Smear: Kadın üreme organlarında ortaya çıkabilecek selim ve habis oluşumların saptanmasına yardımcı olur.
* PSA: Prostat büyümesi ve prostat kanseri taramasında kullanılan kan testidir.
* Kanser Tarama Testleri: CEA (Tüm vücut tümörü), CA 125 (Yumurtalık), CA153 (Göğüs) CA19.9 (Kolon), CA 72.4 (Yumurtalık), AFP (Karaciğer)
|