Yakında kusurlu göz kalmayacak
Son yılların mucize tedavi yöntemi lazer, eskiden sadece kornea kalınlığı uygun olanlara yapılırken, günümüzde 18'inden büyük herkese uygulanabiliyor
Son yılların popüler tedavi yöntemi lazerle, gözlük ve lenslerden ömür boyu kurtulmak mümkün. Göz kusurlarında yüzde 99 başarı sağlayan lazerin göz hastalıklarında kullanım alanları giderek artıyor. Eskiden sadece kornea kalınlığı uygun olanlara yapılan lazer, korneası zayıf olanlardan, korneasında yırtık bulunanlara, hatta yaşa bağlı yakın görme sorunu olanlara kadar pek çok hastada kullanılıyor. Ağrı ve acı duymadan, genellikle her iki göz için sekiz-10 dakikada gerçekleştirilen lazer ameliyatına, 18 yaşından büyük, gözlük ya da lens kullanan herkes aday. Ancak lazerin yapılıp, yapılmayacağı titiz bir tetkikten sonra belirleniyor. Bu incelemelerde, göz tansiyonundan, retinaya, göz bozukluğu derecesinden kornea kalınlığına kadar birçok unsur ve hastanın genel sağlık durumu inceleniyor. 1996 yılından beri yaklaşık 50 bin hastaya lazer ameliyatı yapılan Dünya Göz Hastanesi'nin Lazer Bölüm Sorumlusu Op. Dr. Efekan Coşkunseven, çeşitli göz rahatsızlıklarına en uygun lazer tedavi seçeneklerini anlattı.
Lasik: Günümüzde miyop ve hipermetrop tedavisinde en yaygın ameliyat türü. Bu yöntem, son bir yıl içinde gözlük ya da lens dereceleri bir dereceden fazla değişmemiş, -14 dioptriye kadar miyop, -7 dioptriye kadar astigmat, +7 dioptriye kadar hipermetrop olanlara uygulanıyor.
Wavefront Lasik: Bu sistem sayesinde korneası ince olduğu için ameliyat olamayanlara kişinin göz yapısına uygun lazer yapılıyor. Wavefront sistemiyle 14 dereceye kadar miyop, 7 dereceye kadar hipermetrop ve astigmatı olan, ancak korneası ince olan hastalar tedavi ediliyor.
Lasek: Göz derecesi küçük olduğu halde kornea kalınlığı lasik yöntemine uygun olmayan göz yapılarında kullanılıyor.
Epi-Lasik: Epi-Lasik yöntemi, ince kornea sebebiyle lasik yapılamayan - 6 dioptriye kadar miyop hasta grubuna uygulanıyor.
Topolazer Lasik: Türkiye'de Dünya Göz Hastanesi'nde uygulanan bu yöntemde, özel bir cihazla kornea tabakasının ön yüzeyi değerlendirilerek, gözün topografik haritası çıkarılıyor. Cihaz haritayı analiz ederek, lazerin nasıl yapılması gerektiğini saptıyor.
Radyofrekans: Bu yöntemle, 40 yaş üstündeki hastalarda hipermetrop göz hastalıkları tedavi ediliyor. Yöntemle, yaşa bağlı yakın görme bozuklukları da tedavi ediliyor.
|