kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Teknoloji
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Check-Up hayatınızı kurtarabilir...
Check-up Sözlüğü...

Check-Up hayatınızı kurtarabilir...

Hiçbir şikâyetiniz ve hastalığınız olmadan, en az yılda bir kez düzenli olarak yaptıracağınız genel bir sağlık kontrolü, sizi pek çok hastalığa karşı koruyabilir Hastalıkların sinsi şekilde ilerlemesini engelleyen, bu kontrollerin nasıl yapılması gerektiği konusunda kafanız karışıyorsa, check-up yazı dizisi size yol gösterecek

YAZ yaklaşıyor. Bedenini değişen iklime hazırlamak, şöyle tümüyle bir sağlık kontrolünden geçmek yani check-up yaptırmak isteyenler için bu yazı dizisini hazırladık.

YILDA sadece bir kez kendinize ayıracağınız en fazla birkaç saatlik kontroller, belki de sizi çok ciddi hastalıklardan koruyabilir. "Hiçbir şikâyetim yok, neden para harcayayım" diye düşünmeyin.

ÇÜNKÜ doktorlar; kalp damar hastalıkları, mide bağırsak, kanser ve kas iskelet sistemi hastalıkları dahil birçok hastalığın erken teşhis edildiğinde organa zarar vermeden kolayca tedavi edildiğini ve check-up'ın çoğu zaman hayat kurtardığını söylüyorlar.

NASIL bir check-up yaptırmalı? En pahalısı en iyisi midir? Yapılan bir dizi kontrolde latince testler size hiçbir şey ifade etmiyor mu? İşte bu dizide, kafaları karıştıran check-up'ı, konunun uzmanlarına sorduk.

CHECK-UP ne zaman yapılmalı, kimler için uygundur, check-up'ın içinde hangi testler bulunmalı ve bu testler aslında ne anlama geliyor?... Tüm bu soruların yanıtlarını aldık... Sağlıklı yıllar için, kendinizi kontrol ettirin!

* Check-up ne demek? Hastalanmadan yapılan testlerin hepsi check-up mıdır?
Check-up kelime anlamıyla "sağlık kontrolü" demektir. Hiçbir sorun yokken belli aralıklarla sağlık kontrolü yaptırmak yani check-up, hastalıkların gelmesini önlerken, ortalama ömrü uzatır.

* Check-up sonuçları tamamen güvenilir midir, yoksa sadece ipucu mu veriyor?
Check-up'ın kapsamı yaşa, cinse ve hastanın mevcut risk faktörlerine göre değişir. Check-up tamamen sağlıklı ve herhangi bir şikâyeti olmayan insana yapılmalıdır. Özel bir rahatsızlığı olan kişi bunu belirtmediği için standardize edilmiş bazı testlerden geçiyorsa, check-up ancak yalancı güvence verir. Bu nedenle ilk görüşme çok önemlidir. Hastanın sorunlarının ve varsa hastalığının ayrıntılı sorgulanması gerekir. Buna göre; standart check-up yerine, hasta ve hekim tarafından belirli bir plan yapılarak check-up'tan geçmek doğrudur.

TESTLER YAŞA GÖRE DEĞİŞİR
* Hangi yaştan itibaren checkup başlamalı?
Check-up genellikle 40 yaşından sonra yapılması gerekli gibi düşünülse de, bu düşünce doğru değildir. Check-up her yaşta yapılabilir. Özellikle de 20 yaşından sonra, düzenli olarak her yıl sağlık kontrolü yapılmasını öneriyoruz. Ancak tabii 20 yaşında check-up için gelmiş biri ile 60 yaşında check-up'tan geçen kişilerin taramaları aynı olmuyor. Yaş ilerledikçe bakılması gereken testler artış gösteriyor.

* 20 yaşındaki bir gence nasıl check-up yapıyorsunuz?
İlk görüşme sonrasında hiçbir risk faktörü taşımayan bir kişi için direkt fizik muayene, görme duyusunun ölçümü, göz tansiyonu taraması, işitme ölçümü, meme muayenesi, kadınlarda jinekolojik muayene, yıllık smear testi, kan basıncı, tansiyon, kolesterol düzeylerinin belirlenmesi yapılır. Kolesterol düzeyleri düşük olan kişiler takip altına alınır. Aşı şeması yapılır, grip aşısı, zatürree aşısı, tetanos, difteri aşısı, hepatit A ve hepatit B aşı durumu sorgulanır. Eksik olan aşılar tamamlanır. Başka bir risk faktörü görülmediğinde, kişi her yıl rutin olarak bu testlerden geçer.

* Check-up'la mevcut bir kanser varsa belirleyebilir misiniz?
Check-up özellikle kanserin erken teşhisi, dolayısıyla da kolay tedavisi açısından büyük önem taşır. Bugün erken teşhisi dünyada mümkün olan dört tip kanser vardır. Bunlar; kalın bağırsak, meme kanseri, rahim ağzı kanseri ve prostat kanseridir. Meme kanseri erken teşhisi için, her yaşta kadının banyo sonrası kendi memesini kontrol etmesi, yılda bir doktor tarafından meme muayenesinin yapılması, ailede meme kanseri varsa 35 yaşından sonra, ailede böyle bir sorun yoksa 40 yaşından sonra yine doktor tarafından belirlenen periyodlarla incelenmesi gereklidir.

* MR, bilgisayarlı tomografi, sanal anjiyo ve kan testleri yaptırsam, en kusursuz check-up'tan geçmiş sayılır mıyım?
Yüksek maliyetleri ve yüksek radyasyon riskleri bulunan bu testler, halka "yanlış" olarak "sağlık kontrolü" diye sunulmaktadır. Bunlar ancak bir hastalıktan şüphelenilmesi durumunda yapılacak tetkiklerde kullanılmalıdır. Sağlık kontrollerinde bu taramalardan geçmek, gereksiz maliyetin altına girmekle aynı anlamı taşır.

* Kendi kendine check-up yaptırmak mümkün mü?
Mantıksızdır. Sağlık kontrolleri ancak bu konuda bilinçli uzmanlar tarafından yapılır. Ne aradığını bilmiyorsan, bulduğun şeyin hiç farkında olmayabilirsin. Check-up'ta en önemli nokta; kişiye yanlış güvence vermemesidir.

FİYATTAN ÇOK İÇERİK ÖNEMLİ
* Check-up maliyeti ne kadar?
40 yaşın üzerindeki bir insan için kolonoskopi de dahil olmak üzere 1 milyarı buluyor. 100 milyona check-up kampanyaları yapılıyor. Ancak bunlar üç-beş kan tahlilini içerir. Bu verilerle hastanın sağlığı açısından bir yorum yapılması tamamen hatalı olabilir. Belki de bunu hiç yaptırmamak çok daha iyidir. Fiyat arttıkça insanların gözü korkuyor ama fiyatın artması tetkiklerin detaylandırılması açısından çok daha iyidir. "En pahalı check-up en iyi check-up'tır" görüşü de bu anlamda yanıltıcı olabilir. Check-up programlarında fiyattan çok içeriğine bakmak daha anlamlıdır. Ancak sürprizle karşılaşmamak için, doktorla görüşme sırasında plan yapılabilir. Check-up yaptıracak kişinin, ilk başta yapılan bir saatlik görüşmede doktoruyla iletişimine özen göstermesi gerekir. Burada kurulacak doğru diyalog check-up'ın göstergelerini büyük oranda etkiler.

* Özel sağlık sigortalarının yaptırdığı chec-up'lar yeterli midir?
Özel sağlık sigortalarının bir kısmı yılda bir kez check-up hakkı getiriyor. Ancak bunlara check-up denmesi aslında çok uygun değildir. Burada temel prensip; birkaç standart testtir. Aslında bu da gerçek anlamda bir sağlık kontrolü değildir. Checkup için başvurduğunuz hastanede, ilk görüşmeyi takiben, ayrıntılı bir muayene, size özel gerekli testlerin yaptırılması ve daha ileri uzman görüşmesi esastır.



DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Çikolata Ve Tatlıların Faydası Yok, Vazgeçin...
 8 Soru 8 Cevap
 Check-up Çocuğun Sağlık Güvencesi
 Check-up İle Kızınızın Boyunu Uzatabilirsiniz
 Alerjik Nezle Astımla Birlikte Tedavi Ediliyor
 Sık Kilo Alıp Vermek Vücudu Diyete Küstürüyor
 Bir Haftada Bir Kilo!
 Yöneticiler İş Gücünü Check-up İle Koruyor
 Yakında Kusurlu Göz Kalmayacak
 Obezite Tehdit Ediyor Dünya Şiştikçe Şişiyor...
 Check-up Hayatınızı Kurtarabilir...
 Stres Kaynaklı Uykusuzluğa Akupunktur İğneli Çözüm
 Annenin İçtiği Sigara Bebeği Kanser Yapıyor
 Suçiçeği Kansere Zemin Hazırlıyor
Tazminatıma avukatım el koydu
Ünlü bir market zincirinin Kozyatağı'ndaki şubesinde bir yük...
Aşkını tercih etti
Güneysu AKP Gençlik Kolları Başkanı Kadem Tarakçı ile kadın kolları...
En 'Has' Gazete SABAH seçildi
Kadir Has Üniversitesi öğrencileri 2003'te Sabah'ı "En Has" Gazete...
Beren garantide!
Beren garantide!
Manken Ebru Şallı ile Harun Tan çiftinin oğulları Beren, dün...
Demir Sabancı ameliyat olmuş
Demir Sabancı ameliyat olmuş
Bu aralar Sabancı Ailesi, sağlık konusunda biraz şansız bir...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | ON Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Teknoloji | Otomobil |Sinema | Hobi | Çizerler
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.