|
|
Çocukların dostu medya
Günlük gazetelerde ve TV haberlerinde çocuklarla ilgili hangi haberlere yer verildiğini inceliyor musunuz? 3. sayfa haberlerinde çocukların hırsızlık veya kapkaç yapıp yakalandığını, tüp gaz patlaması sonucunda yaralandığını, belediyelerin kapatmadığı çukurlarda boğulduğunu, uyuşturucu kullanarak ya da intihara teşebbüs ederek kendine zarar veren davranışlarda bulunduğunu bol bol öğreniyoruz.
Medyanın görevi nedir? Çocuklarla ilgili haber olan olayların medyada nasıl ele alınmasını beklemeliyiz? Medya sadece yaşanmış olumsuz, can yakıcı olayları anlatarak ya da göstererek rating yükseltebiliyorsa, bunda mutlaka, toplumun yetersiz bilincinin rolü olmalı. Toplum sadece merak ediyor, ama anlamaya çalışmıyor, diyebiliriz. Zor durumdaki çocukları anlattığı için ilk gördüğümüzde tepki ve isyan duygularımızı harekete geçiren olaylara, bir süre sonra körelmiş duygularla bir film seyreder gibi baktığımızı fark ediyoruz.
Çocuklarla ilgili olumsuzlukları, çocukların zor durumda kaldıkları ya da kendilerine ve çevrelerine zarar verdikleri durumları haber haline getirdikleri zamanlarda, medyadan, alabilecekleri bazı önlemlerle daha sorumlu haber yapmasını bekleyemez miyiz? Sığ bir habercilik anlayışı ile "vurdu-haykırdı- kesti" türü bilgilendirmeyi azaltarak çocukların nasıl bir ortamda kendilerini daha güvenli hissedeceğini anlatan, onları koruyan aile ve çevrelerde nasıl sağlıklı geliştiklerini gösteren, toplumu yönlendirici haberler yapılamaz mı?
Çocuklarda görülen içe kapanıklık, şiddet ve zararlı davranışlar gibi durumların tek sorumlusu olarak çocukları görmeyerek, hangi şartlarda bu davranışa yöneldiklerini araştırmak daha yerinde olmaz mı? Kısaca; "sıcak haber" anlayışını bırakarak ruh ve beden sağlığının sürdürülmesine yardımcı olan yazılar ve görüntüler yayınlayarak, bundan sonra oluşacak olumsuzlukların yaşanmaması için yol ve yöntem arayışında olan bir medyaya daha çok ihtiyacımız yok mu?
Bizce; medyanın, çocukların zarar gördüğü durumları açıklarken, gelecekte daha sağlıklı ortamların olmasına yönelik önerileri de duyurması gerekir. Haberlerde çocukların tanıtılmasında dikkatli davranılmalı, olayların detaylı anlatılmasında da başkalarına özendirici olmamanın yolları aranmalıdır. Haberleri hazırlayanların haberin öznesi olan kişilerin yaşamında bundan sonra nasıl bir iz bırakacaklarını düşündükleri, okuyanların daha bilinçli yorumlar yaptığı bir dünyada yaşamak, çocuk hakları açısından tüm çocuklara daha güvenli ortamlarda yaşam ve eğitim görme hakkı sağlamak üzere habercilerden destek bekliyoruz. NÜKET ATALAY (YÖRET Vakfı Başkanı)
|