|
|
Borsa, bono, fon kazandırmaya aday
Ekonomide bu yılın devamı yaşanacaksa mali piyasalarda da benzer gelişmeler beklenebilir. Bono, borsa ve bu iki ana yatırım aracının oluşturduğu yatırım fonları, enflasyonun düşmesiyle yüksek reel kazançlar sağladı. Bu üç yatırım aracı, benzer ekonomik gelişmeler nedeniyle 2004'te de en yüksek kazancı vermeye aday görünüyor. Bonoda reel getiriler biraz daha azalabilecek. Çünkü hem enflasyon oranı düştü, hem de iç borç stoku sorunu giderek azalıyor. Yılsonu yüzde 12'lik enflasyona karşı Hazine ortalama yüzde 29 faiz öngörüyor. Bu, yüzde 15 reel faiz anlamına geliyor. Bu yılki reel faiz ise yüzde 46 faiz ve yüzde 24 ortalama enflasyona göre yüzde 18 ile daha yüksek.
Borsa çıkışına devam - Ekonomide büyüme borsadaki yükselişin devamını getirebilir. 2002'nin son çeyreğinde başlayan ve halen devam eden 6. büyük borsa yükselişi 1994 krizi sonrasındaki 4. büyük çıkışa benziyor. Yandaki grafikten görülebileceği gibi, 41 ayı bulan bu çıkış dolar bazında yüzde 378 prim ve 1.96 dolar endeksiyle sonlanmıştı. Son büyük yükseliş içinde Avrupa heyecanının da önemli etkisi olacak. Bu yönüyle 6. Büyük Çıkış, 2000'deki yükselişe de benzeyecek ve muhtemelen geçmişteki iki büyük çıkıştan benzerlikler taşıyabilecek.
Kara senaryoya döviz - Dövize yatırım için söylenebilecek fazla bir şey yok. Dalgalı kur rejiminde kur siyasi ve ekonomik bütün risklerin veya avantajların sonucunu yansıtıyor. Bu yıl için ekonomi yönetiminin dolar kuru tahmini 1.770 bin TL idi, mayısta bu teyit edildi, temmuzda 1.537 bine indirildi, ekimde ise 1.505 bine çekildi. Gelecek yıl için tahmini ortalama dolar kuru 1.603 bin lira. Yüzde 6.5 artış yüzde 12'lik enflasyon hedefi karşısında TL'nin değerlenmesi sonucunu doğruyor. Eğer gelişmeler beklendiği gibi olacaksa, dövize yatırım yapmanın bir anlamı yok. Bu yılki kadar yüksek kayıplar verdirmese de, faize göre düşük kalacak. Ancak eşiklerin aşılamayacağı düşünülüyor ve kara bir senaryo yazılabiliyorsa dövize yatırım söz konusu olabilir.
|