|
|
Hayat yaşamaya değer
17 Ağustos depreminin merkez üssü olan Gölcük'te 55 bine düşen nüfus deprem öncesinin de üzerine çıkarak 116 bine ulaştı. Ancak her şeyden önce insanların umutları arttı.
TAKVİMLERİN 17 Ağustos 1999'u gösterdiği gece saat 03.05'de, kulakları sağır eden bir gürültü ile gelen deprem, Gölcük'te çoğu uykuda 6 bin kişiyi enkaza gömdü. O gecenin sabahında güneş taş taş üstünde kalmamış bir kenti aydınlattı. Ülkenin üzerine kabus gibi çöken sarsıntının merkezi olmuştu 100 bin nüfuslu Gölcük. İlk şok atlatıldı, günler süren çabalarla enkazlar kaldırıldı. Umutları yitip gidenler acılarını da geride bıraktıklarını düşünerek terk etti Gölcük'ü. Nüfus 55 bine kadar indi. Ama gitmeyenler, işte onlar önayak oldu Gölcük'ün yeniden dirilişine.
JAPONLAR ÖRNEK OLDU Gölcük yerle bir olduğunda yakın akrabalarının büyük bölümünü kurban veren AKP'li Belediye Başkanı İsmail Barış, bir avuç Gölcüklü ile beldeyi nasıl ayağa kaldırdıklarını anlattı: "Biz 'Japonlar Japonya'yı deprem oluyor diye terk ettiği zaman terk edeceğiz Gölcüğü' sloganıyla işlere sarıldık. Enkazların yerinde yeni binalar yükseldi beş yılın sonunda. 150 kilometre yol, 150 kilometre kanalizasyon, 150 kilometre de su şebekesi yeniden yapıldı. Tüm yollarımız yeniden asfaltlandı. Sosyal yaşamın yeniden başlaması için parklar, restoranlar, çarşılar, konutlar inşa edildi. 3.5 kilometre atık su şebekesi yaptık. Halk sağlığı merkezi oluşturduk. Şekli değişen ilçemizin yeni bir haritasını yaptık." Bir yerleşim biriminin ayakta kalmasının en önemli koşulunun esnaf olduğunu söyleyen Gölcük Esnaf Odaları Genel Sekreteri ve 17 Ağustos Derneği Başkanı Necmi Kocaman ise deprem öncesinde 7 bin 700 olan ilçede kayıtlı esnaf sayısının önce bin 300'e indiğini, şimdi ise yeniden 4 bine ulaştığını anlattı. Esnafın yeniden yapılan çarşıları, yeniden yapılan konutları görerek geri dönmeye başladığını söyleyen Kocaman, Gölcük'ün yeniden doğuşundaki en önemli etkenin ise depremden sonra faaliyete geçen Ford ve Bingo markasıyla deterjan üreten Hayat Kimya fabrikaları olduğunu söyledi. İki fabrikanın ortalama 10 bin işçi çalıştırdığını belirten Necmi Kocaman, "İki fabrika bu kadar işçi alınca, Gölcük'ü terk edenler geri döndü" dedi.
YENİDEN EVLENDİLER Depremde evini kaybeden emekli denizci ve halen eşi Fatma Ekinci ile birlikte esnaflık yapan Veysel Ekinci, depremde oturdukları evin yıkılması üzerine önce ilçeyi terk ettiklerini, daha sonra ise dönüp, yıkılan evinin yerine verilen kalıcı konuta yerleştiğini anlattı. Depremden sonra eşiyle birlikte çocuk yapmaya karar verdiklerini ve şimdi 1.5 yaşında bir kızı olduğunu belirten Veysel Ekinci, "Umutlarımız yeniden yeşerdi. Sadece saat sattığım işyerimi büyüttüm, konfeksiyon işine girdim" diye konuştu. Gölcük Donanması ve Deniz Üssü'nün ilçeden taşınmamasının büyük önem taşıdığı ilçede, olumlu gelişmeler nüfus patlaması yarattı. İlçe Nüfus Müdürü Ersin Aydın, "2003 yılında ilçemizde doğum oranlarında artış oldu. 11 aylık dönemde ilçe kütüğümüze bin 950 doğum, 380 ölüm kaydı yapıldı. Nüfusumuz 116 bin 987'ye ulaştı" dedi.
|