
Yeni gecekondu yapanlar yandı
Yerel Yönetim Reformu tasarısı, gecekondu yapana 3 yıl hapis ve 5 milyar para cezası öngörüyor. Gecekonduya hizmet götüren kamu görevlisine de ceza geliyor
Mahalli idarelerin güçlendirilmesi amacıyla hazırlanan Yerel Yönetimler Reformu yasa tasarısı, özellikle büyük şehirlerin kronik sorunu haline gelen kaçak yapılaşma ile mücadelede "milat" olacak. TBMM İçişleri Alt Komisyonu'nca yeniden düzenlenerek, üst komisyona havale edilen tasarı ile geçmişte yapılmış gecekondulara ve bunlara hizmet götüren kamu görevlilerine "af" getirilirken, yasanın yürürlüğe girdiği tarihten sonra yapılacak gecekondular için ise ağır cezalar öngörüldü.
KAMU GÖREVLİSİNE DE CEZA
Tasarıya göre "yasanın yürürlüğe girdiği tarihten sonra ruhsatsız yapı yapanlar ve yaptıranlar, ruhsatsız yapılara elektrik, su, kanalizasyon, doğalgaz ve telefon hizmetleri sağlayan kamu görevlileri ile bu hizmetlerden kaçak olarak yararlananlar, imar planı ve imar mevzuatına aykırı yapılan hakkında gerekli kararları almayan, yıkım kararlarını süresi içinde uygulamayan kamu görevlileri ile, istisnalar dışında özel parselasyon yolu ile hisse karşılığı yer satan ve alanlar hakkında" 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası uygulanacak. Mühürlenen inşaatlara devam edenlere ise 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası uygulanacak.
KAÇAK YAPILARA EL KONULACAK
Komisyon, kaçak gecekondu yapanlar için yürürlükleki "3 aydan 1 yıla kadar hapis 500 liradan bin TL'ye kadar para cezası" ibaresini, "1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 500 milyon TL'den, 5 milyar TL'ye kadar para cezası" şeklinde düzenlendi. Hapis cezaları tecil edilemeyecek ve paraya çevrilemeyecek.
Tasarısı uyarınca, belediyelere, Hazine'ye, özel idarelere veya katma bütçeli dairelere ait arazi ve arsalar üzerinde yapılan kaçak yapının mülkiyeti ve tasarruf hakkı, arsanın sahibi olan idareye ait olacak. Eğer idare bu yapının kaldırılmasını ister ise, binayı yıkmak izinsiz yapana ait olacak. Kaçak yapı sahibi bu istemi yerine getiremez ise, bina idare tarafından yıkılacak ve yıkım masrafları yüzde 100 faiziyle izinsiz yapıyı yapandan tahsil edilecek.
Şebnem HOŞGÖR
|