kapat
19.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Bush'un sırt çantası

Yıl: 1917...

Yer: Filistin...

Türkiye ile İngiltere arasındaki savaş, Filistin topraklarında tüm şiddetiyle sürmektedir... İngilizler, bu sırada iki cephe komutanını değiştirme kararı alırlar.

Cepheye de Almanlar'ın geliştirdiği savaş taktiklerini özümsemiş bir istihbarat subayı olan Binbaşı Richard Meinhertzhagen'i getirirler.

Savaş sırasında muharebe hattı, Süveyş'in doğusunda, Gaza/Bearsheba (Beris Saba) hattının hemen batısında kilitlenmiş, statik bir konum almıştır. Daha önceki harekatı yönlendiren Tuğgeneral Guy Dawnay, ikmal kolaylığı ve suya yakın olabilmek amacıyla kıyı şeridinden ayrılmamış, daha doğrusu ayrılamamıştır.

EYLEM PLANI

Bunun üzerine Binbaşı Meinhertzhagen, harekata canlılık getirebilmek ve sonuç alabilmek amacıyla, öncelikle durum saptaması yapar... Ortaya çıkan sonuç, şu noktalar etrafında toplanıyordu:

"Filistin'deki Siyonistler'le bağlantı sağlama alınacak. Muharebe hatlarının gerisinde casusluk faaliyetleri artırılacak ve güvenlik önlemleri alınacak. Ayrıca Türk istihbaratı tarafından bulunabilecek yerlere sahte ödemeler ve övgü mektupları bırakılarak, ajanlar şüpheye düşürülecek."

Bu plana göre Türkler'in ve Alman danışmanlarının, bir telsiz kodunu çözmeye yarayacak bilgiyi ele geçirmeleri gerekiyordu.

Peki; ama bu nasıl sağlanacaktı!..

Aldatma uzmanı Binbaşı, bu işi de hemen planladı:

Türk devriyesiyle karşılaşacağı çöle at üstünde gitti. Çölün bol kumlu ortamına yansıyan görüntüde, şöylesi bir kompozisyon canlandırılıyordu:

Meinhertzhagen, kaçma telaşını yaşayan -güya- düşürdüğü sahra dürbününü... Ekstra matara ile at kanı bulaşmış bir tüfek ve sırt çantasını kaybeden telaşlı kaçak asker rolündeydi...

SAVAŞI BİTİREN HİLE

Bunca çabanın sonunda, Türk istihbaratı beklenen tuzağa düşüyordu. Yakalanan bu tutsak askerin, sırt çantası hemen masanın üstüne kondu, içindekiler incelemeye alındı.

"İngiliz parası, Gaya'nın karşısında bulunan bir subaydan Kasım'ın 1'inden sonraki birkaç gün içinde bir taarruz olacağını ima eden bir yazı ve Meinhertzhagen'e karısından gelmiş izlenimini veren bir mektup!"

Sırt çantasında ayrıca, "gizli evraklar" da bulunmaktadır.

Ki...

Bunlar düzenli bir şekilde kaydedilmiş harekat bilgileridir. Emirler, harita üzerinde işaretlenmiş ve not defterinde de bu işaretlerin ne anlama geldiği bir bir açıklanmıştır.

Tüm bilgiler, 4 Kasım'da Gaza'ya bir taarruzun yapılacağı yönündedir. Tabii, Türkler bu bilgileri onaylatmak için, bir de Alman dostlarına danışmayı ihmal etmezler.

Fakat, plan o kadar iyi işlemektedir ki, Alman istihbaratı bile ellerindeki belgenin sahte olabileceğine bir an için olanak vermez.

Her şey, doğasına uygun olarak, planlandığı gibi gelişmektedir. "Meinhertzhagen'in sırt çantası"nın kaybolduğunun ertesi günü, çanta her yerde telaşlı bir şekilde aranılmaya başlanır.

ŞİFRELİ MESAJ

Şifreli mesajlarda hep çantadan bahsedilip karşı tarafın eline geçmesinden endişe duyulduğu dile getirilir.

Karşı tarafta ise geçilen şifreli mesajlar önceden ele geçen şifre koduna uygun olarak çözülmektedir. Ayrıca, ele geçen iki İngiliz askeri de yaşanan olayı doğrulamaktadır...

Operasyon bu sayede saat gibi işler... Final sahnesi yaklaşırken İngilizler, Alman önyargısını güçlendirmek için plandaki yerlere uygun olarak "Gaza" yakınlarına kara ve deniz topçularını yerleştirme hazırlıklarına başlar.

Ve...

O anda Türkler'in beklediğinin tam tersi olur: İngilizler Gaza yerine, tüm güçleriyle Hearsheba'ya taarruz ederler. Bu da Türkler'i ve Almanlar'ı gafil avlamaya yeter de artar bile...

Hazırlıksız yakalanmışlardır... Bearsheba'ya varıldıktan sonra, karşı kanatlara yüklenilerek ve geri bölgeyle irtibatın kesilmesini önlemek amacıyla, karşı güçler Gaza dışına sürülerek, İngilizler'in ana taarruzu Batı sahiline doğru yönlendirilir. İngilizler, 9 Kasım'da Kudüs'e girerler. Amaçlarına ulaşmış ve savaşı noktalamışlardır...

KÖRFEZ VALSLERİ

Elbette, 1917'de yaşanan bu olaydan alınacak büyük dersler var: İşini bilen bir komutan, sırt çantasını yanında değil, beyninin bir köşesinde taşır.

Yukarıda anlattığım bu olay, tabii ki profesyonel bir komutan için hayli zevk verici bir başarı ve ülkesi adına bir kazançtır.

Bugünlerde benzer oyunlar Körfez'de sergileniyor... ABD'nin Ortadoğu'ya yönelik hazırladığı bir aksiyon planından bahsediliyor...

Çölde bulunan yeni "sırt çantası"ndan dışarı sızan bilgilere göre, Ürdün'ün olduğu topraklarda Filistin devleti kuruluyor. Saddam devrilip yerine Ürdün'ün genç Kralı aile bağından dolayı geçiriliyor...

Bu bakımdan... Ankara da bu hassas dönemde adımlarını W. Bush'un sırt çantasından dağılan planlara göre değil de, Beyaz Saray'ın koridorlarında dolaşan gerçek niyetlere göre atmak zorundadır...

Kanaatimce, yakın geleceğimizle ilgili doğru tahmin yapmak, iltifat-ı şahaneye mazhar olmaktan da önemli!..



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır