kapat
13.11.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 HYDEPARK
 ANKETLER
 SİNEMA
 SANAT
 KİTAP
 MÜZİK
 TARİH
 GURME
 GEZİ
 OTOMOBİL
 YAT&TEKNE
 HIGH-TECH
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Elekdağ: Rüşveti Türk işadamı istedi

Emekli Büyükelçi Eralp'in "1981'de ABD'liler uçak seçiminde rüşvet alındığını anlattılar. Tarif Şahinkaya'ya uyuyordu" açıklamasına eski Büyükelçi Elekdağ karşı çıktı: Askerden söz etmedim
Türkiye'nin eski Washington Büyükelçisi Şükrü Elekdağ, 1981 yılında F-16 uçaklarının alımı sırasında rüşvet alındığı yolundaki iddiaları Ankara'ya bildirmesiyle ilgili haberlere açıklık getirdi. Dönemin Büyükelçilik Müsteşarı emekli Büyükelçi Yalım Eralp'in "1981'de ABD'liler bana askeri uçak seçiminde rüşvet alındığını anlattılar. Verilen tarif Tahsin Şahinkaya'ya uyuyordu. Rüşvet belgelerini kuryeyle Ankara'ya yolladık" şeklindeki açıklamasıyla gündeme gelen olay için Elekdağ, "Ankara'ya iki mektup gönderdim. Biri Cumhurbaşkanı Evren, diğer MGK Genel Sekreteri Orgeneral Üruğ'a. Mektupları normal kurye ile gönderdim. Mektuplarda da belge ya da kanıt yoktu. Askeri bir yetkiliden de söz edilmiyordu" dedi. İşte eski Washington Büyükelçisi Elekdağ'ın açıklamaları:

Bir Türk işadamı rüşvet istemiş: Türkiye'nin gündeminde uçak alımı vardı. İki seçenek bulunuyordu. F-16 ve F-18. Amerikan Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Mr. Percy bana telefon etti, 'Uçak alımıyla ilgili karanlık işler dönüyor. Bize intikal ettiğine göre Türkiye'den bir işadamı F-16 satan firmanın yetkilisi ile görüşmüş. 9 milyon dolar rüşvet verirlerse Türkiye'nin seçimi F-16 olacakmış. İddiaları ortadan kaldırmak lazım' dedi.

İŞADAMININ İSMİ NE?
İddiaları bana gönderdiler: Bana telefonda anlattıklarına ilişkin bilgileri yardımcısı Hans Binnedijk de Yalım Eralp'e verdi. Ben de bu kişi ile konuştum. 'Bu işadamının ismi nedir. Sizden kiminle görüştü?' diye sordum. Mr. Hans Binnedijk ise 'Sadece bu bilgilere sahibiz. İşadamının ismini F-16'ları yapan firma verebilir' dedi.

İddiaları Ankara'ya bildirdim: Daha sonra General Dynamics firmasının Yönetim Kurulu Başkanı yanıma geldi. Kendisinden delil istedim 'Veremeyiz' dedi. 'İddialar ciddi' dedim. Israrlı davrandım ama vermedi. Ben de durumu MGK Genel Sekreteri Orgeneral Necdet Üruğ'a bildirdim. Üruğ'a telefonda 'Türkiye'nin uçak seçimi ile ilgili ABD'de sorunlar var' dedim. ABD'li yetkililerle yaptığım görüşmeleri yazacağım bir mektup göndereceğimi söyledim. Ve nasıl göndermem gerektiğini sordum. Necdet Paşa, 'Ben gerekli önlemleri alırım. Siz normal kurye ile gönderin' dedi.

HEYET 'F-16' DEDİ
İddialar normal kurye ile gitti: Ben de normal kurye ile gönderdim. O dönemde uçak seçme komisyonu vardı. Uçak seçme komisyonundan bu iş alınarak, dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Necip Torumtay başkanlığında bir heyete verildi ve heyet F-16'yı seçti.

Askeri bir yetkiliden bahsetmedim: Ben Ankara'ya iki mektup gönderdim. Birincisi Necdet Üruğ'a, ikinci raporu da Sayın Cumhurbaşkanı Kenan Evren'e. Ancak kanıt yollamadım. Tahsin Şahinkaya ya da askeri bir yetkiliyi belirten bir ifade kullanmadım. Sadece inisiyatif alan bir Türk işadamından bahsettim. Yalım Eralp, bütün bu olaylar sırasında yanımdaydı ve Yalım Bey, firmanın yönetim kurulu başkanı ile görüşmelerimizi zabıt tutmuştur. Benim bildiğim düzinelerce konu var. Bunları böyle hatalı bir şekilde kamuoyuna aktarmak doğru bir tutum değil.

Tahsin Şahinkaya tam dört kez mal bildiriminde bulundu
Cumhurbaşkanlığı Konseyi üyesi, Hava Kuvvetleri eski Komutanı ve MGK üyesi emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya, hakkındaki yolsuzluk iddiaları üzerine Cumhurbaşkanı Evren'in isteğiyle 4 Ağustos'ta mal varlığını açıkladı. Şahinkaya'nın mal varlığı konusu önce 1986'da SHP Genel Sekreter Yardımcısı Cüneyt Canver tarafından Meclis'e bir soru önergesi olarak getirildi. SHP Genel Başkan Yard. Fikri Sağlar da 1979-1986 arasında Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın açtığı ihaleler ve yatırımlar konusunda bir soru önergesi ile Canver'in önergesini destekledi. Önergeler tartışma başlattı.

1985'te satıldığı anlaşılan Şahinkaya'nın oğluna ait bir yat, kızının ABD'de okurken oturduğu daire, 1983'te iflas eden ve Şahinkaya'nın da ortakları arasında olduğu İşkur'un Bagfaş'a devri, Şahinkaya'nın eşi Sema Şahinkaya'nın Çanakkale Seramik ve Kaleflex'teki ortaklığı ve inşaat ihalelerinde İbrahim Bodur'a ait şirketlerin kayırıldığı, Şahinkaya'nın permi ile yurtdışından getirttiği Audi marka otosu gündeminin ilk sıralarına oturdu. Bunun üzerine 3 Ağustos'ta Evren'le görüşen Şahinkaya, yine malvarlığını açıkladı. Ancak bu kez de 'sırdaş hesap' ve yurtdışında bankalarda tutulan paralar gündeme geldi.

ŞİMDİ GÖZLER EVREN'DE
Hava Kuvvetleri eski Komutanı ve MGK üyesi emekli Orgeneral ile ilgili iddialar yeniden tartışma yaratırken, gözler 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren'e çevrildi. Ancak Evren sessizliğini hâlâ bozmadı. Ama Emekli Büyükelçi Elekdağ'ın açıklamalarından sonra Evren'in önümüzdeki günlerde konuyla ilgili konuşması bekleniyor.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
PARLAMENTO
DSP   131
MHP   127
ANAP   80
DYP   82
AKP   52
SP   48
BAĞIMSIZ   21
BOŞ   9
TOPLAM   550
HAFTANIN SOYLEŞİSİ
Nuriye Akman'ın bu haftaki söyleşisi için tıklayınız

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır