kapat
13.11.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 HYDEPARK
 ANKETLER
 SİNEMA
 SANAT
 KİTAP
 MÜZİK
 TARİH
 GURME
 GEZİ
 OTOMOBİL
 YAT&TEKNE
 HIGH-TECH
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

İşçiye zorunlu izin

1 -Kamu kesiminde çalışan işçilere her ay üç gün süreyle ücretsiz izin verilecek 2 -Köy Hizmetleri ve benzer kamu kuruluşlarının bölge teşkilatları kapanacak 3 -Yaş haddini dolduran tüm KİT işçileri personel tasarrufu için emekli edilecek
2002 yılı için beklenen ek dış kaynağın kaderini belirleyecek "tasarruf ve gelir arttırıcı önlemler" paketi büyük ölçüde şekillendi. Hükümet pakette yer alan önlemler için işçi kesimini ikna çabasına girişti. TÜRK-İŞ'le yürütülen pazarlığın sonuçlanmasından sonra bugün son şeklini alacak olan önlemler dizisi, çarşamba günü telekonferans yöntemiyle IMF'ye anlatılacak ve desteğin boyutu ve akıbeti netlik kazanacak. Hükümet, kamu teşkilatının küçültülmesi için Meclis'ten yetki yasası çıkaracak. Kamuda küçülme operasyonu ile Köy Hizmetleri'nin tasfiyesinden vazgeçildi. Ancak tasfiye yerine budama operasyonu benimsendi. Köy Hizmetleri ve benzer nitelikteki kuruluşların bölge teşkilatları kapatılacak. Hükümet budama operasyonu için Meclis'ten yetki isteyecek. Kamu işçilerine üç gün ücretsiz izin uygulaması ile personel giderlerinden tasarruf sağlanacak. Yaş haddini dolduran KİT işçisi re'sen emekli edilecek. Doğalgazdan Akaryakıt Tüketim Vergisi alınacak ve bir dizi KİT ürününe zam yapılacak.

CENAZE MOLASI VERİLDİ
Koalisyonu oluşturan üç partinin genel başkanı, kamuda yapılacak tasarrufun boyutunu belirlemek üzere dün sabah bir araya geldiler. Başbakan Bülent Ecevit, Başbakan Yardımcıları Devlet Bahçeli, Mesut Yılmaz, Hüsamettin Özkan'ın yanı sıra Devlet Bakanı Kemal Derviş'in de katılımı ile yapılan toplantı iki bölüm halinde gerçekleşti. Liderler, ilk olarak sabah 11.00'de bürokratların hazırladıkları paketin ana hatları hakkında bilgi aldılar. Ardından, DSP Hatay Milletvekili Namık Kemal Atahan'ın TBMM'deki cenaze töreni nedeniyle ara verildi. Liderler daha sonra 12.30'da tekrar biraraya geldi. 1 saat 40 dakika süren ikinci bir görüşmede, özellikle kamu işçilerini ilgilendiren önlemlerle ilgili olarak Türk İş Başkanı Bayram Meral'in ikna edilmesi görüşü ağır bastı.

AÇIKLAMA BORSA'YI BEKLEDİ
Toplam 2 saat 20 dakika süren toplantı 14.10'da bitmesine rağmen yazılı açıklama için borsanın kapanış saati olan 16.30 beklendi. Yapılan yazılı açıklamada, şöyle denildi: "Başbakanlıkta Başbakan Bülent Ecevit, Başbakan Yardımcıları Devlet Bahçeli, Mesut Yılmaz ve Hüsamettin Özkan ile Devlet Bakanı Kemal Derviş'in katılımı ile yapılan toplantıda, hedeflenen kamu mali dengesini gerçekleştirecek önlemler konusunda tam bir görüş birliği sağlanmıştır. Yürürlüğe girecek önlemler hem kamuda gereken tasarrufu hem de hizmet sunuşunda etkinliği amaçlamaktadır. Bu önlemler hafta içinde kamuoyuna açıklanacaktır."

Meral, Mumcu'nun TÜRK-İŞ'i ziyaretinde ANAP'a yüklendi

TÜRK-İŞ Başkanı Bayram Meral, Türkiye'nin AB'ye katılma hayaline kapıldığını, ancak mevcut işsizlik ve birçok sorun varken AB'ye katılmanın mümkün olmadığını, bunun için yapılması gerekenlerin yerine getirilmesinin zorunluluğunu vurguladı. Gümrük birliğinin Türkiye açısından verimli kullanılamadığını da savunan Meral, ülkenin ayçiçeği yağını bile ithal ettiğini, bu alanda düzenlemeler yapılması gerektiğini dile getirdi. Meral, ANAP'ın hazırladığı raporu incelediğini söyledikten sonra Köy Hizmetleri'nin farklı bir şekilde gösterilerek ''devleti batıran müessese haline getirildiğini'' savundu. Düzenlemenin "kaynak aranıyor" kuşkusu yarattığını dile getiren Meral, köy hizmetlerindeki değişikliğin, İçişleri'ni elinde bulunduracak partinin yararlanmasına yol açacağını ileri sürdü. Meral, ANAP'ın girişimini de "gündem değiştirme" olarak da nitelendirdi.

Mumcu da kızarak, "İletişim sağlamak için yanınıza geldik" dedi

ANAP Genel Başkan Yardımcısı Erkan Mumcu, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün kapatılmasını ya da kaldırılmasını önermediklerini belirterek, "Önerdiğimiz şey hizmetin yerinden yapılması, yönetimin yerinden yürütülmesi, halkın denetimine açılması, kararlara hizmete katılanların da alınmasıdır" dedi. ANAP Genel Başkan yardımcıları, Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral'i, Konfederasyon Genel Merkezi'nde ziyaret ettiler. Ziyarette Meral tarafından beklenmedik bir eleştiri alan Mumcu yeniden söz alarak, partilerini övmek için ziyarete gelmediklerini, uzlaşmazlığı, bağnazlığı gömmeye, iletişim sorunlarını gidermeye geldiklerini ifade etti. Türkiye'nin ortak bir çözüm iradesine ihtiyacı olduğunu kaydeden Mumcu, problemlerin yapısal niteliklerinin büyümesinin, yeniden yapılanmaya mecbur ettiğini belirtti.

Okan MÜDERRİSOĞLU



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
PARLAMENTO
DSP   131
MHP   127
ANAP   80
DYP   82
AKP   52
SP   48
BAĞIMSIZ   21
BOŞ   9
TOPLAM   550
HAFTANIN SOYLEŞİSİ
Nuriye Akman'ın bu haftaki söyleşisi için tıklayınız

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır