kapat
13.11.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 HYDEPARK
 ANKETLER
 SİNEMA
 SANAT
 KİTAP
 MÜZİK
 TARİH
 GURME
 GEZİ
 OTOMOBİL
 YAT&TEKNE
 HIGH-TECH
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Büyük devletten deprem manzaraları

"Ankara'dan yüzlerce koordinatör geldi. Kimin ne yaptığı belli değildi. Bir vali yardımcısına gereksiz kişileri valiliğe sokmama işi verildi"
17 Ağustos depreminde Kocaeli Vali Yardımcısı olan ve bugün de aynı görevi sürdüren Yusuf Ziya İnce, deprem sırasında başından geçen ilginç olayları anlattı. Mülki İdare amirlerinin yayın organı "İdarecinin sesi" dergisine bir yazı yazan İnce, depremde yaşananları mizahi bir üslupla aktardı. Depremin ardından bir vali yardımcısının çadır kapısında durup "Gereksiz kişileri içeri almamakla" görevlendirildiğini açıklayan İnce, ilginç olayları şöyle aktardı:

YÜZLERCE KOORDİNATÖR: Deprem şokunun ardından kurulan sahra çadırlarında Ankara'dan gelen yüzlerce görevli, kim tarafından verildiği ve ne olduğu belli olmayan görevleri yapmaya başladılar. Ankara'dan o kadar çok kişi geldi ki herkes koordinatör oldu. Neden geldiler, bunu bile anlayamadık. 10 gün arabada, 3 ay çadırda yattım. Ben ve il yöneticileri Ankara'dan gelenlerin, yemek ve yatak sorunlarını çözmeye çalıştık. Gelenler bizim işimizi de aksattı.

YÖNLENDİRME ÇADIRI: Yönlendirme adı altında bir çadır oluşturuldu. Sorunlarını aktaran insanlar çözüm bulabilmek için buradan ilgili yerlere gönderilecekti. Ama ne hikmetse yönlendirme çadırı vatandaşa adeta zorluk olsun diye, en uzak, en sapa yere kuruldu. Yönlendirme çadırını bulmak için de vatandaşın yönlendirilmesi gerekiyordu.

KAPIDAKİ VALİ: Bir başka ilden gönderilen vali yardımcısına Valilik kapısında durarak gereksiz kişileri içeri sokmama görevi verildi. Bu arkadaşımız, luzumlu ve lüzumsuz kişileri ayırıp, ona göre içeri sokacaktı. Bu ayrımı nasıl yapacağını ise hiç anlayamadık.

HASAR TESPİTİ: Hasar tespiti adı altında bir oda oluşturuldu. İnsanlar buraya gelip kapıdaki görevliye evlerindeki hasarları anlatıyordu. Sonra hasar tespit odasının yeri değişti ama tabelası ile oradaki görevli aynen kaldı. İnsanlar kuyruğa girip yine aynı görevliye hasarlarını anlatıyor o görevli de 'Hasar tespit odası taşındı' diye bilgi veriyordu. 'Hasar tespit odası şuraya taşındı' diye bir yazı yazılsa bu kuyruk da olmayacaktı.

DEPREMZEDE BELGESİ: Depremzedeler için 'Depremzede belgesi' verilmeye başlandı. İki vali yardımcısı 2 ayrı yerde 2 ayrı belge veriyordu. Onbinlerce insan bu iki yerde kuyruğa girip, belge alıyordu. Kimse neden aynı kişiye iki belge verildiğini sormadı. Herkes iki belgeyi aldıktan sonra 'Tek belge yeterlidir' diye açıklama yapıldı.

Deprem Anıtı ve Müzesi açıldı
12 Kasım depreminde Bolu'da yaşamını yitirenlerin anısına yaptırılan "Deprem Anıtı ve Müzesi" Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu ve Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara tarafından açıldı. Bostancıoğlu, "Deprem kuşağındaki Türkiye'de yaşadıklarımızdan dersler çıkarmalıyız ve depreme alışmalıyız" derken, Işıkara ise, depremle ilgili atılan her adımın önemine işaret etti. 6 metre yüksekliğindeki bronz deprem anıtı Bolu Valiliği'nce 100 milyar liraya yaptırıldı. Anıtın alt kısmında deprem müzesi bulunuyor.

43 bin kişi prefabrikte
Bolu, Düzce ve Kaynaşlı'da 894 kişinin ölümüne, 4 bin 948 kişinin yaralanmasına neden olan 12 Kasım depreminin ikinci yıldönümünde, 43 bin depremzede hala prefabrik konutlarda hayatını sürdürmeye çalışıyor. Depremin Bolu'daki bilançosu, 48 ölü, 353 yaralı şeklindeydi. Çadırkentlerden yaşayan 15 bin depremzede geçen Ağustos'ta prefabrik konutlara yerleştirildi. Düzce ve Kaynaşlı'da toplam 846 kişi ölürken, 4 bin 595 kişi de yaralandı. Yaklaşık 20 bin işyeri ve konut ağır hasar gördü.

Ercan YILDIZ



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
PARLAMENTO
DSP   131
MHP   127
ANAP   80
DYP   82
AKP   52
SP   48
BAĞIMSIZ   21
BOŞ   9
TOPLAM   550
HAFTANIN SOYLEŞİSİ
Nuriye Akman'ın bu haftaki söyleşisi için tıklayınız

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır