kapat
13.11.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 HYDEPARK
 ANKETLER
 SİNEMA
 SANAT
 KİTAP
 MÜZİK
 TARİH
 GURME
 GEZİ
 OTOMOBİL
 YAT&TEKNE
 HIGH-TECH
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Felaket yine havadan geldi

New Yorklu, terör korkusunu daha üzerinden atamadan yine bir uçak faciasıyla sarsıldı. American Airlines'ın uçağı Queens'e düştü. Ölü sayısı 300'ün üzerinde
Amerika'yı yasa boğan 11 Eylül saldırılarından 2 ay 1 gün sonra New York, düşen yeni bir uçakla sarsıldı. İçinde 246 yolcu ve 9 mürettebat bulunan American Havayolları'na ait Airbus A-300-600 tipi çift motorlu bir yolcu uçağı, yerel saatle 09.17'de, yani 11 Eylül'de New York'taki İkiz Kuleler'e düzenlenen saldırıyla aynı dakikalarda, Türkler'in de yoğun olarak yaşadığı Queens semtinde yerleşim birimlerinin üzerine düştü.

KALKIŞTAN 4 DAKİKA SONRA PATLAMA OLDU
Kaza mı yoksa terörist saldırı mı olduğu henüz anlaşılamayan olay şöyle gerçekleşti: Sefere Boston'dan başlayan uçak, New York üzerinden Dominik Cumhuriyeti'ne uçacaktı. American Havayolları'na ait 587 sefer sayılı uçak saat 09.17 sularında, 11 Eylül'den bu yana güvenlik önlemi olarak yolcu uçaklarına eşlik eden F-15 savaş uçaklarıyla birlikte JFK havaalanından kalktı. Kalkıştan 4 dakika sonra uçağın sağ kanadında şiddetli bir patlama yaşandı. Yanmaya başlayan sağ kanatta bulunan motor koparak denize çok yakın bir bölgedeki alışveriş merkezinin üzerine düştü.

Kendi çevresinde daireler çizmeye başlayan uçak kısa bir süre içinde burun üstü havaalanının 8-10 kilometre güneydoğusundaki bir kiliseye çarptı ve binaları yararak sürüklenmeye başladı. Bu süre boyunca uçağın pilotunun saldırı sinyali vermemesi olayın kaza olabileceği şeklinde yorumlandı.

ALEVLER İÇİNDEKİ BİNALARI 200 İTFAİYECİ SÖNDÜRDÜ
Uçakta bulunan 25 ton yakıt çarpmanın etkisiyle büyük bir gürültüyle patladı. Çıkan yangından dolayı gökyüzüne kilometrelerce öteden görülen koyu bir duman bulutu yayılırken, en az 12 bina alevler içerisinde kaldı. İlerleyen dakikalarda alevlerin yayılmaya başladığı ve yanan binaların 20'ye ulaştığı açıklandı.

Olayın Amerikalılar için büyük önem taşıyan Gaziler Günü'nde meydana gelmesi ve işe gidiş saati nedeniyle sokakların kalabalık olması ölü sayısının 300'ü aşması ihtimalini gündeme getirdi.

Olağanüstü hal ilan edilen kentteki bütün polis ve itfaiye birimleri bölgeye sevk edildi. Bölgeye 44 itfaiye aracı ve 200 itfaiyeci gitti. Yangın söndürme çalışmalarına hemen başlandı. Bir süre sonra enkazdan yükselen dumanların beyazlaşmaya başlaması yangının kontrol altına alındığını gösterdi ve itfaiye görevlileri rahat bir nefes aldı.

HAVAALANLARI, METRO VE TÜNELLER KAPATILDI
Alevlerİn bölgedeki benzin istasyonuna ulaşması ihtimaline karşı geniş güvenlik önlemleri alındı. CNN Televizyonu'na göre, uçağın parçalarından biri de benzin istasyonunun yakınına düştü. Yeraltındaki yakıt tanklarının havaya uçması ihtimaline karşı bölge kuşatma altına alındı.

Terör saldırısı ihtimaline karşı da kentteki 3 havaalanı, metro ve tren istasyonları, karayolları tünelleri kapatıldı. Havaalanları yaklaşık 6 saat kapalı kaldıktan sonra tekrar iniş ve kalkışlara açıldı. Amerikan ordusuna ait savaş uçakları gökyüzünde nöbet tutmaya başladı.

Bu arada New York'ta düşen uçak, THY'nin uçuşlarını etkiledi. THY'nin İstanbul-New York seferini yapan TK 001 sefer sayılı "İzmir" adlı uçağı Atlantik üzerinden geri döndü. İngiliz hava sahasında yaklaşık 10 dakika süreyle Londra'ya doğru geri uçan uçak Amerikan hava sahasının açılmasıyla rotasını tekrar New York'a çevirdi.

Kara kutunun biri bulundu
New York'takİ Queens semtine düşen American Airlines'a ait uçağın 2 kara kutusundan biri bulundu. Amerikan Ulusal Uçuş Güvenliği Bürosu (NTSB), Airbus A300 tipi uçağın uçuş verilerinin kaydedildiği kara kutularından birinin bulunduğunu açıkladı. American Airlines'a ait Airbus A300-600 tipi uçağın neden düştüğü diğer kara kutunun da bulunması sonucu ortaya çıkacak.

Uçağın çok şiddetli bir şekilde düşmesi sonucu kara kutusunun oldukça uzağa fırlama ihtimalinin yüksek olduğunu belirten yetkililer kara kutuyu bulmanın günler süreceğini vurguladı. Ancak Airbus yekilileri en son modellerinden biri olan Airbus A300-600'ün kara kutusunun çok dayanıklı olduğunu ve denizin 1.000 metre altında bile işlevini sürdürebildiğini söyledi.

4 AYRI YERE DAĞILDI
New York Belediye Başkanı Rudolph Giuliani de America Airlines uçağının parçalarının 4 ayrı yerde bulunduğunu söyledi. Kaza yeri üzerinde helikopterle gezen Giuliani uçağın ana parçasının evlerin üzerine, motorun bir bölümünün benzin istasyonuna, bir kanadın yakındaki bir koya düştüğünü açıkladı. Uçağın diğer paçalarının birkaç bina öteye düştüğünü ve burada yangın çıktığını belirten Giuliani, uçağın ana parçasının düştüğü yerdeyse büyük bir yangın çıktığını belirtti.

Bush: Olay kaza gibi gözüküyor
ABD Başkanı George Bush kazayı haber alır almaz güvenlik kabinesini toplantıya çağırdı. Saatler süren toplantı devam ettiği sırada bir açıklama yapan Bush, "Bütün belirtiler olayın bir kaza olduğunu gösteriyor. Ancak terörist saldırı ihtimalini de gözardı etmiyoruz" diye konuştu. TSİ 18.00'de ilk açıklamasını yapan FBI, önce "Terör saldırısına dair bir iz bulamadık" dedi. Ancak yarım saat sonra FBI'dan ikinci bir açıklama geldi: "Düşmeden önce uçakta büyük bir patlama meydana geldi. Nedenini araştırıyoruz."

Giuliani: 10 ceset gördüm
OlayIn duyulmasının hemen ardından New York Belediye Başkanı Rudolph Giuliani bölgeye giderek çalışmalara başladı. İtafiye görevlileriyle birlikte kurtarma çalışmalarına bizzat katılan Giuliani, girdiği bir kilisede 10 ceset gördüğünü açıkladı. "Bu tür olaylar dünyanın her yerinde olabilir. Elimizde dünyanın en iyi itfaiye ve kurtarma görevlileri var. Önlemleri aldık. Önce yaralıları kurtarmaya çalışacağız, teröristlerin işi olup olmadığına sonra bakacağız" dedi.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
HAFTANIN SOYLEŞİSİ
Nuriye Akman'ın bu haftaki söyleşisi için tıklayınız

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır