Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Ağustos 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Piyale Paşa İlkokulu beşinci sınıfta din dersine giren Okul Müdürü İhsan Aksoy'un bir sorusu, Tayyip Erdoğan'ın belki de tüm siyasi hayatını şekillendirecek sonuçlar doğurdu. Din dersi esnasında bir anda Haliç kıyılarındaki bir camiden ezan sesi duyuldu. İhsan Aksoy, öğrencilere 'Kim namaz kılmayı gösterecek?" diye sordu. Başları önlerine eğilen öğrencilerden çıt çıkmadı. Bir an tereddütten sonra Recep Tayyip Erdoğan elini kaldırdı ve "Ben namaz kılarım" dedi. Öğretmen hemen bir gazete kağıdını yere sererek öğrencisinden namaza başlamasını istedi. Ancak Erdoğan'ın bir itirazı vardı. Üzerinde resimler olan gazete üzerinde namaz kılınmazdı, kılamazdı. Bu tavır öğretmenini hem şaşırttı, hem de sevindirdi. Öğretmen masasının üstündeki örtüyü alan Tayyip Erdoğan, sınıf arkadaşlarına sabah namazının nasıl kılındığını gösterdi.

ADI 'HOCA'YA ÇIKTI
Artık adı okul içinde "Hoca"ya çıkmış, popülaritesi iyice artmıştı. Namaz sayesinde hocasından beş almayı başarsa da diplomasında din dersi hanesinde notu iyi yazıyor. Bu olaydan kısa bir süre sonra İhsan Aksoy, en sevdiği öğrencisi Tayyip'i sınıfın penceresinin önüne çağırdı ve ona Piyale Paşa İlkokulu'nun tam karşısında bulunan bir binayı gösterdi; İmam Hatip Lisesi'ni. "Seni bu okula gönderelim" dedi omzundan tuttuğu öğrencisine. Hayatında ilk kez bu okulun adını duyan Tayyip Erdoğan hocasına itiraz etmedi, "Olur hocam" dedi. Ertesi gün babasıyla okula geldi. Demokrat Partili olan baba Reis Kaptan da imam hatip hakkında hiçbir şey bilmiyordu. Ama "Bu okullardan sadece imam yetişmez, inançlı gençler yetişir" sözlerini çevresinden duyduktan sonra ilkokulu bitiren oğlunu 1965'te İmam Hatip Lisesi'ne kaydetti. Artık Tayyip Erdoğan için yepyeni bir hayat başlıyordu.

İMAM HATİPTE İKEN SİYASETE ADIM ATTI

İlkokulu 1965'te bitiren Erdoğan, ilkokul müdürünün istediği gibi imam hatipe kaydını yaptırmaya gitti. Ancak giriş için sınava girmesi gerekiyordu. Okulu ikincilikle kazandı. Artık sosyal faaliyetlerin yoğun olduğu yeni bir dünyanın içindeydi. İlk iş okulun futbol takımına yazıldı. Atletizm ve voleybol takımlarına seçildi. Şiir yarışmalarına katıldı, okullar arası münazaralarda boy gösterdi. Atatürk tarafından kurulmuş ve o devirde kendine komünizmle mücadele etme görevi biçen Milli Türk Talebe Birliği'nin (MTTB) içinde yer aldı. Kısa sürede milliyetçi muhafazakar öğrencilerin kontrolü altında olan MTTB'nin Ortaöğretim Öğrenci Başkanı oldu. Buradaki tecrübesi siyasi kariyerinde kendisine çok yardımcı oldu.

SİYASAL YERİNE TİCARİ İLİMLER
Siyasete olan ilgisini eğitimiyle tamamlamak işin teorisini de öğrenmek istiyordu. 1973'te İmam Hatip'ten mezun olduktan sonra hedefi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ne girmekti. Ancak o tarihlerde de imam hatip ve meslek lisesi mezunları için üniversiteye girmek sorunluydu. İmam hatiplileri sadece Erzurum Atatürk Üniversitesi kabul ediyordu. Erdoğan Erzurum'a gitmek yerine amacına ulaşmak için bir yıl kaybetmeyi göze aldı. Fark dersleri vererek dışardan normal bir liseyi bitirmeyi tercih etti. Bir yıl boyunca fark derslere çalıştı ve Eyüp Lisesi'nden diploma almayı başardı. Ancak kazanamadı. Sonradan adı Marmara Üniversitesi İdari ve İktisadi Bilimler Fakültesi olacak İstanbul Ticari Bilimler Akademisi'ne girdi.