Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Ağustos 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Tayyip Erdoğan MTTB'de başlayan siyaset serüvenine İstanbul'un hareketli ilçelerinden Beyoğlu'nda devam etti. 11 Ekim 1973'te Necmettin Erbakan tarafından kurulan Milli Selamet Partisi'nin gençlik kollarına girdi. İslami duyarlılıkları olan ancak silahlı mücadeleden uzak duran gençler o tarihte bu örgütlenme içinde yer alıyordu. 1975'te partinin Beyoğlu Gençlik Kolu başkanı oldu. İki yıl içinde çalışması, sonsuz hırsı ve karizması sayesinde İstanbul Gençlik Kolu Başkanı olmayı başardı. Bu görevi 12 Eylül askeri darbesine kadar sürdürdü.

BÖLÜNMEYİ ÖNLEDİ
Erdoğan, olaylar karşısında takındığı net ve kararlı tavırla çok geçmeden MSP yöneticilerinin dikkatini çekti. 1976 yılında partinin gençlik örgütü "Akıncılar" arasında baş gösteren Radikal İslamcı, ılımlı İslamcı kavgasını gençlik üzerindeki etkisiyle sona erdirince parti merkezinin gözündeki yerini sağlamlaştırdı.

ÖZAL İLE AYNI YOLLARDAN GEÇTİ

Erdoğan'ın MSP ve gençlik hareketi içinde karizması artarken Turgut Özal 1977 seçimlerinde MSP listesinden İzmir'den milletvekili adayı oldu ve az bir farkla seçimi kaybetti. Daha sonra MSP ile bağlarını koparan Turgut Özal, 1983 yılında merkez sağ parti ANAP'ı 56 yaşında kurdu. Gençlik yılları 1970'lerde İslamcı siyasetin içinde geçen birçok isim de Turgut Özal'la birlikte 12 Eylül sonrası merkez sağ ANAP'a kaydı. Necmettin Erbakan'ı 1990'ların sonuna kadar takip eden büyük bir İslamcı kesim ise Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde siyaset alanında İslamcı tezlerini ve dine olan referanslarını bir kenara bıraktı. Tayyip Erdoğan, 2001 yılında 47 yaşındayken muhafazakâr demokrat bir sağ parti olan AK Parti'yi kurdu.