kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
3 Mayıs 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Dr. Mahmut Osman

BM'den Kerkük'e 5 yıl daha erteleme

Bercan TUTAR
02.05.2009
BM'nin Kerkük raporunun içeriği netleşti. Kürt politikacı Osman "Referandum için beş yıl daha ertelemeyi kabul etmeyeceğiz", Barzani ise "Üzerinde çalışıyoruz" dedi..
Birleşmiş Milletler'in Irak Özel Sekreteri Stefan de Mistura, geçen hafta Kerkük ve tartışmalı bölgeler ile ilgili önerilerinin ikinci aşamasını oluşturan raporunu Kürt bölgesi ve Iraklı yetkililere sundu. Henüz kamuoyuna açıklanmayan raporla ilgili Kuzey Irak'ta yayımlanan Hewler Post gazetesine konuşan Kürt politikacı Dr. Mahmud Osman, raporda Kerkük'te yapılacak referandumun 5 yıla kadar ertelenmesinin önerildiğini söyledi. Osman, "Rapor 140'ıncı maddeyi bypass etmiş. Kerkük'ün Hewler (Erbil) ile Bağdat tarafından yönetilmesi gerektiğini vurguluyor. Buna karşı çıkacağız" dedi.

'KÜRTLER İÇİN İYİ DEĞİL'
De Mistura'nın, Kerkük'ün 'yarı bağımsız' bir bölge haline getirilmesi, hiç bir yere bağlanmaması ve bütçesinin de Kerkük petrollerinden karşılanması' önerisinde de bulunduğunu söyleyen Osman, "Referandumun Kürt, Türkmen ve Arapların uzlaşmasından sonra yapılması öneriliyor. Bu öneri, Anayasa'nın 140'ıncı maddesi ile uyuşmuyor. Bu Kürtler için iyi bir şey değildir" diye konuştu. Rapora Türkmen Cephesi'nin de karşı çıktığını belirten Osman, 140'ıncı madde hayata geçirilemezse, Kürtlerin yönetimde ağırlıkta olması şartıyla bağımsız bir bölge olabileceğini dile getirdi. Arap ve Türkmenler de Kerkük'ün bölünmeden olduğu gibi kalması ve herhangi bir yere bağlanmamasını savunuyor.