kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
3 Mayıs 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Türkiye'ye özgürlükler uyarısı

Murat KARPUZ
02.05.2009
ABD Başkanı Barack Obama'ya sunulan bir komite raporunda Türkiye'ye 'laikliğin yorumlanış şeklinden dolayı dini hak ve özgürlüklerin ihlal edildiği' eleştirisi yapıldı. Bir diğer rapora göre ise Türkiye'de basın özgürlüğü kısıtlı..
ABD'de önceki gün yayınlanan iki ayrı raporda Türkiye'de basın ve din özgürlüğü mercek altına alındı. ABD Kongresi'ne bağlı Uluslar arası Dini Özgürlükler Komisyonu (USCIRF) tarafından ABD başkanı Barack Obama'ya sunulan raporda Türkiye'de azınlıkların yanı sıra "laikliğin yanlış yorumlanışı" nedeniyle çoğunluğun dini hak ve özgürlüğünün ihlal edildiği öne sürüldü. Geçen yıl Türkiye'nin yer almadığı raporda bu yıl Rusya ve Türkiye 'gözlem altındaki ülkeler' kategorisine dahil edildi. Raporda, Türk hükümetinin üniversitelerde türban yasağını kaldırmaya çalıştığı, ancak Anayasa Mahkemesi'nin müdahalesi ile geri adım atmak zorunda kaldığı belirtildi.

'ALEVİLERLE YAKIN ÇALIŞIN'
Başbakanlık ve Diyanet İşleri Bakanlığı'nın Alevi toplumuyla yakın çalışmaya cesaretlendirilmesi ve kişinin hangi düne mensup olduğunun nüfus cüzdanlarından kaldırılması istendi. Heybeliada Ruhban Okulu'nun da derhal açılması gerektiği belirtildi. Dini özgürlükler açısından 'özel endişe taşıyan ülkeler' listesine İran, Irak, Pakistan, Çin ve Suudi Arabistan konulurken Obama yönetiminden dini özgürlükleri garanti altına alınması için özel temslci ataması istendi. ABD düşünce kuruluşu Freedom House'un basın özgürlükleri ile ilgili yayınladığı yıllık raporunda ise Türkiye geçen yılki gibi bu yıl da basının kısmen özgür olduğu ülkeler kategorisine konuldu. Basın özgürlüğünün geçen yıla göre daha iyi konumda olduğu ancak 301'inci maddenin hala kaldırılmamasının endişe yarattığı belirtildi.

İTALYAN BAŞBAKAN'A ELEŞTİRİ
Raporda dünya nüfusunun yüzde 17'sinin basın özgürlüğüne sahip olduğu, 64 ülkede basın özgürlüğünün hiç olmadığı, 61 ülkede kısmen basın özgürlüğünün bulunduğu, 70 ülkede ise basının tamamen özgür olduğu tespitine varıldı. Türkiye listede Arnavutluk, Komor Adaları ve Tanzanya ile birlikte 101'inci sırada yer aldı. Listenin ilk üçünde ise İzlanda, Norveç ve Finlandiya yer alıyor. Raporun en büyük sürprizi ise İtalya'nın Silvio Berlusconi'nin gazetecilere hakaret davaları açması gerekçe gösterilerek 'kısmen özgür ülkeler' kategorisine geriletilmesi oldu.