kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
3 Mayıs 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Yeni kabineye hoşgeldin partisi!

03.05.2009
Başbakan Erdoğan'ın 12 bakanıyla çıkarma yaptığı TOBB Genel Kurulu'nda TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'ndan eleştiri, Başbakan'dan sitem vardı. Yeni bir iktisadi program ve yol haritası isteyen Başkan'ın konuşmasına en çok alkış bürokratlara yapılan eleştiriler sırasında geldi..
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın yeni kabinesi mesainin ilk gününde patronların manifestosunu dinledi. İş dünyasının çatı örgütü TOBB, Hükümetten krizden nasıl çıkılacağına dair yol haritası ve yeni bir ekonomi programı istedi. Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Aksi halde krizi daha ağır yaşarız. Dört makineden biri çalışmıyor, işsizlik artıyor. Makineler çalışana kadar gündem ekonominin büyümesi olmalı. Her eleştiriyi suçlama algılamayalım" dedi. Siyasi istikrarsızlığın ekonominin önünü tıkadığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "Birlik olun, bize heyecanlarımızı geri verin" çağrısı yaptı. Hisarcıklıoğlu'nun "Bürokratlar milletin amiri değil memurudur" sözleri ise fazla reaksiyon almayan konuşmasının ayakta alkışlanan tek bölümü oldu. TOBB Başkanı, hükümetin vergi indirimini de överek, "Bizlere zaman kazandırdı. Doğalgaz indiriminden memnunuz" dedi. Başbakan Erdoğan, CHP lideri Deniz Baykal, 12 bakanın da katıldığı TOBB'un 64'üncü Genel Kurulu dün Ankara'da yapıldı. Açılış konuşmasını yapan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, krizin Türkiye'ye çıkardığı ağır faturaya faturaya vurgu yaparak, muhasebe yapılmasını istedi. İç piyasada sıkıntıların giderek arttığını belirten Hisarcıklıoğlu, şu mesajları verdi:

* GENÇLERİ İŞSİZ BIRAKMAYALIM: Son 1 yılda işsiz sayısı 1.1 milyon kişi arttı. Gençleri işsiz bir toplum, kalkınmanın değil köşe dönmeciliğin, hukukun değil kuralsızlığın, ahlakın değil bencilliğin egemen olduğu bir toplum olur.

* YENİ EKONOMİK PROGRAM ZORUNLU: Türkiye'nin artık, yeni bir iktisadi programa ihtiyacı var. Aksi takdirde hem bu krizi daha ağır yaşarız, hem de diğer ülkeler büyümeye başladığında, yarışa çok daha geriden başlarız. Krizden nasıl çıkılacağına dair yol haritasına ihtiyacımız var.

* BANKALARIN YAPTIKLARINI UNUTMAYACAĞIZ: Bazı bankaların, hem rekor karlar açıklayıp, hem de krizden dolayı likidite sıkıntısı yaşayan şirketlerimizin üzerine giderek, insafsız kredi faizleri uyguladıklarını, kredi akışlarını kestiklerini, hesaplarını bloke ettiklerini de unutmayacağız.

* VERGİ VE PRİMLERİ ERTELEYİN: Şirketlerin bozulan nakit dengesini düzeltecek adımlar atılmalı. Sosyal güvenlik primlerin ve vergiler bir süreliğine ertelenmeli, peşin vergi uygulaması kaldırılmalı. Kayıtdışı belasından biran önce kurtulmak zorundayız. İç talebi artıracak tedbir alınması, krizden çıkış yolunu kısaltabilir.

* BÜROKRATLAR MİLLETİN MEMURUDUR: Anayasa çalışmalarının ardından yargıda reforma gidilmeli. Yargı haklının yanında olmalı. Bürokratlar milletin amiri değil, memurudur. Meclis'in milletin sesi olması sağlanmalı. Birlik olun bize heyecanımızı geri verin.

Hazal Ateş - Bülent AYDEMİR - Şenol ATEŞ - Ali EKEYILMAZ / ANKARA