kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
3 Mayıs 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Diplomasiye yeni terimler kazandıran özel bakan

DUYGU GÜVENÇ / ANKARA
02.05.2009
Ortadoğu politikasında etkin oldu. Hamas'la teması sağladı, İsrail-Filistin, Suriye-İsrail, Suriye-Mısır görüşmelerinde etkin rol oynadı. Irak tezkeresi sonrasındaki gelişmeleri de yönlendirdi..
60'ıncı hükümetin AK Parti grubu dışındaki tek üyesi Başbakanlık Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Davudoğlu, 8 yıl aradan sonra siyasete girmeyi kabul etti ancak teknokratlığından vazgeçmedi. Davudoğlu 2002 yılında Abdullah Gül'ün Başbakanlığı döneminde 'Başbakanlık Başdanışmanı' olarak atandı, 17 Ocak 2003'te Büyükelçilik unvanını aldı. Erdoğan başbakan olduktan sonra da Davudoğlu koltuğunu korudu. Ali Babacan'ın ekonomiye kaydırılmasıyla birlikte Başbakan Erdoğan, 'Hocam' diye hitap ettiği Davudoğlu'na "Artık elinizi taşın altına koyun" dedi ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de telkiniyle Dışişleri Bakanlığı görevini yaklaşık bir hafta önce kabul etti. Davudoğlu Türk dış politikasına 8 yıl boyunca damgasını vurdu. Kimi zaman yeni terminoloji kazandırdı kimi zaman da politikanın mimarı oldu.

HAMAS GÖRÜŞMESİ : 2006 yılında Hamas, Filistin seçimlerinden galip çıkınca partinin Lideri Halid Meşal Ankara'ya geldi. Meşal'e yapılan bu davette Davutoğlu etkin rol oynadı. ABD ve İsrail'in terörist olarak tanımladığı Hamas lideri ile kurulan bu bağ, İsrail'in Gazze operasyonunun sona erdirilmesinde etkin rol oynadı.

IRAK: Türkiye'nın Irak ve K. Irak politikasının değişiminde aktif rol oynadı. Bir yandan Kürt liderlerle temas ve açılımı savunurken, diğer yandan da devletin statik direnciyle karşılaştı. 3 yıl boyunca süren çabalar sonucunda Irak Cumhurbaşkanı Talabani, Ankara'ya geldi, Cumhurbaşkanı Gül Bağdat'a gitti.

ARAP BARIŞI: Arap dünyasındaki kutuplaşmanın Filistin sorununa olumsuz yansımasını gören Davudoğlu, MısırÜrdün- Suudi Arabistan bloğuna karşı Hamas-Suriye bloğu arasındaki sorunların giderilmesi için çabaladı. İsrail'in Gazze operasyonunun başlangıcından itibaren de bu ülkelerde mekik diplomasisi dokudu. Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, Mısır'ın evsahipliğinde dörtlü zirveye evsahipliği yaparken, Davudoğlu onun özel konuğuydu.
Haberin fotoğrafları