kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
29 Nisan 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

2 bin 500 vaka ve 159 ölü!

AJANSLAR
Giriş Saati : 29.04.2009 07:30
Güncelleme : 29.04.2009 17:45
Yeni Haber
Meksika'da domuz gribinden öldüğü düşünülen kişi sayısı 159'a çıktı. ..
Meksika'da başlayıp dünyanın birçok ülkesinde görülen domuz gribiyle ilgili vakalar artmaya devam ediyor.

Meksika'da baş gösteren grip salgını nedeniyle şu ana kadar 159 kişi yaşamını yitirdi. Bu can kayıpları arasında 7 kişinin ölümüne domuz gribinin yol açtığı kesinleştirilebildi.Şüpheli vaka sayısının ise 2 bin 500'e çıktığı bildirildi.

Açıklamada, 1311 kişinin, domuz gribi olduğu şüphesiyle halen hastanelerde tutulduğu belirtildi.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ...

Domuz gribi salgınından etkilenen ülkelerle ilgili son durum şöyle:



DOMUZ GRİBİ ALMANYA'DA


Dünyayı alarma geçiren domuz gribi, Almanya'ya da ulaştı. Ülkedeki ilk domuz gribi vakasının Bavaria eyaletinde tespit edildiği bildirildi. Ülkenin güneyinde bulunan eyaletin sağlık bakanlığı yetkilileri, Robert Koch Enstitüsü adlı özel bir sağlık kurumunun, eyaletteki şüpheli vakalardan birinde domuz gribine rastlandığını açıkladı.

Enfeksiyon tespit edilen hastanın, Almanya'da tespit edilen ilk vaka olduğu belirtilirken, domuz gribi tespit edilen kişinin ise kısa bir süre önce Meksika'da olduğu aktarıldı.

Almanya'da halen şüpheli 6 domuz gribi vakası olduğu, bunlardan ikisinin Hamburg'da dördünün ise Bavaria'da olduğu kaydedildi.

UÇAK SEFERLERİ ASKIYA ALINDI

Arjantin, domuz gribiyle mücadele kapsamında, Meksika'dan yapılan uçak seferlerinin bir süre için askıya alındığını açıkladı.

Hükümet yetkilileri, uçuş yasağının pazartesi gününe kadar geçerli olacağını söyledi. Yetkililer, Meksika, Kanada ve ABD'den son 20 gün içinde Arjantin'e gelenlere de, Sağlık Bakanlığına başvurmaları çağrısında bulunulduğunu belirtti. Daha önce Küba, Meksika'dan yapılan uçak seferlerinin 48 saat süreyle askıya alındığını açıklamıştı. Arjantin'de henüz domuz gribi vakasına rastlanmadı.

Yeni Zelanda'da da, yeni domuz gribi vakalarına rastlandığı bildirildi. Yeni Zelanda'daki sağlık bakanlığı yetkililerine göre bu ülkedeki kesinleşen vaka sayısı 3, şüpheli vaka sayısı ise 11.

KANADA'DA VAKA SAYISI 13'E ÇIKTI

Kanada'da saptanan 6 domuz gribi vakasına 7 yeni vaka daha eklendi.

Kanada Halk Sağlığı Teşkilatı Şefi Dr. David Butler-Jones, yaptığı açıklamada, "Ontario eyaletinde 4, Alberta eyaletinde 2 ve British Colombia'daki 1 yeni vakayla birlikte ülke genelindeki vaka sayısı 13'e yükseldi" dedi.

Jones, domuz gribi şüphesiyle alınan kan örneklerinin incelenmesinin devam ettiğini ve yeni vaka saptanması halinde açıklama yapacaklarını kaydetti.

Öte yandan, salgının neden olduğu korku, insanların hastanelere akın etmesine yol açtı. Kendisinde en ufak halsizlik ya da ateş hissedenlerin kontrol için sağlık merkezlerine gitmesi, çalışanların işini de güçleştiriyor.

Halk sağlığı birimi yetkilileri, halktan soruna çözüm bulununcaya kadar Meksika'ya gitmemelerini istiyor. Yetkililer halka ellerini sıkça yıkamalarını, öksürme ya da hapşırma halinde ağızlarını mutlaka kapamalarını, kalabalık yerlerde bulunmak zorunda kalanların da maske kullanmalarını tavsiye ediyor.

İSRAİL'DE YENİ ŞÜPHELİ VAKA

Meksika seyahatinden dönen iki kişide domuz gribi hastalığının teşhis edildiği İsrail'de, bir de şüpheli vaka ortaya çıktı.

Domuz gribi olduğu dün gece kesinleşen 47 yaşındaki hasta ile aynı uçakta bulunan 9 yaşındaki bir çocuğun, hastalığa yakalanmış olabileceği belirtildi.

Bu arada domuz gribi olduğu kesinleşen 47 ve 26 yaşındaki iki hastanın durumunun iyi olduğu kaydedildi.

Öte yandan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu başkanlığında dün gece yapılan ve hastalıkla mücadelenin ele alındığı toplantıda, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) kararlarıyla uyumlu olarak, mücadele hazırlıklarına devam edilmesi kararlaştırıldı.

ABD'DE DOMUZ GRİBİNDEN İLK KAYIP

ABD'de bugün öldüğü bildirilen ilk domuz gribi hastasının Meksikalı olduğu açıklandı.

Texas eyaletinin Houston kenti sağlık bakanlığı dairesi sözcüsü Kathy Barton, CNN televizyonuna açıklamasında, "23 aylık çocuğun Meksika'dan tedavi için Houston'daki hastaneye getirildiği öğrenildi" dedi.

Çocuğun Meksika'nın hangi eyaletinden geldiği açıklanmadı.

Domuz gribinden en fazla etkilenen ülke olan Meksika'da 150'den fazla kişinin öldüğü kayda geçti. 2 binden fazla kişinin hastalandığından şüpheleniliyor. Dünyada birçok ülkede kuşkulu vaka bulunuyor.

İNGİLTERE'DE 3 YENİ DOMUZ GRİBİ VAKASI DAHA TEYİT EDİLDİ

İngiltere'de 3 yeni domuz gribi vakası daha teyit edildi.

Aralarında İngiltere'nin güneybatısından, 12 yaşında bir kız çocuğunun da bulunduğu, yeni teyit edilen 3 vakayla birlikte İngiltere'de domuz gribine yakalananların sayısı 5'e çıktı.

İngiltere Başbakanı Gordon Brown, parlamentoda yaptığı konuşmada, hastalıktan etkilenenlerin tamamının, yakın zaman içinde Meksika'nın başkenti Mexico'da bulunduğunun belirlendiğini bildirdi. Brown, hastalanan kişilerde hastalık semptomlarının hafif seyrettiğini kaydetti.

YUNANİSTAN'DA DOMUZ GRİBİ ÖNLEMLERİ

Dünya genelinde son bir hafta içinde 150'nin üzerinde kişinin ölümüne neden olan domuz gribi salgınına karşı alınan önlemler çerçevesinde Atina Havaalanına 2 termal kamera yerleştirildiği bildirildi.

Termal kameralarla, yolcuların vücut sıcaklıklarının kontrol edileceği kaydedildi.

Ülkenin diğer havaalanlarında da sıkı kontroller yapılacağı belirtilirken, limanlarda yolculara bilgilendirici broşürler dağıtılıyor.

Yunan basınına göre Yunanistan Sağlık Bakanı Dimitris Avramopulos, Atina Havaalanını ziyaret ettikten sonra yaptığı açıklamada, yaz sezonunda ülkenin uluslararası seferlerde hizmet veren tüm havaalanlarına termal kameralar yerleştirileceğini söyledi.

Avramopulos, Atina'da iki, Selanik'te bir hastanenin olası salgına karşı hazır hale getirildiğini belirtti.

"Yunanistan'da alarm sisteminin tam anlamıyla işlediğini" ifade eden Avramopulos, "Endişe edilecek bir durum yok. Ülkede toplum sağlığı korunuyor. Çağdaş teknolojinin kullanıldığı gerekli tüm önlemler alındı" dedi.

Avramopulos, Yunanistan'da ikisi Meksika'dan gelen 4 kişinin kendi istekleriyle sağlık merkezlerine başvurduğunu, yapılan incelemelerin bu kişilerin normal mevsim gribine yakalandığını ortaya koyduğunu da kaydetti.