kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
29 Nisan 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Çin, domuz gribi için hızlı teşhis testi üretecek

CİHAN
Giriş Saati : 29.04.2009 11:33
Güncelleme : 29.04.2009 17:45
Yeni Haber
Dünyayı alarma geçiren ve şu ana kadar en az 159 kişinin ölümüne yol açan domuz gribi için Çin, hızlı teşhis testi üretimi çalışmalarına başladı...
Dünya Sağlık Örgütü(DSÖ)'nün Çin temsilcisi Hans Troedsson, "Çin, domuz gribine karşı tam hazırlıklı" derken, Pekin yönetimi de olası salgına karşı önlemlerini arttırıyor.

Çin Sağlık Bakanlığı, ülkede domuz gribi vakasına henüz rastlanmadığı açıkladı ve ilgili tüm birimlerin teyakkuzda olmasını istedi. Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Mao Qunan, domuz gribinin insanlar arasında yayılmasını önlemek amacıyla gerekli önlemleri aldıklarını belirterek, sebebi belirlenemeyen akciğer iltihabı ve grip vakalarına yönelik gözetim çalışmalarının güçlendirileceğini ifade etti.

Bakanlık, son iki hafta içinde salgının görüldüğü yerlere gidenlerden ilgili bilgi toplanmasını ve özellikle büyük şehirlerde domuz gribine yakalananların tedavi edileceği hastanelerin saptanmasını istedi. Konuşmasında Mao, Çin'in insanlara bulaşan domuz gribi virüsünü tespit etme teknolojisine sahip olduğu ifade ederek, ilgili sağlık kuruluşlarından da en kısa sürede hızlı teşhis testi üretmesini istediklerini söyledi. Mao ayrıca domuz gribine yönelik aşı ve tedavide kullanılacak ilaçlarla ilgili araştırma çalışmalarının başlatılması talimatını verdiklerini de dile getirdi.

ABD VE MEKSİKA'DAN DOMUZ ETİ İTHALATI YASAKLANDI

Pekin yönetimi aldığı tedbirlere ek olarak, olası salgına karşı ABD ve Meksika'dan domuz ve domuz eti ürünleri ithalatını yasakladı. Ayrıca domuz gribinin görüldüğü ülkelerden gelenlerden grip belirtileri olanların ilgili birimlere başvurmaları istendi. Uluslararası trafiğin yoğun olduğu büyük şehirlerde domuz gribinin görülme ihtimalinin büyük olabileceği söylenirken, özellikle havaalanlarındaki önlemler arttırıldı.

SARS salgınının çıktığı, kuş gribinin halen hüküm sürdüğü ve salgınlara karşı ciddi tecrübesi olan Çin, ülkede domuz gribinin görülmesi halinde, SASR'ta uyguladığı önlemleri, domuz gribinde aynen uygulayacak. Bu kapsamda, ilk olarak hastalığı bulaştıran kaynağa yönelik kontrol mekanizması hayata geçirilecek ve salgının yayılma yolları kesilecek.

Bu arada Çin Cumhurbaşkanı Hu Jintao, Çin Komünist Partisi'nin tüm birimlerinden dünyayı alarma geçiren domuz gribinin yakından izlenmesi ve kapsamlı önlemler alınması emrini verdi. Çinli uzmanlar, aşısı olmayan domuz gribinin önlenip, kontrol altına alınabildiğini söylerken, hastalığa yakalananların da tedavi edilebileceğini ifade ediyor.

1,3 milyar nüfusuyla dünyanın en kalabalık ülkesi Çin'in, yılda 97,9 milyon ton ile dünya genelinde tüketilen domuz oranının yüzde 50'sine sahip bulunuyor. Çin'deki domuz tüketimi her yıl yüzde 3 yani 1,2 milyon ton artmakta.

2003'te patlak veren kuş gribi virüsü H5N1'den en çok Çin, Vietnam ve Tayland gibi Asya ülkeler mustarip olmuştu. Şu ana kadar kuş gribinden 257'den fazla kişi hayatını kaybetmişti.

Çin'de, 2003 yılında ağır akut solunum yolu yetersizliği sendromu olarak bilinen SARS salgını patlak vermiş ve 8 bin kişinin etkilendiği bu salgında dünya genelinde 800'den fazla, Çin'de ise 350'yi aşkın kişi ölmüştü.