kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
27 Nisan 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Müslüman hattat, Papa için Arapça Luka İncili yazıyor

Giriş Saati : 27.04.2009 13:07
Güncelleme : 27.04.2009 23:16
Yeni Haber
Filistin'in Beytüllahim kasabasında yaşayan Müslüman hattat Yaser Ebu Sayme, kasabayı ziyaret etmesi beklenen Papa 16. Benediktus'a verilmek üzere, kendi elleriyle bir hediye hazırlıyor. ..
Hattat Ebu Sayme'nin, kasabanın Hristiyan Belediye Başkanı Victor Batarse'nin siparişi üzerine hazırladığı hediye, el yazısıyla Arapça yazılmış bir Luka İncili.

Arapça hatla yazılmış Luka İncili, Papa'ya 13 Mayısta Beytüllahim'i ziyaret ettiğinde sunulacak.

Bu önemli siparişi almadan önce hiç İncil okumamış olan Ebu Sayme, işe başladıktan sonra iki din arasındaki ortak noktaların farkına vardığını belirterek, "Hristiyanlıkta önem verilen birçok şeyin bizim dinimizde de olduğunu fark ettim" diyor.

Ebu Sayme, Luka İncilini neredeyse bitirmiş durumda. Tamamlandığında poster boyutunda 65 sayfadan oluşacak İncil'de, İsa'nın hayatını anlatan renkli resimler de olacak.

Hat eğitimini Bağdat'ta alan Ebu Sayme, Beytüllahim'de İsa'nın doğum yeri olan Milad Kilisesinden birkaç yüz metre uzaktaki küçük bir dükkanda çalışıyor.
Beytüllahim Belediye Başkanı Victor Batarse ise hediye olarak Luka İncilini, İsa'nın Beytüllahim'de geçirdiği günlerle ilgili en çok ayrıntıyı içerdiği için seçtiklerini söyledi.

DİNLERİN BARIŞ İÇİNDE BİR ARADA YAŞAMASI MESAJI

Beytüllahim Belediye Başkanının Ebu Sayme'yi seçmesi çok kolay olmuş, çünkü Ebu Sayme, 2007'de Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a el yazması bir Kur'an-ı Kerim hediye ederek dikkati çekmişti.

Yerel bir üniversitede hat dersleri veren Ebu Sayme, zaman zaman mahkemelerde, özellikle sahte belge davalarında el yazısı uzmanı olarak da çalışıyor.

Ürdün'deki bir Filistin mülteci kampında doğup büyüyen Ebu Sayme, hattatlık kariyerine İsrail işgaline karşı duvarlara slogan yazarak ve şekiller çizerek başlamış.

Belediye Başkanı Batarse, İncil'in yazılması için bir Müslüman olan Ebu Sayme'yi sadece yeteneğinden dolayı değil, dinlerin barışçı biçimde bir arada yaşaması mesajı vermek için de seçtiklerini söyledi.

Batarse, "Bu, Hristiyanlığın doğduğu Beytüllahim kentinin dünyaya mesajıdır. Beytüllahim, ayrıca Müslümanlar ve Hristiyanlar arasındaki kardeşçe ilişkilerin yeridir" dedi.

Nüfusu 30 bin olan Beytüllahim'de Müslümanlar, nüfusun üçte ikisini oluşturuyor.

Beytüllahim'de zaman zaman, genellikle toprak anlaşmazlığı ve farklı dinlerden kişiler arasındaki evlilikler yüzünden çıkan anlaşmazlıklara rağmen, Hristiyan ve Müslümanlar arasındaki ilişkiler genel olarak iyi durumda.

Hattat Ebu Sayme de, Luka İncilini yazma işini, bir uzlaşma mesajı vermek için kabul ettiğini söylüyor.

Ebu Sayme, "Bu işi yapmakla, Müslüman bir sanatçı olarak bu basit iş yoluyla şu mesajı vermek istiyorum: Aşırılık yanlılarının dinimizi kendi çıkarları için kötüye kullanmalarına rağmen, Müslüman sanatçı, hoşgörülüdür ve saldırgan değildir" diye konuştu.