kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
27 Nisan 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

İstanbul casusu

27.04.2009
Yakalanan bir İsrailli. Ülkesinin güvenlik sırlarını satmaya çalıştığı ülke, İran. Buluşma noktası, İran'ın İstanbul konsolosluğu... Casusluk üçgenindeki İsrailli, dün ülkesinde 4 yıl hapse mahkûm edildi..
Eşine ancak filmlerde rastlanacak türden bir casusluk hikâyesi bu. İsmi halen gizli tutulan 55 yaşındaki "casus" İsrailli, geçen yıl 8 Mayıs'ta yakalandı. Ülkesine girerken Ben Gurion Havalimanı'nda polis tarafından gözaltına alındı. İstihbarat servislerinin de yaptığı sorguda "suçunu" kabul etti. Tutuklandı ve hapse atıldı.

AVUKAT: PARA İÇİN YAPTI

Dün hâkim karşısına çıkarılan casus, İran'ın İstanbul'daki konsolosluğuyla irtibata geçerek "gizli bilgileri sattığını" kabul etti. İsrail gizli servislerinde çalıştığını iddia ettiği bazı isimleri konsoloslukta görüştüğü kişilere verdiğini anlattı. İsrail polisi, "Zanlı, İranlı istihbarat yetkilileriyle işbirliği yapmayı kabul etti. Onlara, tanıdığını öne sürdüğü bazı İsrail gizli servis çalışanlarının isimlerini verdi" dedi. Avukatı ise "paraya ihtiyacı olduğu için" casusluk yaptığını, yoksa vatana ihanet etme niyetinde olmadığını söyleyerek müvekkilini savundu. Savcılığın talebiyle basına kapalı görülen davada mahkeme, İran doğumlu İsrail vatandaşı "casusa" 4 yıl hapis cezası verdi. Casus İsrailli, "yabancı bir casusla irtibata geçmek, düşmana bilgi sağlamak, haksız kazanç suçlarından hüküm giydi. İsrail'in gündemine oturan davayla ilgili Ulusal Güvenlik Etüdleri Merkezi Başkanı Ephraim Kam "İran, olası bir İsrail saldırısından büyük endişe duyuyor. Özellikle nükleer merkezler ve çalışanlarıyla ilgileniyor" dedi.

İRAN İDDİAYI REDDETTİ
İsrailli Araplar ve Filistinlileri de casus olarak çalıştırmaya çalıştıklarını iddia ederken; eski Başbakan Ariel Şaron'un sözcüsü Ra'anan Gissin de "İsrail, İran için bir numaralı istihbarat hedefi haline geldi. Çünkü İran'ın Ortadoğu'daki egemenliğinin önündeki en büyük engel biziz" diye konuştu. İranlı yetkililer ise, ülkelerinde yaşayan ailelerini ziyaret etmek için konsolosluklarına başvuran her İsrailli'nin potansiyel casus muamelesi gördüğünü söyleyerek casusluk iddialarını reddetti.