kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
27 Nisan 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Domuz gribinde salgın paniği kıtalara yayıldı

27.04.2009
Meksika'da can kaybı 86'ya çıktı. Yeni Zelanda'da 25, ABD'de 20 kişi gözlem altında. ABD İç Güvenlik Bakanlığı ülkede olağanüstü hal ilan etti. Kanada virüsün rastlandığı üçüncü ülke oldu..
Meksika'da ortaya çıkan domuz gribi salgınında, son 13 günün bilançosu 86 ölüye yükseldi. Asker, başkent Mexico City'de yüz maskesi dağıtımına başladı. ABD'de 20, Yeni Zelanda'da 25 ve Kanada'da 6 vakanın olduğu resmen açıklandı. Avrupa'da İspanya'da 7, Fransa'da ise 4 kişi gözlem altında. Meksika'da patlak veren domuz gribi paniği giderek yayılıyor. Son 13 günde 86 kişinin öldüğü Meksika'nın Devlet Başkanı Felipe Calderon, domuz gribi şüphesiyle müşahede altında tutulan yaklaşık bin 300 kişiden 400'den fazlasının hastanede tedavi altına olduğunu söyledi. Meksika Sağlık Bakanı Jose Angel Cordova'nın açıklamasına göre, Mexico City'de müze ve tiyatrolar bir hafta süreyle, okullar ise 6 Mayıs'a kadar kapalı... Salgın korkusu yüzünden kiliselerdeki pazar ayinlerinin de iptal edildiği Mexico City'de askerler şehrin çeşitli bölgelerinde yüz maskeleri dağıtıyor. Futbol maçları da seyircisiz oynanıyor.

25 KİŞİ KARANTİNADA
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), "sağlık konusunda uluslararası acil durum" olarak tanımladığı domuz gribinin evrim geçirip çok daha tehlikeli bir hale gelebileceğini açıkladı. Virüs nedeniyle komşu ABD'de 8'i New York'ta bir lisenin öğrencileri olmak üzere, 20 kişi tedavi altına alındı. ABD İç Güvenlik Bakanlığı ülkede olağanüstü hal ilan ederken, Başkan Barack Obama'nın acil durumla başa çıkmak üzere "etkin, enerjik ve koordineli bir yanıt" emri verdiği açıklandı. Ayrıca ateş, boğaz yanması, baş ağrısı gibi şikâyetlerle yaklaşık 100 kişinin daha hastanelere akın ettiği belirtiliyor. Meksika'ya 10 gün önce giden Obama'da ise domuz gribi belirtilerine rastlanmadığı, bu nedenle test yapılmasına gerek görülmediği bildirildi. Öte yandan, Yeni Zelanda'da da Meksika'dan dönen bir öğrenci grubundaki grip belirtileri gösteren 25 kişi karantinaya alındı. Öğrencilerden birinin durumu ciddiyetini koruyor. Avrupa'da ise İspanya ve Fransa'da şüpheli vakalara rastlanınca diğer AB ülkeleri önlem almaya başladı.

ASYA ALARMA GEÇTİ
2003'teki kuş gribi ve SARS salgınlarında yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği Asya ve Japonya, Filipinler gibi Uzakdoğu ülkeleri, Meksika' dan gelen yolculara ilişkin sıkı sağlık önlemleri aldı. Çin ve Avustralya'da ise yetkililer, son 2 haftada Meksika'yı ziyaret eden ve grip belirtileri gösteren kişilere derhal sağlık kuruluşlarıyla temasa geçmesi uyarısı yaptı. Tarihteki en büyük grip salgını olan ve 1918-1919 arasında Çin'de patlak veren İspanyol gribi, dünya genelinde 40 milyon kişinin ölümüne sebep olmuştu. Son büyük salgın ise 1968'de Hong Kong'da ortaya çıkmış ve 1 milyonun üzerinde insan hayatını kaybetmişti.
Haberin fotoğrafları