kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
27 Nisan 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"24 Nisan açıklaması makul bir geri adım"

ANKA
Giriş Saati : 27.04.2009 10:52
Güncelleme : 27.04.2009 23:16
Yeni Haber
ABD Başkanı Barack Obama'nın 24 Nisan'da yaptığı açıklamaya ilişkin tartışmalar sürerken Financial Times, başyazısında Obama'nın "soykırım" sözcüğünü kullanmamasını "makul bir geri adım" olarak nitelenerek "Türkiye ve Ermenistan'ın barışması buna değer" ifadesini kullandı. ..
Ekonomi gazetesi Financial Times, "Ermenistan'ın Istırabı" başlığı ile yayımladığı başyazısında Türkiye ile Ermenistan'ın vardığı mutabakı "çok iyi haber" olarak nitelendirirken iki ülke arasındaki düşmanlığın bölgeyi istikrarsızlaştırdığını, iç politikalarını zehirlediğini, Ermenistan'ın izolasyonu ve yoksulluğuna yol açtığını ve Türkiye'nin Avrupa ve ABD ile ilişkilerine gölge düşürdüğünü savunarak, "Şimdi yaraları sarmaya başlamak için bir şans var" dedi. Buna karşı ihtiyatlı olunması gerektiğini söyleyen gazete şöyle devam etti:

"Geçen hafta açıklanan deklarasyon, anlaşmanın ayrıntılarına ilişkin bir bilgi veya bir takvim içermiyor. ABD Başkanı Barack Obama'ya, 1915 katliamlarını, "soykırım' sözcüğünü kullanmadan anma olanağını sağlamak için alelacele yapıldığı gibi görünüyor. Bu da Türkiye'yi uzaklaştırmamak için seçim kampanyasında verilen sözden makul bir geri adımdır.

Türkiye ile Ermenistan'ın barışması buna değer ancak süreç hala kırılgan ve güvensizlik nedeniyle zora sokulmuş durumda. İki taraf, mini adımlarla ilerliyor ve ikisi herhangi bir tavize yurt içinde güçlü bir direniş ile karşılıyor. Anlaşma, diplomatik tanıma ve etnik Ermeni kuvvetlerinin komşu Azerbaycan'daki Karabağ'ın kontrollüne ele geçirmesinden sonra 1993 yılında kapatılan sınırların yeniden açılmasını öngörür. Her iki girişim, güven tesis etmek amacıyla aşamalı olarak yapılacak. Bu da akla uygun."

"AÇIKLIĞA KAVUŞMAYAN İKİ HAYATİ NOKTA VAR"

Financial Times başyazısında "hayati" olarak nitelediği ve açıklığa kavuşmadığını belirttiği iki nokta üzerinde duruyor. Bunları "tarihçiler komisyonu ve Karabağ sorunu" olarak sıralayan gazete şu görüşleri dile getirdi:

"1915 olaylarını araştırmak üzere bir tarihçiler komisyonunun kurulması öngörülüyor. Nasıl oluşturulacak ve nasıl çalışacak? Eğer katliamlar, soykırım olduğuna veya olmadığına karar verirse bu, taraflar arasında sonuçları kabul etme yönünde bir anlaşma olmazsa hala siyasi patlama yaratabilir. İkincisi, Türkiye'nin sınırını tam olarak açması için Karabağ sorununda ne gibi bir ilerleme sağlanması lazım?"

"DAHA FAZLA İLERLEMEK İÇİN ANKARA VE ERİVAN'A BASKI ESASTIR"

İngiliz gazetesi, ABD ve Avrupa'daki güçlü diaspora başta olmak üzere muhalefete rağmen ilerleme yolunun bulunması için Ankara ve Erivan tarafından ciddi bir çaba yapıldığı gibi göründüğünü de belirtirken "Ancak daha ilerleme sağlamak ve net bir takvim için ikisine Washington, Brüksel ve daha önemlisi Moskova'dan baskı yapılması esastır" yorumunu yaptı.

"İLERLEMEYE TAŞ KOYABİLİCEK ÜLKE AZERBAYCAN"

Bu arada, Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilerlemeye taş koyabilecek ülkenin Azerbaycan olduğu belirtilen başyazısında Azerbayacan'ın, Türkiye'nin sınırları açması halinde Karabağ konusunda bir anlaşma yapması yönündeki baskıların Ermenistan üzerinden kaldıracağı kaygısı olabileceği kaydedilerek, "Ancak sınırların 19 yıl kapalı ve o yöndeki bir anlaşmayı hızlandırmak için hiçbir etkisi olmadı. Tüm tarafların çıkarına olan, çatışmak değil barışmaktır."