kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Nisan 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Faizin etkisini Eylül'de görürüz

KERİM KARAKAYA
20.04.2009
Merkez Bankası Meclis Üyesi İlker Parasız, son faiz indirimlerinin reel sektör üzerindeki etkisini Eylül'den itibaren göstereceğini söyledi. Parasız, "Bu tarihten sonra gerçek sonuçları görmeye başlarız" dedi..
Merkez Bankası Meclis Üyesi Prof. Dr. İlker Parasız, Türkiye'de para politikalarının etkisini 3 ila 9 ay arasında göstermeye başladığını belirterek, "Son faiz indirimlerinin etkisini eylülden itibaren görmeye başlarız. Bu tarihten sonra faiz indirimlerinin reel sektör üzerindeki gerçek sonuçları görmeye başlarız" dedi.

ENFLASYON HIZLI İNER
Bankaların reel sektörü finanse etmesi için Merkez Bankası'nın faizleri hızla aşağı çektiğini belirten Parasız, bunun kredi garanti fonu ile desteklenmesi gerektiğini söyledi. Parasız, "Artık borçlanma faiz oranından çok, borç verme faizlerine bakmak lazım. Geçen yılın haziran ayından itibaren bu oran daha önemli duruma geldi. Merkez Bankası bu oranı düşürerek bankaları rahatlatmaya çalışıyor. Merkez Bankası borç verme oranını hızla aşağı çekti. Bu kredi garanti fonu ile desteklenirse bankalar çok rahat reel sektörü finanse etmeye başlar" diye konuştu. Yaz aylarında enflasyonda hızlı düşüş beklediğini ve bu nedenle Türkiye'nin reel faiz baskısı hissetmeyeceğini söyledi. "Bu yıl iklim koşulları iyi gitti. Tarı ürünlerindeki artış nedeniyle yaz aylarında enflasyonda oldukça hızlı düşüşler bekliyorum" diyen Parasız, "Haziran, temmuz ve ağustos üst üste negatif oranlar görebiliriz. Bu nedenle Türkiye'nin reel faiz baskısı ve kur şoku yaşamasını beklemiyorum" dedi. Ocakta yüzde 15.5'e yükselerek rekor kıran işsizlik sorununa değinen Parasız, krizde işsiz kalanların tamamının yeniden istihdam piyasasına dönemeyebileceğini belirtti. Parasız, "Büyüme dönemine girildiğinde dahi işsizlik eski seviyesine dönmeyebilir. İktisatta bunu içeridikiler-dışarıdakiler teorisi ile açıklarız.

İŞSİZLİĞİN GERİLEMESİ ZOR
Kriz döneminde mevcut çalışanların verimliliği artacaktır. İşsiz kalanlar mesleki becerilerini işsiz kaldıkları dönemde kaybedebilirler. Ve nihayet, işadamları daha sermaye yoğun üretim süreçlerini uygulayabilirler. Tüm bu sebeplerle işsizliğin kriz öncesi seviyesine gerilemesi zor olur" dedi. Parasız, benzer gelişmelerin 2001 krizi sonrası görüldüğünü ifade etti.