kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Nisan 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

Piyasalarda 6 haftalık saadet bitti, $ 1.65 oldu

21.04.2009
Borsalar 9 Mart'ta başlayan ve 6 haftadır süren yükselişinde dün ağır darbe aldı. Dünya borsalarında kayıplar yüzde 4'ü geçti. İMKB yüzde 3 düşerken, dolar 1.65'i geçti..
Borsalarda 9 Mart'ta başlayan ve 6 haftadır süren yükseliş dün ağır darbe aldı. Kâr satışı için ABD bankalarına uygulanan stres testini bahane eden borsalarda büyük değer kayıpları yaşandı. İMKB yüzde 3.05 değer kaybederken, Avrupa borsalarında kayıplar yüzde 4'ü geçti. Satış dalgasının merkezi ABD borsaları ise yüzde 3 düştü.

DOLAR DEĞERLENDİ
Haftaya büyük borsalardaki sert satışlarla başlayan piyasalar karıştı. Özellikle gelişmekte olan ülkelerin para birimleri dolar karşısında hızla değer kaybetti. Dolar karşısında Polonyo Zylotisi yüzde 3, Macar Forinti ve Çek Korunası yüzde 2, G.Afrika randı yüzde 1'in üzerinde değer kaybetti. Dünyadaki dolar talebini ölçen Dolar Endeksi ise bir günde yüzde 7 yükselerek 86.8'e fırladı. Dışarıdaki satış dalgası içeriyi de huzursuz etti. Dolar/TL bankalararası piyasada 1.65'i geçti. Merkez Bankası'nın faiz indirimleri ile geçen hafta tarihinin en düşük seviyesine gerileyen gösterge tahvilin faizi dün yüzde 12.60'a çıktı.

KORKU ALTINA YARADI
Piyasalardaki dalgalanma altına yaradı. Korku endeksi olarak da adlandırılan VIX endeksi yüzde 13 yükselip 38'i geçince altın fiyatları da 882 dolara çıktı. Ekonomik büyüm endişenin yeniden yükselmesi ile petrol ve emtia fiyatları düşüşe geçti. Brent petrol yüzde 6 değer kaybederken, 50 doların altını zorladı. Nikel yüzde 5.13, çinko yüzde 4, bakır yüzde 3.67 değer kaybetti. Gedik Yatırım Araştırma Müdürü Onur Mutlu, "Düşüş yurtdışı kaynaklı. ABD'deki 19 bankaya ilgili ön bilgiler gelmesi bekleniyor. Bazı bankaların ilk çeyrek sonuçlarının beklenenden iyi olmasına karşın, bilançolarındaki iyileşmede menkul kıymetlerinin piyasa değerlerindeki yükseliş etkili oldu. Oysa bankalardaki sorunlu krediler devam ediyor. Sınırlı iyileşmeye karşın, sermaye yeterlilik rasyolarındaki olumsuzluk sürüyor" dedi. Mutlu İMKB'deki düşüşte kâr satışlarının da etkili olduğunu söyledi.