kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Nisan 2009, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Haftanın Konumu... FIDE Grand Prix’nin dördüncü ayağı Rusya’nın Nalçik şehrinde başladı. Turnuvanın ikinci turunda bu konumda beyazlarla oynayan Svidler’in 27.gh6 hamlesiyle oluşan durumda 27...Fe1 28.Ff4 Ad2 29.Şe2 hamlelerinden sonra fillerin yaratacağı hasarın önlenemez olduğunu anlayan Ivanchuk terk etti.

Bir yılan hikâyesi: Doping

Özgür Akman
18.04.2009
Satranç dünyasının yeni polemiği doping. Satrançcılara doping testi, nasıl uygulanmalı, onlar da diğer sporcularla aynı testlere mi tabi tutulmalı..
Dresden'de geçen kasımda yapılan Satranç Olimpiyatı'nda ünlü büyükusta Vassily Ivanchuk doping testine girmeyince ceza alma ihtimali belirmişti. Böylece satrançta doping konusu haftalarca satranç dünyası tarafından masaya yatırıldı. Ivanchuk'un ceza alıp almaması, doping testinin satrançta nasıl uygulanabileceği ve ne kadar gerekli olduğu da çokça tartışıldı.
Sonunda ocak ayında FIDE'nin kararı açıklandı. FIDE, doping testinin yanlış prosedürle yapılmaya çalışıldığına hükmedip Ivanchuk'u suçsuz buldu.
Karar verilene kadar yapılan hararetli tartışmalarda iki görüş vardı. Satranç spor ise doping testleri de olmalı diyenler epey azınlıkta kaldı. Çoğunluk, ünlü büyükusta Alexei Shirov'un "Pekin'deki Akıl Sporları Oyunları'nın başarısından sonra Olimpiyatlar'a girmeyi düşünmeye gerek yok. Sydney 2000'deki gösteri maçına katıldığım için pişmanım. Satranç kendi yoluna gitmeli," görüşlerine hak vermişti.
Ivanchuk'un ceza alması fikrine şiddetle karşı çıkan satranç severler Facebook'ta "FIDE Ivanchuk'u men ederse biz de FIDE'yi men ederiz," adlı bir grup kuracak kadar tepkililer.

DOPİNG DOSYASI KAPANMIYOR

Ivanchuk ceza almadıysa da doping sorunuyla ilgili tartışmalar da biteceğe benzemiyor.
Ivanchuk beraat edince daha önce benzer bir durumda farklı karar verilmesi de gündeme geldi, Calvia'da 2004'teki Satranç Olimpiyatı'nda Ivanchuk kadar tanınmış olmayan Shaun Press ve Bobby Miller adlı iki Papua Yeni Gineli oyuncu uyarı cezası almış, takımlarına kazandırdıkları puanlar da silinmişti. Üstelik Ivanchuk dosyasında olduğu gibi kararlar iki ay sonra değil, iki haftada verilmişti.
Son olarak geçtiğimiz günlerde Profesyonel Satranççılar Birliği (ACP) satrançta doping testinin olmaması gerektiğine ilişkin görüşlerini iki benzer durumdaki farklı uygulamalara da dikkat çekerek açıkladı. ACP, doping testi uygulansa bile standart olması gerektiğini söyleyerek FIDE'yi topa tuttu.
Büyükustalar bununla da yetinmeyip, bir video yayınladılar. Filmde iki farklı hikâye var.
Birincisi 'emekli' bir kadın satranççının rujundan ötürü dopingli çıkıp (rujda doping sayılan maddeler vardır) ceza aldığını anlatıyor. İkinci hikâyedeyse turnuvaya giden genç adam, gün içinde kontrolde dopingli çıkıp ceza alıyor. Video şu sözlerle bitiyor: "Satranççılar diğer sporcularla aynı doping testlerine tabiler / Bilinmeyen doping maddeleri, belirsiz prosedür, anlam verileyen kararlar alınıyor / Satranç yüzme değildir / Artık doping nedir karar verelim." Anlaşılan doping testleri, satrançta doping yapılıp yapılamayacağı daha uzun süre konuşulacağa benziyor. FIDE'nin satrançta dopingle ilgili özel bir çalışma yapması veya doping testlerini kaldırıp Olimpiyat Ailesi'nin Marslısı olmaktan vazgeçip Uluslararası Olimpiyat Komitesi ile ipleri tamamen koparması gerekecek.