kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Nisan 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Hem AB hem de AKP kapatma davasında destek oldu

ANKARA
19.04.2009
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın doğum gününe katıldığı Almanya eski Başbakanı Şansölye Schröder ile çok özel dostluğu bulunuyor. Erdoğan'a, "üstün cesaret ve onur" ödülü veren Schröder, AK Parti aleyhine açılan kapatma davasını, "onursuz bir girişim" olarak nitelendirmişti. Başbakanlığı döneminde, Tayyip Erdoğan'la kurduğu özel dostlukla bilinen ve Türkiye'nin AB üyelik müzakerelerine başlamasında etkili olan Schröder, 7 yıllık başbakanlığı döneminde; içeride ve dışarıda tutarlı politikalarının yanı sıra, Türkiye'nin Avrupa Birliği adaylığının en ateşli savunucularından biri oldu. Aralık 1999'da Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de yapılan AB zirvesinde, Türkiye'ye AB adayı statüsü, Schröder ve birkaç devlet başkanının yürüttükleri olumlu kampanya sonucu verildi. Şubat 2004'te parti başkanlığından istifa eden Schröder, 2005 seçimlerini kaybetti ve başbakanlığı Angela Merkel'e bıraktı. Erdoğan ve Schröder dostluğunu pekiştiren bazı olaylar şöyle:

* Başbakan Tayyip Erdoğan, Schröder'in başbakanlığı döneminde Almanya'nın en prestijli ödüllerinden biri olan; "Quadriga"ya layık görüldü. Başbakanlık koltuğuna yeni oturmuş olan Erdoğan, Latince'de; vizyon, cesaret, sorumluluk anlamına gelen "Quadriga"yı Schröder'in elinden aldı.

* Schröder, Expo 2015 için Milano ve İzmir'in mücadelesinde Türkiye'ye önemli destek verdi. Gerhard Schröder, EXPO delegelerinin katılımıyla 13-15 Şubat tarihleri arasında düzenlenecek 2. Uluslararası Sempozyuma katılmak için İzmir'e geldi ve delegelerden İzmir adına oy istedi.

* Schröder, Kasım 2005'te AK Parti İstanbul İl Başkanlığı'nın Grand Cevahir Otel'de düzenlediği iftar yemeğine katıldı. Başbakan Erdoğan'la iftar yemeğinde bir araya gelen Schröder, Türkiye'ye AB yolunda verdiği desteği bir kez daha yineledi. Konuşmasına, "Herkese hayırlı Ramazanlar" diyerek başlayan Schröder, uzun süre alkışlandı.

* AK Parti'ye açılan kapatma davası hakkında SABAH'a konuşan Schröder "Bu sadece yukardan gelen bir darbe girişimi değil, aynı zamanda Türk halkının iradesine karşı yapılan onursuz bir girişimdir. Herkes bilmelidir ki demokrasiyi geriye döndürmeye çalışmak başarısızlıkla sonuçlanacaktır" demişti.

* 600 işadamıyla Türkiye'ye gelen Schröder, Kuzey Kıbrıs konusunda AB'nin verdiği sözleri tutmadığını söyledi. Erdoğan'la Başbakanlık Konutu'nda yemek yedi. Yemekte, Schröder ile özel dostluğu bulunan Başbakan Erdoğan'ın Danışmanı Cüneyd Zapsu da yer aldı. Başbakan Erdoğan'la bir araya geldiğinde tercümeleri çoğunlukla Zapsu yaptı.

* Nisan 2004'te Köln'de Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası'nın açılışına Başbakan Erdoğan'la birlikte katıldı. Toplantının sunucusu RTL kanalı haber spikeri Türk kızı Nazan Eckes'e övgüler yağdırarak, entegrasyona örnek gösterdi.