kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Nisan 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Okullarda 'uygun adım' merasim bitti

(ANKA)
19.04.2009
Öğrencilerin mangalar halinde merasim alanına götürülmesini hükme bağlayan yönetmelik yürürlükten kalktı..
İlkokullarda siyah-beyaz önlük, ortaokul ve liselerde "kasket" li eğitimin olduğu yıllarda çıkartılan ve askeri kurallara göre belirlenen okullardaki merasim geçişlerini düzenleyen 44 yıllık yönetmelik yürürlükten kaldırıldı. Öğrencilerin mangalar halinde, "kıt'a dur, kıt'a yürü" komutlarıyla, "merasim komutanı öğretmenler" tarafından merasim alanlarına götürülmelerini hükme bağlayan yönetmeliğin yürürlükten kaldırılmasına ilişkin karar Resmi Gazete'de yayınlandı. İsmet İnönü'nün hükümetinde Bursa Milletvekili İbrahim Hulusi Öktem'in Milli Eğitim Bakanlığı döneminde çıkartılan yönetmelik 27 maddeden oluşuyordu. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamalarına 5 gün kala yürürlükten kaldırılan yönetmelikteki merasim geçişlerini düzenleyen maddelerinden bazıları şöyle:

MANGA DÜZENİ
*
Öğrenciler 11'er kişilik mangalara ayrılırlar. Sağ baştaki öğrenci manga komutanı görevini görür.

* Dört manga bir takım meydana getirir. Bunun başında öğretmen ya da öğrencilerden bir takım başı (Takım komutanı) bulunur. Takım başı 1. manganın sağ başında yürür. Öğretmen birliğin 6 adım önünde yürür.

* Birden çok okul bulunan yerlerde Milli Eğitim Müdürlüklerince öğretmenler arasından bir merasim komutanı seçilir.

* Merasime katılacak olan okullar yan yana ya da arka arkaya merasim duruşunda tertiplenirler. Merasim komutanı cephenin orta ilerisinde bulunur. Teftişe gelen zat yeteri kadar yaklaşınca "Merasim duruşu... hazır ol sağa (ya da ) sola bak" komutu verir. Kendisi koşarak teftiş heyetini karşılar ve takdimini yapar. Ordu ile birlikte yapılan merasim duruşlarında takdim, Garnizon Komutanlığınca tayin edilecek Merasim Komutanına aittir. Böyle hallerde Merasim Komutanı "Merasim duruşu hazır ol tüfek- omuza dikkat-selâm dur" komut verecek "selâm dur" komutunda öğrenciler sağa (ya da) sola bakacaklardır.