kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
18 Nisan 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Irak ve PKK konusunda mutabakat

17.04.2009
Cumhurbaşkanlığı ve Dışişleri Bakanlığı, Obama ve ABD heyetiyle görüşmeler sonrası ikili ilişkilerdeki ortak konularda şu değerlendirmelerde bulundu:

* IRAK VE PKK: "Irak'ın toprak bütünlüğü konusunda mutabıkız. PKK'nın Kuzey Irak'tan çıkartılması için elinden geleni yapacağını Obama vurguladı. PKK'ya karşı işbirliğimiz artacak. Irak'tan askerlerinin çekilmesi için Türkiye'den talepte bulunmadı."

* AFGANİSTAN: "Türkiye'den ek asker talebinde bulunmadı. Yeni Afganistan stratejisine Türkiye'nin yıllardır dile getirdiği sözlerin yansıdığını görüyoruz."

* KÜRT AZINLIK: "Çok kültürlü geçmişi nedeniyle hassasiyeti biliniyor. Ancak bu ifadeyi bilinçli olarak kullandığını sanmıyoruz, ABD'liler de emin değil."

* AB VE KIBRIS DESTEĞİ: "Obama, Fransa ve Almanya'ya karşı yoğun siyasi baskısını artıracak. Kıbrıs'ta BM temelinde, Annan Planı benzeri çözümden yana olan Obama, özel bir temsilci atayabilir."

* RUHBAN OKULU: "Obama'ya dini eğitim konusunda Anayasa'dan kaynaklanan sıkıntılar ve İstanbul Üniversitesi dahil çeşitli formüller aktarıldı. Patrikhanenin de yapıcı ve yardımcı olması gerektiği mesajını verdik. Batı Trakya'daki Türk azınlığın kendi dini liderini seçemediğini de ilettik."

* İRAN: "Obama, ABD'nin siyasi değerlendirmesinin devam ettiğini vurgularken, 'Diyalog kurmak mevcut sorunların göz ardı edileceği anlamına gelmez' dedi. Türkiye'nin iki ülkeyi yakınlaştırma çabalarından memnun."