kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Nisan 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

KKTC'de seçim

AA
Giriş Saati : 17.04.2009 10:20
Güncelleme : 17.04.2009 17:44
Yeni Haber
Kıbrıs Türk halkı, Cumhuriyet Meclisi'nin 50 koltuğunda kimlerin oturacağını belirlemek için 19 Nisan Pazar günü sandık başına gidecek...
Kıbrıs Türk siyasi tarihinin 10. genel seçimleri olacak 19 Nisan seçimlerine 7 siyasi parti katılıyor. Seçimlerde, yeni dönemin hükümeti de şekillenecek.

KKTC'de, 161 bin 373 seçmen bulunuyor. Seçmenlerden oy almak için ise 7 partiden 345, bağımsız olarak da 8 aday yarışacak.

24 Mart'ta başlayan resmi propaganda dönemi bu gece sona eriyor. Kitle iletişim araçları ile propagandanın ağırlık kazandığı seçim sürecinde adaylar, seçmenlerle birebir iletişim kurmak için köy ve bölge gezilerini de ihmal etmedi.

Partiler, sakin ve olaysız geçen propaganda sürecinde ilginç sloganlarla seçmeni etkilemeye çalıştı.

Hükümetin büyük ortağı Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) ''Geri dönme ilerle'', ''İlerlemek yürek ister''; ana muhalefet Ulusal Birlik Partisi (UBP) ''Şimdi ulusal birlik zamanı''; Demokrat Parti (DP) ''Biz varız''; hükümetin küçük ortağı Özgürlük ve Reform Partisi (ÖRP) ''Bu defa sen kazan''; Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) ''Biz buralıyız''; Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) ''Yaseminlerimizi geri alacağız' ve Halk İçin Siyaset Partisi (HİS) ''Yağmurdan kaçarken doluya tutulma'', ''Yes be annem out, Dubai in'' ana sloganlarını kullanıyor.

19 Nisan milletvekilliği genel seçimine katılarak 50 sandalyeli Cumhuriyet Meclisi'nde koltuk sahibi olmayı amaçlayan 7 partiden 3'ü; ÖRP, TDP ve HİS ilk kez bir seçim yarışına giriyor.
Seçim ve Halkoylaması Yasası'na göre, milletvekili genel seçimlerinde, KKTC genelinde kullanılan geçerli oyların yüzde 5'ini geçmeyen siyasal partiler, milletvekili çıkaramıyor.

Oy pusulalarında partilerin sıralaması ise şöyle olacak: 1. UBP, 2. CTP, 3. DP, 4. BKP, 5. TDP, 6. HİS, 7. ÖRP. Bağımsız adaylar ise yasa gereği pusulanın son sırasında yer alacaklar.

KADIN ADAYLAR YÜZDE 15'TE KALDI

Her seçim sürecinde olduğu gibi, bu seçim sürecinde de dikkati çeken önemli noktalardan biri Cumhuriyet Meclisi'ne girmek isteyen adayların sadece yüzde 15'inin kadın olması.

Seçimlerde yarışacak kadın adayların oranı, aday belirleme sürecindeki tüm çabalara ve kadınlar lehine pozitif açıklamalara rağmen beklenilen düzeye ulaşmadı.

Milletvekili olmak için 19 Nisan'da seçmenin karşısına çıkacak sadece 55 kadın aday var. Bunların partilere göre dağılımı ise şöyle:

''CTP 7, UBP 3, DP 5, ÖRP 8, TDP 10, BKP 10, HİS 10, bağımsız 2''

Pazar günü KKTC genelinde oy verme işlemi saat 08.00'da başlayacak ve 18.00'a kadar devam edecek.

Seçimlerde Lefkoşa 16, Gazimağusa 13, Girne 9, Güzelyurt 6 ve İskele ilçesi de 6 milletvekili çıkaracak.

Ülke genelinde yüzde 5 seçim barajını aşan partiler ile adaylar oy oranına göre Meclis'te temsil edilme şansı bulacak.

KKTC Seçim ve Halkoylaması Yasası uyarınca, seçmenin sandık başında mühür, mühür tercih ve karma oy olmak üzere 3 ayrı yöntemle oyunu kullanma hakkı var.

Sadece mühür vurulması durumunda başka herhangi bir işleme gerek yok.

Hem mühür, hem tercih halinde ise tercihlerin mühür vurulan partinin listesinden yapılması zorunlu. Tercihler de o ilçenin çıkaracağı milletvekili sayısının yarısı kadar olmak zorunda.

Mühür vurulup tercihler başka partinin listesinden yapılması durumunda, sadece tercihler geçersiz sayılıyor.

Karma oyda ise seçmen, farklı parti listelerinden ve bağımsız adaylar arasından tercih yaparak oy kullanabiliyor. Ancak karma oyun geçerli olması için herhangi bir partiye mühür vurulmaması gerekiyor.

Karma oy kullanan seçmen, o ilçenin çıkaracağı milletvekili sayısının en az yarısı kadar tercih yapmak zorunda. Bu rakamın altında kalan oylar geçersiz sayılıyor.

KKTC'de son genel seçimler 20 Şubat 2005'te yapılmıştı.