kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Nisan 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

28 gün 28 gece oy kullanacaklar

16.04.2009
Dünyanın en büyük demokrasisi, dünyanın en uzun seçimi için sandık başında... Hindistan'da ulaşım ve güvenlik nedeniyle çok uzun süren seçim maratonu dün start aldı. Sandıklar açılmadan çıkan kavgalarda 20 kişi öldü..
Bu seçimin dünyada eşi benzeri yok! ülkelerdeki gibi sabah açılan sandıklar aynı günün akşamı kapanıyor. Evet. kırsal kesimlere ulaşımın zorluğu özerk eyaletlerdeki sistem farkılılığına, güvenlik sorunları eklenince, seçim aynı günün bitmiyor... Tam 28 gün boyunca ülkenin bir yerlerinde, birileri oy kullanıyor. Hintli seçmenler, meclisi başbakanı belirleyecek seçim için dün sabahın erken saatlerinden itibaren seçim merkezlerinde kuyruklar oluşturmaya başladı. İlk aşamada 140 milyon seçmenin oy vereceği maratonda toplam 714 milyon seçmenin oy kullanması bekleniyor.

MİLİTANLAR SALDIRDI
Elektronik oy verme cihazlarının kullanılacağı seçimlerde, asıl mücadele iktidardaki Kongre Partisi liderliğindeki koalisyon ile Hindu milliyetçisi Baharatiya Janata Partisi liderliğindeki muhalefet arasında geçecek. Ülkenin nüfus kalabalığı, coğrafi büyüklüğü ve etnik mozaiği; güvenlik tedbirlerinin de en üst düzeyde olmasına yol açtı. Maocu militanların ve İslamcı mücahitlerin olası saldırılarına karşı seçim boyunca 6 milyon polis görevlendirildi. seçimin boykot edilmesini isteyen Maocu militanlar, sandıklar açılmadan bir gün önce kanlı bir eylem gerçekleştirdi. Çatışmalarda en az 20 kişi hayatını

YARIŞ, BAŞA BAŞ GİDİYOR
Çin'den sonra dünyanın kalabalık ikinci ülkesi olan 1 milyar 200 milyon nüfuslu Hindistan'daki genel seçimlerde ilk sonuçların 16 Mayıs'ta alınması ve yeni hükümetin 2 Haziran'da göreve başlaması bekleniyor. Anketler ne iktidardaki Kongre Partisi'nin, ne de muhalefetteki Baharatiya Janata Partisi'nin 543 sandalyeli mecliste çoğunluğa ulaşacağını gösteriyor. Bu durumda zaten birkaç partiyi şemsiyesi altında buluşturan iki ana kanadın, karmaşık bir koalisyona gitmek zorunda kalabileceği belirtiliyor. Uzmanlara göre yeni hükümeti en çok zorlayacak konuların başında ülkede güvenliğin sağlanması ile ekonomik krize karşı verilecek mücadele geliyor.