kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Nisan 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

İşkenceci CIA yetkilileri yargılanamayacak

İHA
Giriş Saati : 17.04.2009 10:48
Güncelleme : 17.04.2009 17:46
Yeni Haber
ABD Devlet Başkanı Barack Obama, eski başkan George W. Bush'un CIA yetkililerine gönderdiği ve terör şüphelilerine karşı kullanılan sert sorgulama yöntemlerinin yer aldığı dört genelgeyi kamuoyuna açıkladı...
Obama, çoğu kişi ve kurum tarafından işkence olarak kabul edilen bu uygulamalarda bulunan CIA yetkililerin yargılanamayacağını ifade etti.

Bush döneminde sorgulamalarda izin verilen uygulamalar arasında şüphelilerin duvara çarpılması, çıplak tutulması, uzun süre uykusuz ve soğukta bırakılması da var. Suyla yapılan ve kişide boğulma hissi uyandıran uygulama da Bush'un izin verdiği uygulamalardan. Bu, insan hakları kuruluşları ve Obama dönemi yetkilileri tarafından da işkence olarak kabul ediliyor. Obama, tarihlerindeki "karanlık ve acılı bir bölümü" geride bırakmak için genelgeleri kamuoyuna duyurduğunu ifade etti.

Obama, bu yöntemleri yasakladığını, bundan dolayı açıklanmasında mahzur olmadığını belirtti. Eski ve yeni CIA yetkilileri belgelerin yayımlanmamasını istemişlerdi. Obama tarafından açıklanmamış olması halinde belgelerin mahkeme kararıyla açıklanacağı da iddia ediliyordu. Obama, yaptığı yazılı açıklamada "Artık aynaya bakma zamanıdır, öç alma zamanı değil" ifadesini kullandı ve ağır sorgulama teknikleri kullanan CIA görevlileri hakkında kanuni işlem yapılmayacağını bildirdi.