kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Nisan 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

145 yıl önce çalınan kitap iade edildi

Giriş Saati : 15.04.2009 15:49
Güncelleme : 15.04.2009 18:07
Yeni Haber
ABD'nin Virginia eyaletinde bir üniversitenin kütüphanesinden 145 yıl önce çalınan kitap kütüphaneye iade edildi. ..
Lexington'daki Washington Üniversitesi yetkilileri, ülkedeki iç savaş sırasında bir asker tarafından çalınan kitabın, W.F.P. Napier'in 4 ciltlik "History of the War in the Peninsula and in the South of France From the Year 1807 to the Year 1814" adlı kitabının ilk cildi ve 1842 yılı basımı olduğunu söylediler.

Kitabın, üniversite kütüphanesine, askerin soyundan gelen bir akrabasının arkadaşı tarafından teslim edildiği belirtildi.

Yetkililer, C.S. Gates adlı askerin, 11 Haziran 1864 tarihinde, üniversite binası değil de binanın bitişiğindeki Virginia Askeri Enstitüsü'nde olduğunu sanarak kitabı yürüttüğünü, bu tarihte, Batı Virginia Ordusu'nun Generali David Hunter'ın komutasındaki askerlerin bölgeye baskın düzenlediği ve üniversite binalarını yağmaladığını kaydettiler.

Kitabın üzerinde Gates tarafından kaleme alınan, "Bu kitap, General Hunter, Lynchburg baskınındayken, Haziran 1864'te Lexington Virginia'daki Askeri Enstitü'den alındı. Bu enstitü, General Hunter'ın talimatıyla yakıldı" yazılı bir not bulunduğu belirtildi.

Kitabı kütüphaneye teslim eden, Chicago'nun banliyösü Lake Forest'tan Mike Dau, 20 yıldan fazladır kendisinde olan kitabı, üniversite arkadaşları Myron ve Isabel Gates çiftinden aldığını ve bu yüzden herhangi bir ceza ödemediği için memnun olduğunu söyledi.

Napier'in kitabında, İspanya ve müttefiklerinin, İber Yarımadası'nın kontrolü için Fransa ile giriştikleri savaşın ilk evrelerinden bahsediliyor.