kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Nisan 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Romanya-Moldova gerilimi artıyor

İHA
Giriş Saati : 15.04.2009 11:25
Güncelleme : 15.04.2009 18:07
Yeni Haber
Moldova'nın, ülkedeki protesto gösterilerinden Romanya'yı sorumlu tutmasının ardından Romanya Cumhurbaşkanı Moldova'nın insan hakları sicilinin araştırılması için AB'nin soruşturma açmasını istedi. ..
Romanya Cumhurbaşkanı Traian Başescu parlamentoda yaptığı konuşmada, Moldova'daki baskıcı yönetim karşısında Avrupa Birliği'nden bir soruşturma açmasını istemek zorunda kaldıklarını öne sürdü.

Moldova'ya yabancı gazetecilerin girişine izin verilmiyor ve insan hakları örgütleri de onlarca gencin gözaltına alındığını, bu kişilere hukuki yardım sunulmadığını ve muhtemelen gözaltındayken kötü muameleye uğradıklarını iddia ediyor.

Avrupa Birliği'ne iki yıl önce giren Romanya'nın Cumhurbaşkanı, ülkeleri ile Moldova arasında yeni bir Berlin Duvarı'nın inşasına izin vermeyeceklerini söyledi. Ancak iki ülke arasındaki gerilimi daha da tırmandıracak bir adımla, Moldovalılara Rumen pasaportu verilmesi işlemlerinin daha hızlı yapılması çağrısında bulundu. Moldovalı her sekiz kişiden birinin, yani toplamda en az 500 bin Moldovalının Rumen vatandaşlığına geçmek için başvuru yaptığı sanılıyor. Moldova İkinci Dünya Savaşı'na dek Romanya'ya bağlıydı. Ancak daha sonra Sovyetler Birliği tarafından ilhak edilmişti. Bugün Rumen Dışişleri Bakanı'nın Avrupa Parlamentosu'nun dış ilişkiler komisyonunda yapılacak bir toplantıya katılması bekleniyor. Avrupa Birliği'nin şimdiye dek Moldova'daki olaylara tepkisi temkinli olmuştu.