kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Nisan 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Aliyev Türkiye'yi şikayete gelmiyor"

CİHAN
Giriş Saati : 15.04.2009 14:50
Güncelleme : 15.04.2009 19:26
Yeni Haber
Rusya Sosyal Bilimler Üniversitesi'nde 'Kafkas Sorunu, Rusya ve Türkiye İşbirliği' konulu yuvarlak masa toplantısında bir konuşma yapan Sovyet Sonrası Ülkeler Anabilim Dalı öğretim görevlilerinden Prof. Aleksey Vlasov, Azerbaycan- Ermenistan sorunun çözülmesi için Rusya ve Türkiye'nin garantör iki ülke olması gerektiğini söyledi...
Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in Moskova'da Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in aracılığı ile karşılıklı olarak saldırmazlık anlaşması imzaladıklarını, 'Moskova Deklarasyonu' olarak bilinen bu anlaşmanın önemli olduğunu kaydeden Vlasov, "Türkiye'nin önerdiği ' Kafkas İşbirliği ve İstikrar Platformu' da en az bunun kadar önemli. Pragmatik bir yaklaşım. Bölge ülkelerinin de buna katkı sağlaması lazım. Ben Rusya ve Türkiye arasında sorun olmadığını düşünüyorum. Türkiye ve Ermenistan'ın sağlam ilişkiler kurması da önemli." dedi.

Aceleci politikaların kırılmalara yol açabileceği uyarısında bulunan Rus uzman, "Türkiye-Ermenistan sınırının açılması Türkiye'nin arabuluculuk rolüne zarar vermemeli. Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Erivan'a futbol karşılaşmasını izlemeye gitmesi Ankara'nın denge olabileceğini gösterdi. Dağlık Karabağ çözülebilecek bir problem. Rusya ve Türkiye'nin yakınlaşması da buna katkı sağlıyor. Ya Güney Kafkaslarda barış ve güven sağlanacak, ya da yeniden uzun yıllar sorunlu bir çatışmanın içine girilecek." değerlendirmelerinde bulundu.

Cihan Haber Ajansı'na özel açıklamada bulunan Vlasov, öncelikle Yukarı Karabağ sorunu ile ilgili bir yol haritasının çıkarılması gerektiğini belirtti. Azerbaycan ve Ermenistan çıkarlarının hassas ölçülerle ele alınarak hazırlık yapılması gerektiğini kaydeden Rus profesör şu tespitlerde bulundu: "Rusya ve Türkiye garantör iki ülke olmalı. Hazırlanacak ilk pakette Türkiye-Ermenistan sınırının açılması ve işgal edilen beş bölgenin Azerbaycan'a geri verilmesi olabilir. Bence bu hem Ermenistan hem de Azerbaycan için kabul edilebilir bir durum."

"ALİYEV MOSKOVA'YA TÜRKİYE'Yİ ŞİKAYETE GELMİYOR"

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in yarın başlayacak Moskova temasları ile ilgili açıklamada bulunan Vlasov, "Azerbaycan Cumhurbaşkanının Moskova'da Türkiye'yi şikayet edeceği ile ilgili değerlendirmeler doğru değil. Bir siyasi lider böyle bir tutum içinde bulunmaz. Rusya Azerbaycan ilişkilerinde çözüme kavuşmamış sorunlar var. Bunlar ele alınır. Enerji zirvenin önemli gündem maddelerinden biri. Elbette Dağlık Karabağ da görüşülecektir." dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da dahil olacağı üçlü bir zirve için henüz bir platform oluşturulamadığına dikkat çeken Rus uzman şu tespitlerde bulundu; "Zorlu bir süreç yaşanıyor. Ortak bir platformun oluşması durumunda böyle bir zirveden bahsedilebilir. Bence henüz bu uyum yok. Rusya, Türkiye, Ermenistan ve Azerbaycan'ın bir araya gelmesi durumunda zaten sorunların ortadan kalktığı anlamına gelir. Hem Ermenistan hem de Azerbaycan mevcut şartlardan sıkılmış ve yorulmuş durumdalar. İki halk da barıştan yana. Rusya ve Türkiye de bunu istiyor. Rusya ve Türkiye kendilerini nehrin farklı kıyılarında görmelerine rağmen, ikisi de barış ve karşılıklı anlayış köprüsünü inşa ediyor."