kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
12 Nisan 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"IMF ile henüz ön anlaşma yok"

ANKA
Giriş Saati : 12.04.2009 12:42
Güncelleme : 12.04.2009 16:31
Yeni Haber
Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, IMF ile yeni bir üç yıllık stand-by anlaşmasına ilişkin müzakelere rehberlik edecek ilkeler konusunda mutabık kaldıklarını ancak iki tarafın henüz bir ön anlaşmaya varmadığını bildirdi.

Mehmet Şimşek, ABD'nin borsa ve finansal çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal ile telefonla yaptığı söyleşide Türkiye ile IMF'nin, yeni bir üç yıllık stand-by anlaşmasına ilişkin müzakelere rehberlik edecek bir ilkeler konusunda mutabık kaldığını ancak iki tarafın henüz bir ön anlaşmaya varmadığını söyledi.

Türkiye'nin, IMF'den müzakerelerde "esnek" olmasını arzuladığını kaydeden Şimşek, Türkiye'nin IMF'den istediği kredinin miktarı konusunda ise bilgi vermedi.

KOŞULLAR DİKKATE ALINARAK DAHA ESNEK OLMASINI BEKLİYORUZ

Devlet Bakanı Şimşek, Londra'da yapılan G-20 zirvesinde IMF'ye daha çok kaynak verildiği ve daha esnek bir takım araçlarıyle donatılması gerektiği söylendiğini anımsatarak "IMF'nin, Türkiye'nin karşı karşıya bulunduğu olağanüstü koşulları dikkate alarak daha az katı ve daha çok makul olacağını umuyoruz" dedi.

IMF ile müzakerelerde yapılacak zor pazarlıkların bulunduğunu, bunun bitmesinin de ayın sonuna kadar alabileceğini belirten Şimşek, anlaşmanın henüz sonuçlandırılmadığını da söyledi.

MALİ AÇIĞI, YÜZDE 0.7-08 ARASINDA AZALTMAYI KABUL ETTİK


Mehmet Şimşek, Ocak'ta yapılan müzakerelerde Türkiye'nin, mali açığını GSYİH'ya oranı olarak yüzde 0.7-0.8 arasında azaltmayı kabul ettiğini anlattı.

IMF'nin Türkiye'nin vergi denetim ve tahsilat sistemlerini yeniden tesis etmesi için ısrar ettiğini kaydeden Şimşek, Türkiye'de vergi gelirlerinin, kişisel ve kurumsal gelir vergilerinin yerine, satış ve diğer tükekim vergilerine fazla dayandığını da kaydetti.

BÜTÇE AÇIĞINI BÜYÜTEMEYİZ, DIŞ FİNANSMAN İHTİYACINI ARTIRIR

Bakan Şimşek, ABD, Çin ve Batı Avrupa ülkelerinin, daralmadan çıkmak için mali teşvikler ve bütçe açığı artıracak harcamalara başvurduklarına işaret ederken Türkiye için bu seçeneğin bulunmadığını belirterek 68 milyar dolarlık döviz rezervi bulunan Türkiye'nin böyle bir stratejiyi finanse edemeyeceğini vurgularak, "Bütçe açığımızı büyütemeyiz; bu, dış finansman ihtiyacını artırır" diye konuştu.

TÜRK ŞİRKETLERİ, DIŞ SERMAYEDEKİ KESKİN AZALMADAN ETKİLENDİ

Türk şirketlerinin, dış sermaye girişlerindeki keskin azalmadan olumsuz etkilendiğini kaydeden Şimşek, "Karamsarlık bulaşıcıdır" dedi ve Türk bankalarının kredi vermediğine, ailelerin de harcama yapmadığına dikkat çekerek IMF'den alınanacak bir kredinin "dış finansmana ilişkin kaygılarını gidermeye yardımcı olacağını" sözlerine ekledi.