kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
11 Nisan 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Büyüme revizyonu Türkiye'yi terletecek

HAZAL ATEŞ ANKARA
11.04.2009
3 yıllık mali programda yüzde 4'lük büyüme hedefinin değişeceği kesinlik kazandı. -1, -2 rakamları ön plana çıkarken bürokratların Başbakan'ı ikna etmesi gerekiyor..
Türkiye ile IMF arasında anlaşma yönünde ilk adımın atılmasının ardından gözler bu ay içinde Ankara'da başlayacak pazarlığa çevrildi. IMF ziyareti öncesinde görüşmeleri yürüten Hazine Müsteşarlığı çalışmalara başladı. Görüşmelerin ana başlığını da krizle birlikte ortaya çıkan yeni makroekonomik veriler oluşturuyor. Büyüme başta olmak üzere, bütçe açığı, faiz dışı fazla, ithalat ve ihracat gibi temel veriler yeniden revize edilecek. DPT 2010-2013 dönemini kapsayan 3 yıllık Orta Vadeli Program ve Mali Plan üzerinde çalışmalara başlarken, revizyonun en önemli ayağını büyüme oluşturuyor.

IMF 'EKSİ 2' DİYOR
DPT'nin hazırladığı çalışmada büyüme konusunda,
-1, -2 ve sıfır rakamları ön plana çıktı. IMF de, 2009 büyüme tahminin yüzde 4'ten eksi 2'lere indirilmesi yönünde görüş bildirmişti. Ancak, ekonomi yönetiminin bu konuda Başbakan Erdoğan'ı ikna etmesi gerekiyor. Mayıs ayında tamamlanması beklenen bu revizyon çalışması IMF heyeti ile birlikte yürütülecek. Ortaya çıkan hedefler de bu tarihte açıklanacak.

"SİPARİŞLE BÜYÜME OLMAZ"
Başbakan Erdoğan'ın, "Büyüme düşecek ama eksi olacağını düşünmüyorum" mesajını anımsatan DPT uzmanları, "Geçen yılın son çeyreğinde büyüme rakamı eksi 6.5 çıktı. Bu yıl krizin etkileri daha belirgin olacak. Gerçekçi olmak gerekiyor. Biz alternatifleri ortaya koyacağız. IMF ile de pazarlık yapılacak. Ancak nihai kararı siyasi irade verecek" diyor.