kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Mart 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Ergenlik döneminde beslenmeye dikaat!

CİHAN
Giriş Saati : 28.03.2009 14:36
Güncelleme : 28.03.2009 22:34
Yeni Haber
Ergenlik dönemindeki hızlı büyüme ile birlikte vücuttaki yağ oranının arttığına dikkat çeken uzmanlar, buna bağlı olarak yanlış beslenmenin de ekisiyle kilo artışı ve sivilcelerin oluşabileceğini belirtti...
Bursa Özel Kültür Okulları öğrencilerine, ergenlik döneminde beslenme ile ilgili bilgiler veren Medikal Park Bursa Hastanesi Diyetisyeni Gülşah Esensoy, ergenlik dönemindeki hızlı büyüme ile birlikte vücuttaki yağ oranının arttığını ve buna bağlı olarak kilo artışı ve sivilcelerin görüldüğünü aktardı.

Kültür Okulları Ovaakça Kampüsü'nde düzenlenen seminerde öğrencilere ergenlik döneminde beslenme konusunda bilgiler veren Diyetisyen Gülşah Esensoy, bu dönemde beslenme şeklinin çok önemli olduğunu ve dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti.

Ergenliğin fiziksel, biyokimyasal, ruhsal ve sosyal yönden hızlı büyüme, gelişme ve olgunlaşma süreçleriyle yetişkinliğe geçiş anlamında bir dönem olduğunu belirten Esensoy, "Ergenlik döneminde kilonuz belirgin bir biçimde artar. Erkeklerde daha çok kas, kızlarda ise yağ dokusu gelişimi olur. Ergenlikte hızlı büyüme döneminin başlangıcında yağ oranı artar. Bu dönemde dengeli beslenmeniz alınacak kiloların kolay yakılmasını sağlar. Ancak düzensiz beslenen ergende bu döneme özgü ergenlik sivilceleri çok fazla görülmektedir" dedi.

Çikolata, cips, kola gibi abur-cubur yiyeceklerin tüketimi ve özellikle ayaküstü beslenme (fast-food) alışkanlığının da sağlıksız beslenme çeşitlerinden biri olduğunu belirten Gülşah Esensoy, "Aşırı şekerli ve yağlı yiyeceklerin sık tüketilmesi yetersiz, dengesiz ve sağlıksız beslenmeye neden olmaktadır. Yetersiz beslenme sonucu artan enerji ve besin öğelerinin karşılanmaması, sağlık kurallarına uyulmaması sonucu barsak parazitlerinin oluşması, yiyeceklerle C vitaminin yetersiz alınması ve diş çürükleri gibi sorunlar özellikle gençlerde görülen önemli sağlık sorunlarından biridir. Aşırı şeker-şekerli yiyecek tüketimi yetersiz beslenme, diş bakımı ve temizliğinin yetersizliğine de sık sık rastlanmaktadır" şeklinde konuştu.

"SABAH KAHVALTISI AYAKÜSTÜ YAPILMAMALI"

Özellikle sabah kahvaltısı gibi önemli bir öğünün atlanmaması ve yeterli düzeyde bir kahvaltı ile güne başlamanın hayati önem taşıdığına dikkat çeken Diyetisyen Gülşah Esensoy, şöyle devam etti:

"Sağlıklı beslenmek için öncelikle düzenli yemek periyodunuz olmalı. Kahvaltılarda hamur işleri yerine kahvaltılıklar tercih edilmeli. Kola-gazoz yerine meyve suyu, ayran, süt alınmalıdır. Çikolata yerine meyve veya haftada 1- 2 defayı geçmemek kaydıyla sütlü tatlılar tüketilmelidir. Öğle ve akşamda ise unlu mamüller yerine salata ve meyve yenilebilir. Bu dönemde su, süt, peynir, yoğurt, meyve ve sebze gibi ürünler bol tüketilmeli ve mutlaka fiziksel egzersiz yapılmalıdır."

Diyet yapmanın zayıflama değil, düzenli beslenme anlamına geldiğini belirten Diyetisyen Gülşah Esensoy, sözlerini; "Diyet yapmak sağlıklı ve düzenli beslenmek demektir. Bunun için sadece ergenlik döneminde değil, her yaş döneminde diyet yapılmalıdır. Ancak zayıflamak isteyenler gazete ve dergilerde çıkan zayıflama diyetlerini örnek almamalıdır. Çünkü bunlar genellikle sağlıklı zayıflama uygulamaları değildir. Zayıflama, bir uzman kontrolünde yapılmadıkça sağlıksız sonuçlar doğurabilmektedir." şeklinde sürdürdü.

Bu dönemdeki beslenme şeklinin gelecekteki sağlığı ve vücut yapısının oluşmasını şekillendireceğine dikkat çeken Gülşah Esensoy, yanlış yapılan bir diyetin sağlığı bozabileceği uyarısında bulunarak, "Hiç yememek diyet değildir. En iyi diyet şekli düzenli yemek ve bol spor yapmaktır" şeklinde konuşmasını tamamladı.