kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Mart 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Kamil Atak, 1980’li yılların sonlarında lideri olduğu 10 bin kişilik Tayan aşiretiyle koruculuğu seçti ve korucubaşı oldu. Atak’ın adı pek çok faili meçhul cinayete karıştı.

Kuyulardan cezaevine Kamo Ağa

MÜJGAN HALİS
27.03.2009
Cizre'nin korkuyla anılan Kamo'su Kamil Atak, arandığı sırada belediye başkanı olmuştu. Şimdi hapiste yargılanacağı günü bekliyor..
Gerçek soyadı 'Atağ' olan Kamil Atak, 8 Temmuz 1986'da Van'ın Çatak ilçesinin Öveç köyünde çobanlar Agit Güçlü ve Halit Tunç'u öldürmek suçundan arandı. Soruşturma sonucunda Mehmet Akdeniz, Faris Page ve Abdülkerim Bilge 14 Temmuz 1986'da tutuklandı. Saldırıdan yaralı kurtulanların ifadeleriyle Van Ağır Ceza Mahkemesi'nde, aralarında Atak'ın da olduğu sanıklar hakkında 'birden fazla kişiyi öldürmek', 'öldürmeye tam teşebbüs', 'hürriyeti tehdit' suçlamalarıyla dava açıldı. 1987'ye kadar Cizre'ye bağlı Hisar köyünün Kukit mezrasında ikamet etmesine rağmen nasıl olduysa hiç bulunamadı. 1987 yılında evine davet ettiği yedi PKK'lıyı zehirleyerek öldürdükten sonra cenazelerini devlet güçlerine teslim eden Atak, dönemin JİTEM komutanlarından Cem Ersever'le tanıştırıldı ve 'korucubaşı' oldu.

ARANAN BAŞKAN
Gıyabi tutukluluk kararı sürerken, 27 Mart 1994 seçimlerinde sahte okur yazar belgesiyle ve Cizre'de Cemal Yüzbaşı olarak tanınan Cemal Temizöz'ün desteğiyle DYP'den belediye başkanı seçildi. Korkut Eken onunla ilgili şöyle dedi: "PKK'ya karşı mücadeleleri, hizmetleri unutulmaz." 1999'da bu kez ANAP'tan yeniden aday oldu. Cizre'de rakibi Fazilet Partisi adayı Dr. Emin Dindar'ın ilk açılan saatlerde önde olduğunun açığa çıkmasıyla yüzlerce oy sandığı çalındı, lideri olduğu Tayan Aşireti mensupları ve 150 korucu ile, Seçim Kurulu'nun bulunduğu hükümet konağını bastı. Yarım saat süren taciz ateşi ardından sandıktan başkan olarak çıktı. Emin Dindar o günleri şöyle anlatıyor: " Yüksek Seçim Kurulu seçimlerin iptali kararını iptal edip belediye başkanlığı mazbatasının Atak'a verdi. Bu kez Kamil Atak'ın tutuklanma kararını getirdim Van'dan."

DÖRT GÜN HAPİS
Atak, Haziran 1999'da Ankara'ya giderek politikacılar ve askeri yetkililerle temaslarda bulundu ve Van'a geçerek teslim oldu. Van Ağır Ceza Mahkemesi'nde 2 Ağustos 1999 tarihinde hakim karşısına çıktı. Ancak daha önce Atak aleyhine ifade verilen tanıklar, bu kez Atak'ı teşhis edemiyordu. Cezaevinde sadece dört gün kaldı. Ancak Emin Dindar Atak'ın mesleğinin 'çoban', tahsilinin ise 'cahil' olduğunu kanıtlayan belgeyle YSK'ya başvurunca Atak'ın belediye başkanlığı düştü. Yenilenen seçimler sonrası Emin Dindar belediye başkanı seçildi.

ŞİMDİ YÜZLEŞME ANI
Atak'ın yakalanmasına neden olan tanıklardan biri ise yıllar sonra Cumhuriyet Başsavcılığına şu ifadeyi verdi: "Kamil Atak 1990'lı yıllarda PKK'ya yardım ettiği iddia edilen kişileri alıyor ve Hizbullah'a teslim ediyordu. Hizbullah da bu kişileri eğitim amaçlı olarak kullandıkları ve 1991'de boşaltılan Kuştepe köyünde sorguladıktan sonra öldürüyordu." Kamil Atak ölüm coğrafyasının baş aktörlerinden biri olarak şimdi Diyarbakır Cezaevi'nde kuyulardan çıkarılan kemiklerle yüzleşmek için gün sayıyor.