kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
26 Mart 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Eruygur ve Tolon'a 3'er kez müebbetle 142-246 yıl hapis

Veli SARIBOĞA
26.03.2009
56 sanığı kapsayan bin 909 sayfalık ikinci Ergenekon iddianamesi İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Bir numaralı sanık diye geçen Şener Eruygur ile Hurşit Tolon, darbe, Cumhuriyet gazetesi ve Danıştay saldırılarından sorumlu oldu..
Ümraniye'de bir gecekonduda 12 Haziran 2007'de el bombaları ve patlayıcıların ele geçirilmesiyle başlatılan soruşturmada aralarında emekli orgeneraller Şener Eruygur ve Hurşit Tolon, emekli tuğgeneral Levent Ersöz, emekli albay Hasan Atilla Uğur, Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay, Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, eski Organize Suçlarla Şube müdürü Adil Serdar Saçan ve eski parlamenter Turhan Çömez'in de bulunduğu 56 sanıklı ikinci Ergenekon davası, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açıldı. Cumhuriyet Savcıları Mehmet Ali Pekgüzel, Ercan Şafak, Fikret Seçen, Murat Yönder, Zekeriya Öz ve Nihat Taşkın tarafından kaleme alınan, 1 Temmuz-31 Aralık 2008 tarihlerinde gerçekleştirilen 7, 8 ve 9'uncu dalga operasyonları kapsayan iddianameyi, mahkeme 15 günlük yasal inceleme süresinin son gününde dün kabul etti. Duruşmalar 20 Temmuz'da başlayacak.

İKİNCİ ERGENEKON İDDİANAMESİNİ AŞAĞIDAKİ LİNKLERDEN İNDİREBİLİRSİNİZ...







"TERÖR ÖRGÜTÜ" DENİLDİ
5 bölümden oluşan iddianamede "Ergenekon Terör Örgüt"nün "üst düzey" yöneticisi olduğu ileri sürülen emekli orgeneraller Şener Eruygur ile Hurşit Tolon, Danıştay saldırısı ve Cumhuriyet gazetesine el bombası atılması eyleminden sorumlu tutuldu. İki general, iki eylemin emrini vermese de üst düzey yönetici olduklarından dolayı sorumlu oldu. İki sanığın "Cebir ve şiddet kullanarak TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs etmek'', "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek'', "Danıştay Saldırısı sırasında hakim Mustafa Yücel Özbilgin'in ölümüyle ilgili suçlardan 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapsi istendi. Tutuksuz Eruygur ve Tolon hakkında ayrıca "Silahlı örgüt kurmak ve yönetmek, halkı Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine karşı silahlı bir isyana tahrik etmek, hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek, devletin güvenliğine veya iç veya dış siyasal yararlarına ilişkin belge veya vesikaları kısmen veya tamamen yok etmek, devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri temin etmek, patlayıcı madde bulundurmak, kişilerin hayatı, sağlığı veya mal varlığı bakımından tehlikeli olacak biçimde ya da kişilerde korku, kaygı veya panik yaratabilecek tarzda silahla ateş etmek veya patlayıcı madde kullanmak, mala zarar vermek'' suçlarından 142 yıldan 246'şar yıla kadar hapis istendi. Emekli tuğgeneral Levent Ersöz, emekli albay Hasan Atilla Uğur, Durmuş Ali Özoğlu, İbrahim Özcan, emekli maliye müfettişi Kemal Aydın, kardeşi Neriman Aydın ile gazeteci Mustafa Balbay, ATO Başkanı Sinan Aygün, işadamı ADD Kadıköy Şubesi eski Genel Sekreteri Birol Başaran, eski milletvekili Turhan Çömez, gazeteci Tuncay Özkan hakkında da 2'şer kez müebbet hapis, geri kalan 43 sanık için de 7.5-80 yıl arasında değişen hapis cezaları istendi.

FERDA PAKSÜT DE SANIK
Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Osman Paksüt'ün eşi Ferda Paksüt de "adil yargılamayı etkilemek" suçundan yargılanacak. Paksüt'ün, bilerek ve isteyerek Ergenekon örgütüne yardım yataklık yaptığı iddiasıyla 7.5-15 yıl arasında hapsi istendi. Paksüt'ün, Akşam Gazetesi Ankara Haber Müdürü Ersin Bal ile irtibata geçerek, özellikle bazı Anayasa Mahkemesi üyelerinin şahsı, aileleri ve yaşam tarzları hakkında gerçek dışı bilgileri aktarıp, medyada haber yapılması için baskı yaptığı, böylece yargılama sürecini etkilemeye çalıştığı iddia edildi. Paksüt'ün ayrıca " Turhan Çömez ile irtibatının olduğu, Çömez'den aldığı bilgileri Hurşit Tolon'a aktardığı, iletişim tespit tutanakları ile anlaşılmıştır" denildi. Paksüt'ün, "AK Parti'nin kapatılması davasındaki gizli bilgileri şüphelilere verdiği, toplumda kargaşaya neden olmak amacıyla gerçekte olmayan bilgileri basına sızdırıp, örgütün amaçlarının gerçekleşmesine bilerek ve isteyerek yardım ettiği" yer aldı. Halen 48'i tutuklu 77 kişinin soruşturması sürdürülüyor. Bunlar arasında emekli orgeneraller Tuncer Kılınç, Kemal Yavuz ile eski Özel Harekat Daire Başkanı İbrahim Şahin, Türk-Metal Sendikası Başkanı Mustafa Özbek var. Üçüncü bir iddianame hazırlanacak.

KİMİN İÇİN NE CEZA İSTENDİ?
Emekli tuğgeneral Levent Ersöz: 2 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 41-66 yıl hapis
Eski milletvekili Turhan Çömez: 1 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 7.5-15 yıl hapis
Gazeteci Tuncay Özkan: 2 kez müebbet hapis ve 18-44 yıl hapis
ATO Başkanı Sinan Aygün: 2 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 29-45 yıl hapis